Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les imatges de la multitudinària mobilització ciutadana a Tarragona després de l'explosió química

Un manifest signat per 122 entitats exigeix «respostes i canvis» per la situació del polígon químic

El manifest reclama a la Generalitat aplicar mesures urgents per garantir la seguretat i estudiar l'impacte de la indústria en la ciutadania

La plataforma  Cel Net ha publicat aquest dilluns un nou manifest sota el nom 'Som Territori. La impunitat s'ha acabat'. El document el signen 122 associacions, entitats i partits polítics del Camp de Tarragona, la majoria representacions de la CUP en diversos ajuntaments i Som Poble, i insten a la Generalitat de Catalunya a aplicar mesures urgents en matèria de transparència, seguretat i salut al territori.

L'explosió de fa just un mes al polígon sud de Tarragona, on un reactor d'òxid d'etilè de l'empresa IQOXE  va causar tres morts, dos treballadors de la fàbrica i un veí de Torreforta, en caure-li el sostre del pis de dalt de casa seva, arran que impactés un tros de metralla d'una tona a la finestra. Tal com recull el manifest, aquest accident «no és més que el darrer d'un cúmul de desgràcies que han anat succeint al complex petroquímic de Tarragona, que és el més gran del sud d'Europa».

Al manifest, la plataforma recorda accidents com els del mes de maig del 2019, en què una fuita en una empresa del polígon va alliberar entre 500 i 600 litres d'amoníac a l'aire o el del passat més de gener a l'empresa IQOXE i assegura que són «la cara visible d’una problemàtica ignorada  per les administracions públiques, en especial pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i silenciada per les empreses».

La Plataforma Cel Net ha recollit en el manifest totes les mesures que les entitats signants traslladen a la Generalitat de Catalunya i que creuen necessàries per «garantir la transparència, seguretat, minimització de l’impacte del complex petroquímic i una nova legislació que protegeixi a la població per sobre dels interessos de les empreses».

Entre les més rellevants hi ha revisar els convenis entre l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) i els Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Interior, per revisar el compromís de l'AEQT d'avisar a la població dels riscos de les activitats industrials, així com informar de les mesures i recursos de protecció a aplicar en cas d'accident i dels possibles incidents de poca gravetat, però que «poden infondre preocupació o alarma a la ciutadania».

Tornar al PLASEQTA

En matèria de seguretat, la Plataforma Cel Net  reclama tornar al Pla de Seguretat Químic de Tarragona (PLASEQTA) i revisar el PLASEQCAT perquè s'adeqüi a la tecnologia actual i als agents implicats en la gestió d'un incident químic. Pel que fa al PLASEQTA també s'hauria de revisar, segons recull el manifest, amb la participació de les entitats del territori que fa anys que reclamen més seguretat, pel fet de viure al costat de la indústria petroquímica.

També en aquest àmbit, la plataforma demana avaluar el potencial risc humà i ambiental, així com avaluar també el possible efecte dominó del conjunt d'empreses en cas d'accident, en comptes de considerar només el risc individual de cada una d'elles.

Estudis d'impacte a la salut i al medi ambient

Unes altres mesures que també reclama el manifest, és el de realitzar diversos  estudis per avaluar diversos aspectes que poden afectar a la  salut i al medi ambient, com l'impacte acústic de la petroquímica o la contaminació dels sòls i aigües.

Concretament es demana realitzar estudis acústics a tot l'entorn dels polígons químics, realitzar un estudi epidemiològic que determini l'impacte real de la indústria petroquímica a la salut de les persones, i un estudi  hidrogeològic que contempli la contaminació de sòls i aigües al voltant dels complexos petroquímics.

Un cop realitzats aquests estudis i analitzats els resultats, el manifest també proposta implementar mecanismes de restitució del medi afectat, i que siguin finançats per les mateixes empreses que contaminen, seguint «les regles del principi 'qui contamina paga'».

Cel Net vol endurir la legislació contra les empreses que contaminin més

Per últim, també es reclama endurir la legislació  contra tots aquells compostos químics perillosos amb què treballen les empreses, incorporants aquells que no estan previstos, i regular els valors màxims d'emissió sota l'estàndard fixat per l'OMS en matèria de protecció ambiental.

En aquesta línia també, i obtenint els resultats fidedignes de l'estudi dels compostos derivats en l'aire, es reclama «assegurar que aquelles empreses que reiteradament tinguin expedients sancionadors oberts no puguin seguir operant». 

La Plataforma Cel net fa una crida a totes les entitats a mobilitzar-se per «defensar les nostres vides i els nostres drets», i exigeixen a la Generalitat una implicació urgent i que s'escoltin les demandes del territori. El manifest redactat per la plataforma l'han signat, de moment, 122 entitats, tot i que Cel Net convida a signar-lo també a totes aquelles que es vulguin adherir a les reclamacions.