Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'una dosi de la vacuna contra la Covid-19, en mans d'una sanitària

Els primers vacunats de Tarragona i l'Ebre comencen a rebre la segona i definitiva dosi contra la Covid-19

La primera dosi ja ha arribat a totes les residències que no tenen brots actius | Només un 5% dels residents del territori ha refusat rebre el vaccí

Tres setmanes després de rebre la primera dosi de la vacuna  contra la Covid-19, les residències  d'avis de la Mercè (Tarragona) i Natzaret (de Móra d'Ebre) tornen aquest dilluns a ser el símbol de l'esperança contra la pandèmia més greu dels darrers cent anys. Vint-i-un dies després que la Teresa Soria fos la primera persona vacunada contra el virus a les comarques de Tarragona, els mateixos pioners  comencen a rebre la segona —i definitiva— dosi del vaccí de Pfizer  per protegir-se de la pitjor cara de la malaltia.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

«És positiu  que gairebé totes les residències del país ja hagin rebut la primera dosi de la vacunació», valora la Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) en declaracions a TarragonaDigital. «Començar a posar les segones dosis a tots els centres residencials és avançar en la  protecció», exposa, en la mateixa línia que defensava en una entrevista recentment concedida a aquest mitjà. «Que les residències  encapçalin la vacunació té unes connotacions polítiques i simbòliques molt grans», va opinar Pascual en aquella entrevista  ara fa tres setmanes.

Pascual: «La primera dosi de les vacunes ja ha arribat al 90% de les residències del país»

El gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, confirma que «el procés de vacunació està avançant al ritme que teníem previst» de la mà d'una primera fase  que s'adreça exclusivament a dos col·lectius molt específics: els entorns de les residències  i els professionals sanitaris que estan a primera línia. «La primera dosi de les vacunes  ja ha arribat a totes les residències programades arreu de la nostra regió», explica Descarrega, moderadament satisfet.

Pla detall d'una vacuna Pfizer contra la Covid-19, a Tarragona
La prioritat de Salut és tenir vacunats a tots els sanitaris en primera línia durant el primer trimestre de 2021 | Laia Solanellas

El pla, però, deixa clar que la vacunació haurà d'esperar per a aquells centres amb algun brot de Covid-19 actiu, els únics que a dia d'avui no han pogut rebre la dosi inicial. Pascual calcula, segons les dades de què disposa l'ACRA, que el percentatge de residències  on ja ha arribat la primera dosi de les vacunes és del 90%, i només el 10% restant correspon «a centres vermells que esperem que es puguin vacunar immediatament» tan bon punt se superin els  brots actius que ho estan demorant.

Clam unànime a la prudència: «No podem abaixar la guàrdia»

L'inici de la vacunació  amb les segones dosis suposa un pas endavant immens en la protecció dels més vulnerables. «Tenim comprovat que la màxima eficàcia de la vacuna i el nivell de protecció òptim de les persones vacunades s'aconsegueix una setmana després d'aquesta segona injecció», ha detallat el responsable de Salut  a Tarragona. Una immunitat, matisa, «que encara no podem saber quant durarà» i que serà una de les grans preguntes del pròxim trimestre. «No descartem l'opció d'haver de revacunar  a la població a uns mesos vista», confessa, prudent.

El doctor Descarrega, però, és molt clar a l'hora de subratllar que aquesta protecció  en cap cas pot significar un relaxament de cap mesura. «Protegides per les dues dosis de la vacuna, podem garantir que, en un percentatge altíssim, aquestes persones ja no desenvoluparan els efectes més greus de la malaltia  tal com hem vist fins ara», respira. És a dir, que es podrien contagiar  igualment però no patir els efectes de la Covid-19 amb intensitat. «No sabem, per exemple, si podrien contagiar el virus a altres persones sanes», se sincera. És per això que les mesures de precaució i seguretat no es relaxaran malgrat l'avenç de la vacunació. «No podem abaixar la guàrdia de cap manera», avisa.

Pla compartit de la Teres, primera vacunada contra la Covid-19 a Tarragona, i dues infermeres
Dues infermeres miren amb tendresa la Teresa, primera vacunada contra la Covid-19 a Tarragona | Laia Solanellas

La presidenta de l'ACRA comparteix criteri i recorda que «haurem de seguir mantenint les mateixes mesures de seguretat  que ara» malgrat els avenços en la vacunació dels més fràgils. «Després de la segona dosi les residències  estaran vacunades, però no la resta de la població», insisteix la Cinta, «i això fa que la immunitat  de grup encara queda molt lluny i, per tant, sigui encara imprescindible la màxima responsabilitat  de tothom». Pascual confia que «després de les residències, la vacunació arribi als centres de dia» i insisteix en la consigna bàsica: «No podem abaixar la guàrdia en cap moment».

