Igual que en el cas del sector del llibre, el de la rosa no arribarà a aquest dijous de manera igual a tot arreu. El 23 de juliol es va establir com el Dia del Llibre i de la Rosa d'enguany per pal·liar l'impacte per als sectors d'un Sant Jordi confinat i per recuperar, a mitjan estiu, una celebració tan participada.
En general seran pocs els municipis on s'instal·lin parades al carrer, i en la majoria de casos, els establiments que optin per participar de la jornada de manera especial, ho faran amb parades davant mateix de la botiga. Tot i això, la tònica general és la de la incertesa.
El Gremi de Floristes estava preparat per posar parades
Dolors Roig, del Gremi de Floristes, explica que «ho teníem tot preparat fins fa no res per celebrar-ho a tot Catalunya al carrer». Aquesta primera idea es concretava en dues línies; per una banda, amb una parada a l'exterior de cada establiment del gremi, i per l'altra, amb activitat en espais emblemàtics de cada municipi.
«A partir de la roda de premsa que va fer el Govern de la Generalitat divendres passat es va crear molta confusió respecte a què es podia fer i què no», recorda. En el cas de Barcelona ciutat s'ha optat per suspendre la celebració al passeig de Gràcia, «i això ha provocat una confusió general que s'ha sumat a la incertesa que hi ha dins del món de la cultura».
Assegura, amb tot, que dijous s'intentarà celebrar el Dia del Llibre i de la Rosa. «Es va posposar i s'ha treballat molt de temps per poder-ho fer, amb moltes mesures de seguretat per part del Procicat, que ens ha dit exactament com havien de ser les parades al carrer».
A la pràctica, ha quedat a discreció de cada municipi. Des del gremi tenen constància que hi ha llocs on se celebrarà de la manera prevista si no hi ha novetats i d'altres que han optat per suspendre la instal·lació de parades. A grans trets, aclareix, «això està avançant aquesta setmana en funció de com va tot i cada 24 hores canvia o ni això».
«No estàvem preparats per aquesta segona onada»
Hi ha qui ho veu com els darrers esforços per intentar salvar, econòmicament, un sector que va quedar molt tocat per Sant Jordi. Dolors Roig, per contra, assegura que no ha estat l'objectiu en cap moment. «Nosaltres, tot el sector, sabíem que era impossible recuperar la pèrdua econòmica del 23 d'abril», sentencia.
«La data del 23 de juliol no és a l'imaginari col·lectiu, la gent no la té marcada al calendari», afegeix. «No es va fer aquesta celebració només per recuperar les vendes, era també un pacte amb els llibreters per intentar salvar una festa que es fa al carrer», aclareix.
Són dos sectors que van quedar molt tocats pel confinament que hi havia durant el 23 d'abril. En el cas del de les flors, però, s'havien preparat a consciència per poder omplir el carrer aquest dijous vinent. «Havíem pensat com fer-ho, quina era la millor rosa per l'estiu; feia tres mesos que ho treballàvem i ho preparàvem».
El que no podien preveure, apunta, és quina seria la situació sanitària. «Sabem quina rosa podem treure al carrer, en quines condicions ha d'estar l'aigua... Pel que no estàvem preparats és per aquesta segona onada de restriccions, de contagis i d'incertesa, i crec que no ho estava ningú».
Sense parades a la majoria de municipis
En el cas de Reus no hi haurà parades a la via pública més enllà de les que muntin les botigues davant de cada establiment. La mateixa situació es viurà a Tarragona; «farem una mica de parada al quiosc, però ja veurem com va», exposa Cefa Mohedano, de la floristeria Romeu de Tarragona.
«No sé si la gent ho celebrarà, però jo crec que Sant Jordi és el 23 d'abril i, per molt que vulguem, tinc el pressentiment que la gent no ho celebrarà gaire». «Si no hi hagués hagut el rebrot d'ara potser sí que s'hauria pogut fer», especula. Tot i això, recorda que el 23 d'abril, malgrat el confinament, sí que va registrar un volum de vendes superior al que s'esperava.
«Ho va celebrar molta gent, es va vendre molt per internet, i aquesta gent no tornarà a comprar la rosa ara». Admet que ho entén, «Sant Jordi és festa, són les parades, la gent passejant pel carrer, els Castells, no és només el fet d'anar a la floristeria o a la llibreria; amb tot el que ha passat no es farà res d'això i no sé si tindrà gaire èxit».
En alguns llocs sí que estava previst que s'instal·lessin parades al carrer, tot i que es mantenen a l'expectativa del que pugui passar durant la setmana. És el cas de Vila-seca, tal com explica Jukka Heinonen, de la floristeria Artesaniaflorae. «Organitzen una petita celebració pel dia del llibre al Castell, només a la tarda», detalla. De fet, apunta, «no hi haurà tanta concentració de gent i és a l'aire lliure».
Tot i això, aclareix, segueixen a l'espera del que pugui passar d'aquí a dijous, «i si s'ha d'anul·lar, doncs s'anul·la». En la mateixa línia que la resta del sector, no pretenia recuperar el que no es va poder fer per Sant Jordi. «Potser podríem arribar al 30% de les vendes», augura.