Protesta del sindicat de policia del Vendrell.

La policia local diu prou: creixen les protestes en diferents municipis de Tarragona

Els cossos del Vendrell, Creixell i l'Ametlla de Mar es planten i reclamen més efectius i recursos

Entre finals de maig i principis de juny, el Vendrell es va quedar diversos caps de setmana sense patrulles nocturnes de policia local. Un degoteig de baixes va deixar la ciutat en una situació delicada, coincidint amb un conflicte laboral obert entre sindicats i Ajuntament. Fins i tot es va haver de contractar vigilància privada per a custodiar la caserna de policia.

Des dels sindicats policials reclamaven més efectius i recursos, així com una actualització dels salaris. L’elevat interinatge de la plantilla (20%), les baixes remuneracions o la sobrecàrrega de feina eren alguns dels motius de la protesta. També assenyalaven diferents deficiències a les instal·lacions de la caserna.

Manca d'efectius, elevat interinatge, retribucions baixes

El cas del Vendrell (Baix Penedès) ha estat el que ha tingut més ressò, però no ha estat l’únic. Durant les últimes setmanes s’han reproduït casos similars a Creixell (Tarragonès) o l’Ametlla de Mar (Baix Ebre). Les reclamacions són similars: més efectius, unes retribucions «més justes» i una reducció de l’interinatge.

Com al Vendrell, el sindicat SAP-PL anunciava que a Creixell es deixarien de fer serveis extraordinaris. Això a la pràctica suposava deixar sense efectius de policia local el municipi durant certes hores o dies. Pel que fa a l’Ametlla de Mar, des de CCOO asseguraven que les condicions no permetien oferir «un servei de qualitat» als ciutadans.

Una de les protestes dels policies locals al Vendrell.
L'elevat interinatge és un dels motius de les protestes al Vendrell. | ACN

Les protestes arriben en un moment crucial, just quan ha decaigut l’estat d’alarma i cal un control més gran de la via pública. Molts cossos de policia se senten poc valorats, sobretot quan es comparen amb les condicions en què treballen els Mossos d’Esquadra. Per això en determinats municipis han dit prou.

Sense convocar places durant deu anys al Vendrell

Al Vendrell la situació s’ha vist agreujada pel pla d’ajust que es va començar a aplicar el 2011. Això ha impedit fer convocatòries per a noves places durant molts anys i ha suposat pràcticament una congelació de les seves retribucions.

Fa pocs dies, el govern local anunciava la primera convocatòria en deu anys de noves places de policia al Vendrell. L’alcalde, Kenneth Martínez, afirmava que amb aquest concurs la taxa d’interinatge se situaria «en el que marca la normativa, un 8%». El cos també ha renovat recentment vehicles i equipaments, tot i que persisteixen les queixes per l’estat de la caserna.

Queixes per les ràtios a Creixell

Pel que fa a Creixell, des de l’Ajuntament han respost que les ràtios d’agents per població «estan per damunt de les establertes». L’alcalde, Jordi Llopart, ha assegurat a aquest diari que al pressupost del 2021 s’ha incorporat una dotació per fer «una reorganització interna i cobrir jubilacions».

Llopart afirma que les reclamacions policials estan acceptades i aprovades. Per això lamenta que s’hagin deixat de fer hores extres «amb traïdoria i nocturnitat», encara que assegura que s’han pogut cobrir tots els torns. «El pressupost està en exposició pública fins al dia 30 i després ho aplicarem immediatament», conclou.

Un vehicle de la policia local de Creixell.
La policia de Creixell ha fet diverses reclamacions. | Ajuntament de Creixell

Negociacions encallades a l'Ametlla de Mar

A l’Ametlla de Mar, la situació també té com a rerefons les negociacions per millorar les condicions laborals dels treballadors. Des de CCOO asseguren que s’han topat amb «la negativa constant per part dels negociadors de l'Ajuntament de totes les propostes efectuades». Per això els acusen de «manca de bona fe i voluntat negociadora».

En declaracions a Cala RTV, fonts de l’Ajuntament han criticat la «manca de certesa» del comunicat del sindicat. Recorden que el 14 de maig es va aprovar l’acord de negociació del conveni del personal funcionari. L'única excepció va ser la proposta de retribucions complementàries de la policia local.

Des del consistori veuen «manca de solidaritat» del sindicat amb la resta de personal funcionari. També avisen d’una possible «omissió del deure de prestació del servei públic», per les diferents baixes d’incapacitat transitòria presentades a la policia.