La vacuna Pfizer genera immunitat al virus set dies després d'injectar la segona dosi

Aquest inici de les segones dosis  començarà també pels usuaris i professionals de les residències, igual que les primeres injeccions, i després seguirà amb uns professionals sanitaris  que ja es van incorporar més tard a la posada de les primeres dosis a principis de gener. «La vacuna Pfizer, que és la que de moment fem servir, té un període d'entre 21 i 40 dies per posar la segona dosi del vaccí», explica. «I la nostra consigna és accelerar i anar-les injectant tan aviat com ens sigui possible», justifica.

Pla mitjà del gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega
El doctor Descarrega és l'actual gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona | Laia Solanellas

Seguint els terminis i calendaris  previstos, el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona creu que «durant el primer trimestre  de 2021, tot el personal sanitari del nostre territori ja tindrà administrades les dues dosis de la vacuna». Aquest és l'objectiu. El compte enrere ja ha començat i els grups proritaris d'aquest pla de vacunació —residències  i sanitaris— ja comencen a enfilar la recta final del malson en la seva pròpia pell. Per a la resta, encara cal esperar  uns mesos a què tot plegat s'estengui com una taca d'oli. Aquest divendres, ja eren prop d'11.000 persones les qui s'havien vacunat contra la Covid-19, en la primera dosi, arreu de les comarques de Tarragona.

La ciència tomba els escèptics: Només un 5% dels residents de Tarragona diu 'no' a vacunar-se

Un dels grans obstacles  amb què topava des dels inicis l'etapa de vacunacions és la previsible resistència  d'aquells qui es neguin a rebre la vacuna —un dret al qual tothom es pot acollir, però que pot entorpir  l'efectivitat del procés col·lectiu—. «L'evolució en aquest sentit és bona, perquè cada vegada veiem com els dubtes  van disminuint i l'acceptació dels qui eren més escèptics  és cada cop més clara», explica el Ramon Descarrega. A les residències del Camp de Tarragona, només un 5% de les persones a qui se li ha ofert la vacuna s'ha negat a rebre-la. «És un percentatge de rebuig  molt baix», celebra el Ramon.

La Cinta Pascual també subratlla que «l'acceptació d'usuaris i de professionals ha estat molt alta», i fa el càlcul que, a hores d'ara, «encara no s'ha posat la vacuna  un 15% dels treballadors i les treballadores de les residències» com a dada general que encara és susceptible de millorar. «Afortunadament, la població està entenent els avantatges  de vacunar-se, la seguretat que això proporciona i la necessitat de fer-ho, tant a escala individual com a escala col·lectiva», valora per la seva banda Descarrega. El to és similar a un alleugeriment moderat, a una satisfacció parcial, a un pes menys de sobre.

Esperança, però sense eufòries: «Encara falta molt per recuperar la normalitat»

Cap de les persones vacunades al territori ha patit efectes secundaris d'importància com a conseqüència directa d'haver rebut la primera injecció del vaccí. El gerent de Salut ha confirmat a TarragonaDigital que dues persones residents  a la demarcació  van morir poc després de rebre la vacuna, però estrictament per causes naturals que res tenen a veure amb la injecció. «Estem parlant de dos episodis de casualitat, i en cap cas de causalitat respecte al vaccí», ha deixat molt clar Descarrega.

Una sanitària calcula la dosi d'una vacuna contra la Covid-19, a Tarragona
La segona dosi de la vacuna és la que genera immunitat set dies després de la injecció | Laia Solanellas

La presidenta de l'ACRA mira al futur  amb la màxima prudència possible. «Tots volem poder viure com ho fèiem abans de la pandèmia, però hem de ser molt prudents  i anar poc a poc», comenta. Destaca que «ara estem centrats en el present  més immediat, en la vacunació», i avança que «quan això passi, seguirem protegint-nos perquè encara falta molt per poder recuperar la normalitat  desitjada».

Amb l'inici de les segones dosis, el territori inicia un pas de gegant en la lluita contra la pandèmia tot protegint els més vulnerables. Divuit de gener de 2021: la llum al final del túnel encara sembla llunyana. L'esperança, no obstant això, intenta obrir-se pas per afrontar unes pròximes setmanes i mesos que es preveuen dificilíssimes. La maquinària  segueix rodant i el primer objectiu d'emergència, el de blindar residències  i sanitaris, està a partir d'avui objectivament molt més a prop. Ciència i paciència, no ens queda altra fórmula.