Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Multa històrica a un grup d'empreses que «va arreglar contractes públics d'Adif» a Tarragona

Segons la CNMC, la pràctica hauria alterat gairebé 300 contractes públics a tot l'Estat entre el 2002 i el 2016 | 17 d'aquestes licitacions són a la demarcació

Imatge d'arxiu de l'estació de tren de Salou | Miguel Cabrerizo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha decidit imposar una multa sense precedents a un grup de quinze empreses després de detectar irregularitats «en el repartiment de concursos públics d'infraestructures ferroviàries d'Adif»  entre els anys 2002 i 2016. En un duríssim comunicat, la CNMC ha confirmat que la quinzena d'empreses i un total de 14 empresaris s'haurien «repartit de manera il·lícita» aquestes licitacions, per valor de més de 1.100 milions d'euros. El total de contractes afectats és de 275 arreu de l'Estat, disset dels quals corresponen a la demarcació de Tarragona.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La multa imposada a les quinze empreses puja als 188 milions d'euros, mentre que els directius sancionats hauran de pagar un total de 660.000 euros més. Sempre segons la sentència de la CNMC, «aquestes empreses van crear tres càrtels per falsejar la competència en els concursos públics» referents als sistemes per electrificar la línia ferroviària convencional i la d'alta velocitat, i també s'haurien repartit els concursos públics i privats sobre construcció, instal·lació i manteniment dels equips electromecànics de l'AVE.

Disset d'aquests contractes irregulars, a la demarcació de Tarragona

D'entre els gairebé 300 contractes assenyalats per la sentència de la CNMC, en destaquen disset que afecten la demarcació de Tarragona. L'objectiu d'aquest acord il·legal entre les empreses seria aplicar un sobrecost del 20% en aquestes actuacions ferroviàries, segons publica el diari 'El Mundo'. La CNMC també ha activat un procediment sancionador sense precedents per prohibir que aquestes empreses tornin a establir cap altre vincle contractual amb l'Administració pública.

Al territori, els contractes presumptament falsejats afectarien les actuacions fetes, dins aquest període, a la xarxa elèctrica ferroviària de punts com Reus, Móra la Nova, el Pradell de la Teixeta, Salomó, l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Vandellòs o Flix; o als treballs de millora de l'ample de la via entre Picamoixons i Roda de Berà. La suma total d'aquesta suma de contractes sota sospita frega els quatre milions d'euros públics.

Aquesta xifra, en actuacions exclusives de Tarragona, correspon a quinze d'aquestes adjudicacions. Les dues restants són dos macroprojectes on Tarragona només és una part del total:  el projecte d'obra i manteniment de tres subestacions de l'AVE —per valor de més de 52 milions d'euros—, i la línia aèria de contacte entre diverses subestacions elèctriques —adjudicada per més de 187 milions més—. L'abast dels fets és estatal.

«Aquestes empreses simulaven una falsa competència»

Segons la dura sentència de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, «aquestes empreses simulaven una falsa competència» per assegurar-se la victòria en els concursos públics esmentats. Aquestes quinze empreses són, per ordre de multes més altes a les més reduïdes, Cobra, Elecnor, Siemens, Semi, Inabensa, Alstom, Cymi, Isolux, Electren, Comsa, Indra, Neopul, Telice, Eym i Citracc.

També et pot interessar