Palmons de Diumenge de Rams

El Diumenge de Rams torna a la normalitat: remuntada en la venda de palmes i palmons

Avui la totalitat de les poblacions tarragonines recuperen el format habitual dels actes

Avui és Diumenge de Rams. La pandèmia de la Covid-19, ja totalment residual, ha permès que tres anys després, la totalitat de les poblacions tarragonines recuperin el format habitual dels actes propis de la diada. Per fi, arreu es viuran les benediccions al carrer i també les primeres professons de la Setmana Santa.

D'on ve aquesta festa, però? Segons la tradició, el cristianisme commemora l'entrada de Jesús muntat sobre un ruc a Jerusalem amb els seus deixebles, durant la pasqua jueva. A més, l'Evangeli explica que Jesús  va ser rebut amb alegria. La gent de Jerusalem va alçar palmes i branques de llorer i d'olivera per a donar-li la benvinguda.

Per aquest motiu, encara avui els carrers i places s'omplen de les tradicionals palmes i els  palmons. Són fulles de palmera tendra treballades artesanalment, que els padrins ofereixen als fillols el dia de Rams.

Al principi de la missa del Diumenge de Rams es fa una professó pel carrer en què es beneeixen les palmes, els palmons i els rams de llorer. A més, en algunes llars encara és tradició de penjar la palma beneïda al balcó i deixar-la-hi tot l'any, perquè es creu que dona protecció i bona sort.

Els mercats especialitzats remunten

Els dies previs a la festa, a molts pobles i ciutats es fan fires especialitzades on es poden trobar palmes, palmons i tota mena de cintes, flocs, figuretes i llaminadures per a ornar-les. És el cas, per exemple, del  Mercat de Palmes i Palmons  que des de fa dècades es celebra a Valls l'últim dimecres abans de Rams, coincidint amb el mercat setmanal de la fruita i de la verdura.

L'Eduardo és un dels venedors que ha posat la parada a la plaça del Pati. Assegura que les  vendes es situen en els nivells d'abans de la pandèmia. «La campanya de 2022 és bona, la cosa ha remuntat i es nota que hi ha ganes de recuperar la  normalitat», explica a TarragonaDigital.

Parada amb palmes i palmons
Imatge del mercat al Pati | Albert Oliva

En aquest sentit, el 2020  va ser un any desastrós, ja que hi havia moltes comandes confirmades i el gènere s'havia comprat quan es van suspendre totes les celebracions a causa del confinament. L'any passat, la cosa va millorar, però tot i així sembla que les vendes van quedar a mig gas per por als  actes multitudinaris. Enguany, doncs, tot ha tornat a la normalitat.

Vendes per internet

Si una cosa ha comportat la pandèmia, ha estat la capacitat de reinvenció que han experimentat molts àmbits de la societat. És el cas de l'empresa familiar Palmes Vilaplana, situada a la Vilella Baixa, que va haver d'habilitar el servei de venda per internet l'any 2020, a causa del confinament del moment. Aquell any, tenien tota la producció feta i els tallers plens de comandes, i la cancel·lació de les celebracions públiques va suposar un daltabaix per l'empresa. 

Gràcies a les vendes i a la crida popular que es fa fer, l'empresa va poder salvar la campanya i frenar les pèrdues derivades la  crisi sanitària. Aquella mesura, ara és una realitat més i una opció de venda fàcil, còmoda i pensada per aquelles famílies que resideixen lluny de la zona de producció de les palmes i palmons. La família Viaplana es dedica a l’ofici de la confecció i trenat de la palma blanca des de fa més de  quatre generacions.