Dijous, 12 de setembre: és probable que quan comenceu a llegir aquest text ja hagin sonat els primers timbres del curs escolar 2019/2020 a les aules de la demarcació de Tarragona. No canvien els clàssics plors a la porta dels més menuts, els nervis dels més grandets, les ganes de retrobar els companys d'alguns i les poques ganes —honestes, tot sigui dit— de tornar a la rutina d'uns i altres.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
L'inici del nou any acadèmic, això sí, es presenta amb un seguit de novetats importants que sí surten del guió previsible de cada mes de setembre. D'entre elles, en destaca una en especial: els 'Institut-Escola', la gran aposta del nou curs escolar a les comarques tarragonines.
Tarragona comença el curs 2019/2020 amb l'estrena de tres 'Instituts-Escola', un d'ells pioner al país
Catalunya compta amb un total de 28 instituts-escola des de l'any 2004, i aquest curs n'engegarà 25 més, fet que gairebé duplica la xarxa que existia fins ara. El model, a cavall entre l'educació primària i la secundària, unifica les dues franges sota el paraigua d'un sol equip directiu i amb un sol projecte educatiu entre els 3 i els 16 anys, i té especial sortida en zones amb un volum petit d'alumnat.
A la demarcació de Tarragona s'estrenaran tres instituts-escola nous: el Teresina Martorell del Vendrell, que fins ara era una escola simple de primària a la zona del Botafoc, l'Agustí Barberà d'Amposta i el model pioner de Cornudella de Montsant, on s'han unificat els edificis adjacents d'escola i institut per cohesionar l'oferta educativa global de la Zona Educativa Rural (ZER) del Priorat.
«Un model d'èxit que redueix l'absentisme i el fracàs escolar i potencia la convivència», segons el conseller Bargalló
El conseller d'Educació, el torrenc Josep Bargalló, ha explicat el concepte dels Institut-Escola com «un model d'èxit que redueix l'absentisme i el fracàs escolar alhora que potencia la convivència» als centres. Des de la seva creació s'ha implantat majoritàriament en zones econòmicament desfavorides tot i que també han funcionat en altres àrees. Cal matisar, però, que en aquests centres se separa clarament l'educació primària i la secundària, i que Educació vol potenciar-lo sense oblidar l'altre model, més estès, d'escola i institut per camins separats.
«La voluntat és tenir un sol projecte pedagògic tot i mantenir les dues direccions, i això vol dir una mirada conjunta sense deixar de banda les peculiaritats de cada vila», explica el director dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona, Jean Marc Segarra. «L’aposta ferma del Govern de fer Instituts-Escola té una particularitat única al Priorat amb la creació de l’IE Montsant, amb seu a Cornudella però integrant a la ZER de les escoles d’Ulldemolins, Prades i Poboleda, i també acollint la Morera del Montsant i Capafonts, que no tenen escola», matisa en relació al cas pioner del Priorat.
Una xarxa que s'estèn pel territori: tres centres en construcció i quatre més en previsió
El nou curs s'inicia amb gairebé 180.000 alumnes de totes les edats i més de 7.300 professors i professores arreu de la demarcació de Tarragona. A més, Educació ha confirmat que arrenca amb tres grans projectes en construcció al territori: la nova escola de l'Arrabassada de Tarragona, el nou Institut de Roda de Berà i l'ampliació de l'actual Institut dels Pallaresos. El pressupost de les actuacions supera els 12 milions d'euros.
A més dels processos en construcció, el Govern també té previstos i aprovats altres quatre construccions al Camp de Tarragona, com són l'escola de Maspujols, l'institut de Miami, a Mont-roig del Camp, el trasllat de l'escola Els Ganxets de Reus i la nova escola Teresa Godes i Domènech al Montmell. El pressupost conjunt d'aquests compromisos pendents també es mou entorn els 12 milions d'euros.
El mite dels 'barracons': el curs escolar arrenca amb més de 140 mòduls prefabricats a les comarques de Tarragona
Altres novetats com l'innovador Batxillerat de tres anys a Salou, Móra d'Ebre i Móra la Nova —que inclou també el títol paral·lel d'un grau mitjà— o l'aposta creixent per la Formació Professional (FP) i l'accent a les llengües estrangeres són també accents del nou curs escolar i els reptes que presenta.
Camí més llarg és el del mantra dels cèlebres 'barracons' o mòduls prefabricats arreu del territori. El conseller Bargalló ha fet explícit el seu compromís per anar reduint aquests casos de forma progressiva any rere any fins a fer-los desaparèixer. L'any passat eren 151 casos a la regió, i enguany en resten 143. «Tenim un ferm projecte de poder fer les construccions definitives d’escoles i instituts on, per necessitats d’escolarització, sigui necessari. El compromís és que en el termini de set anys es deixi a la mínima expressió aquests mòduls», ha confirmat Segarra.