Un tren de mercaderies al Port de Tarragona preparat per transportar productes agroalimentaris, en una imatge d'arxiu

L'important anunci del govern espanyol sobre el Port de Tarragona: «L'any 2023»

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha explicat que la infraestructura tarragonina estarà connectada amb Europa gràcies al Corredor Mediterrani

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que el Port de Tarragona —i tot el clúster industrial que l'envolta— estarà connectat «directament amb la resta d'Europa» l'any 2023. Ho ha dit a Madrid en un acte organitzat per l'Associació Valenciana d'Empresaris, en què també ha explicat que la connexió entre Almeria i la frontera francesa a través del Corredor Mediterrani estarà acabada entre el 2025 i el 2026.

Sánchez ha detallat en la seva intervenció que, el mateix 2023, està previst que acabi la implantació de l'ample mixt entre Castellbisbal i Vila-seca. Així mateix, la ministra de Transports ha explicat que d'aquí a dos anys els ciutadans de Múrcia podran viatjar a Madrid, Albacete, Cuenca i tot el nord d'Espanya.

1.700 milions d'euros per al Corredor Mediterrani durant el 2022

Durant l'acte organitzat pels empresaris valencians a Madrid, la ministra Sánchez ha explicat la inversió de 1.700 milions d'euros que els Pressupostos Generals (PGE) de l'Estat del 2022 inclouen per a la infraestructura. Aquesta xifra, ha explicat, suposa més del 10% del total destinat al Ministeri de Transports.

Sánchez ha recordat que, des del juny del 2018, el govern espanyol ha augmentat la longitud de la infraestructura en 233 quilòmetres, que han suposat uns 3.000 milions d'euros en licitacions. En aquest sentit, la ministra ha explicat que el calendari que fixen els ajuts europeus és un element que «pressiona» l'execució del Corredor Mediterrani.

Així, ha revelat que totes les obres del Corredor Mediterrani que inclouen finançament dels fons europeus s'han d'executar abans del 2026. Per això, la ministra ha donat per fet que la connexió entre Almeria i la frontera francesa «estarà acabada entre 2025 i 2026».

Cada euro invertit en el Corredor Mediterrani genera un retorn de tres euros i mig

El govern espanyol ha calculat que per cada euro invertit en el Corredor Mediterrani es genera un retorn de tres euros i mig al Producte Interior Brut (PIB) estatal. En aquest sentit, la ministra Sánchez ha destacat, a més, que aquesta infraestructura serà «la connexió terrestre més eficient i mediambiental amb la resta d'Europa».

Sobre els 1.700 milions d'euros que els PGE del 2022 invertiran en el Corredor Mediterrani, 540 es destinaran a Catalunya, 377 a la Comunitat Valenciana, 233 per a Múrcia i 558 per a Andalusia.