La voluntat d'ajudar i col·laborar per solucionar l'actual crisi sanitària ha portat persones i col·lectius a organitzar la fabricació de màscares protectores sigui per fer-ne donació als hospitals, sigui per distribuir-les entre la població. Aquesta dinàmica, però, no compta amb el vistiplau de Salut i, de fet, no s'hi pronuncia a favor segons ha explicat aquest dimarts el govern de Reus.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
«La Regió Sanitària no es pronuncia a favor de la utilització de les mascaretes casolanes per a ús professional ni les aconsellen per a ús de la ciutadania; no hi podem donar suport, no les podem homologar ni coordinar», ha deixat clar el regidor de Salut de Reus, Òscar Subirats. Això no vol dir que se'n desaconselli el seu ús, sinó que no es pot recomanar ni impulsar des de l'administració.
El regidor especifica que el departament de Salut, «en cap moment es pronuncia a favor de les mascaretes i especifica que no es faran servir per a ús professional; sent conseqüents amb això, nosaltres no podem ni homologar-les ni donar suport o coordinar aquestes iniciatives».
Es preveu un increment notable de casos a finals de setmana
«Com a ciutat hem d'estar preparats, els pronòstics ens avisen que venen els pitjors moments de la crisi a finals de setmana», ha declarat l'alcalde, Carles Pellicer. En aquest sentit, Subirats ha afirmat que els protocols i els recursossanitaris de Reus permetran entomar la situació. Un dels objectius és triplicar els llits d'Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Sant Joan.
El regidor no ha volgut detallar ni quants n'hi ha ara mateix ni quants se'n volen aconseguir adequar els pròxims dies, però assegura que seran suficients. Recorda, també, que el Centre Mèdic Quirúrgic (CMQ) «ha desprogramat tota la seva activitat» per posar-se a disposició de la Regió Sanitària si convenen les seves instal·lacions o els seus professionals.
No hi ha res decidit a hores d'ara, però segons ha explicat Subirats, una opció podria ser traslladar tota l'activitat sociosanitària o quirúrgica de la ciutat a l'antiga Clínica Fàbregas per alliberar l'Hospital Sant Joan d'aquestes tasques. Actualment, al centre hospitalari s'hi atenen 23 persones, quinze de les quals es troben ingressades a planta i vuit més són a l'UCI.
El regidor de Salut ha admès que no es coneix el nombre de casos totals que hi ha a Reus tenint en compte que hi ha positius que s'han derivat cap a la quarantena domiciliària. El que s'ha repetit és que s'està treballant per instal·lar, si cal, més llits d'hospitalització emulant el que han fet a altres ciutats, on s'han adequat pavellons firals, per exemple. En el cas de Reus, però, no s'ha volgut detallar en quins espais s'està treballant.
La branca social de la crisi sanitària
La compareixença telemàtica d'aquest dimarts per part del govern de Reus ha volgut posar sobre la taula l'actuació que s'està fent des dels Serveis Socials locals per pal·liar els efectes de l'epidèmia del coronavirus en els col·lectius més vulnerables de la societat. Montserrat Vilella, regidora de l'àmbit, ha exposat algunes de les mesures adoptades.
Per una banda s'ha reforçat l'atenció telefònica al 977 010 034, on s'ha passat d'una a quatre persones atenent les trucades, a més de comptar també amb el correu ssocials@reus.cat. «Qualsevol persona que estigui o conegui una situació d'urgència social, que sàpiga que ens pot contactar; estem parlant d'urgència social, no de petites consultes», aclareix la regidora.
Aquest dilluns, ha detallat, es van rebre 81 trucades, i tres de cada deu es van poder resoldre en aquell mateix moment. La resta es van derivar a l'apartat corresponent dels Serveis Socials locals perquè se'n fessin càrrec. El telèfon també és l'eina principal, actualment, per fer un seguiment de la gent gran, especialment de la que viu sola, i sobretot d'aquelles persones usuàries dels centres de dia de la ciutat.
El Servei d'Informació i Atenció a les Dones també manté la seva activitat a través del telèfon. Segons ha detallat Vilella, s'han fet 51 trucades a través de les quals s'ha parlat amb dones usuàries del servei per saber que tot anés bé i desangoixar-les. 23 de les trucades no han tingut resposta, i quatre més les han fet dones de manera proactiva al SIAD.
El servei d'atenció a la víctima ha realitzat 25 trucades respostes, 14 que no n'han obtingut i n'han rebut tres. De tot plegat s'ha derivat cinc dones víctimes de la violència masclista als canals de distribució d'aliments i s'ha requerit dues vegades l'atenció de la Guàrdia Urbana de Reus, una d'elles perquè el presumpte agressor havia trencat l'ordre d'allunyament.
Garantir l'alimentació
Segons ha confirmat Montserrat Vilella, la xarxa de repartiment d'aliments segueix funcionant; «les entitats segueixen repartint aliments però s'ha reduït a una donació per mes i en lot». D'aquesta manera es redueix el risc de contagi però es garanteix el menjar a les famílies en situacions vulnerables.
En la mateixa línia s'han allotjat quinze persones sense sostre a una fonda de la ciutat on se'ls garanteix l'alimentació i les necessitats d'higiene, segons ha assegurat la regidora. Un altre àmbit d'actuació és el de les famílies beneficiàries de beques menjador. La Generalitat ha convertit aquestes beques en targetes moneder per mantenir la subvenció per a l'alimentació infantil.
Segons ha explicat Montserrat Vilella, «ja disposem de les targetes moneder que ha fet arribar Ensenyament i Afers Socials; entre avui i demà les famílies rebran un SMS i un missatger els la portarà». Els diners amb els quals rebran la targeta són 40 euros, que corresponen als quatre euros per dia entre dilluns i divendres que serveixen, habitualment, per pagar el menjador escolar.
«Amb aquesta targeta es podrà anar a comprar a qualsevol establiment amb datàfon; la Generalitat posarà diners quan passin aquestes dues setmanes» per suplir els següents quinze dies del confinament decretat. En total, només a Reus, més de 1.600 famílies en seran beneficiàries.
Coordinar el voluntariat
Durant la setmana passada i els dies anteriors van ser diverses les persones i col·lectius que han mostrat la seva voluntat d'organitzar xarxes ciutadanes. L'objectiu és poder ajudar, per exemple, aquelles persones que viuen solen, o que tenen dificultats per poder anar a comprar, o que necessiten companyia, encara que fos a través d'una conversa telefònica.
Per donar-hi sortida, l'Ajuntament de Reus habilitarà «una plataforma a Internet perquè qui vulgui s'apunti i digui disponibilitat de voluntariat té». Alerta, però, que «és probable que hi hagi persones que s'apuntin i no tinguin resposta d'entrada; primarem que hi hagi la seguretat màxima per les persones que estan en situació de vulnerabilitat». Tot i això, admet que ja es coneixen deu persones a les quals aquesta línia de treball caldrà que doni algun servei.