La consciència sobre l'emergència climàtica ha estat la cantarella mediàtica de la setmana arran de la cimera temàtica de l'ONU d'aquesta setmana per vertebrar accions fermes al respecte i arran també de l'incisiu discurs de la jove activista sueca Greta Thunberg per la qual es recordarà la trobada. Aquesta setmana, el moviment ecologista ha reprès indubtablement la veu i l'agenda. I aquest divendres, 27 de setembre, reprendrà també el carrer amb la convocatòria d'una vaga pel clima que també es notarà a Tarragona.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«La realitat és que hem generat un escenari realment preocupant que ara ens toca mirar de revertir», exposa l'experta en Dret Ambiental per la URV i investigadora del CEDAT Susana Borràs, en declaracions a TarragonaDigital.com. Comparteix la tesi que les alertes de la comunitat científica han pecat d'excessivament conservadores. «El canvi climàtic ens planteja una sèrie de reptes de primera magnitud que requereixen de l'aplicació de mesures urgents», reflexiona Borràs.
Efectes ambientals, socials i econòmics: l'experta Susana Borràs avisa que el canvi climàtic «modificarà el nostre mode de vida»
«La cimera d'aquesta setmana ha servit per cridar l'atenció a la societat, com es veu en les manifestacions d'aquest divendres», enllaça l'experta. «I ha servit també per generar un diàleg intergeneracional que implica per primera vegada a aquells que veuran l'impacte d'aquest escalfament global en les pròximes dècades», afegeix, en referència clara a figures com la de Thunberg. Estats, empreses, ciutats, societat civil... «el repte ens interpel·la a tots», sentencia.
L'experta matisa que el repte majúscul és «contenir l'increment de la temperatura del planeta per sota del llindar de seguretat de +1'5 graus centígrads». També avisa que els efectes d'aquest escalfament global seran «econòmics, socials i ambientals» i que «modificaran el nostre mode de vida tal com el coneixem ara». Mancarà aigua, mancaran aliments: afectarà la nostra salut. Accentuarà les sequeres, les inundacions, forçarà les migracions per raó climàtica. L'experta de la Rovira i Virgili ho té clar.
Borràs (URV): «És necessari adaptar el nostre nivell de consum a una nova realitat que ja no permet seguir el ritme de les darreres dècades»
Borràs recorda que «la nostra espècie és especialment dependent d'uns recursos naturals que s'estan reduïnt» a alta velocitat. «És necessari adaptar el nostre nivell de consum a una nova realitat que ja no permet seguir el ritme de les darreres dècades», alerta. «I cal articular totes aquestes mesures de consens en base al compromís d'erradicar les emissions de diòxid de carboni, les grans responsables d'aquest escalfament global, de cara a l'any 2050», avisa. Les mobilitzacions d'avui són la resposta a aquesta urgència per reaccionar.
El moviment ecologista es manifestarà contra la crisi climàtica aquest divendres, a les 18.00 hores, a la plaça Imperial Tarraco
El moviment ecologista 'Fridays for Future', la veu de l'ecologisme més jove amb l'activista sueca Greta Thunberg al capdavant, ha organitzat un seguit d'activitats per conscienciar al llarg de tota la setmana, en coincidència amb la cimera que té lloc a Nova York sobre el clima i els reptes de l'emergència climàtica del món actual. Al Camp de Tarragona, aquesta empremta s'ha notat en especial a les escoles i els instituts, i farà un pas més aquest divendres, a les 18.00 hores, amb una manifestació unitària convocada a la plaça Imperial Tarraco de la capital.
La manifestació d'aquesta tarda agafa el relleu d'altres accions sonades com l'acampada estudiantil davant l'Ajuntament de Tarragona del passat mes de març, que va servir per prendre el pols al nou moviment ecologista en gestació, o la petició de declarar l'Estat d'Emergència Climàtica a nombrosos ajuntaments per la via de les mocions plenàries. «Els mars s'alcen, i nosaltres també». «Respecteu el planeta». «Intentem arreglar el que heu començat». A eslògan per pancarta, el moviment ha agafat una dimensió majúscula en qüestió de mesos.