La persistent pluja que ha caigut durant tot el dilluns, el cel gris i l'ambient gèlid han estat els perfectes acompanyants d'un dilluns on tot feia indicar que alguna cosa havia canviat. En el primer dia laborable —de molts que estan per venir— en estat d'alarma pel Covid-19, el moviment de vehicles al carrer a primera hora ha persistit, tot i que ha baixat notablement. Als polígons industrials del Camp de Tarragona milers de treballadors han engegat la seva rutina com si fos un dia més, però no ho era, i això es notava als ànims.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
El degoteig d'informacions durant el matí tampoc ajudava. Grans pilars econòmics com són SEAT començaven a anunciar els primers ERTOs massius, amb 15.000 treballadors de cop amb l'ombra de l'atur a sobre. Després dels vídeos graciosos del cap de setmana, per primer cop l'impacte de la crua realitat feia acte de presència advertint a tothom que el coronavirus s'enduria no només vides pel camí.
Els transportistes, amb sensacions agredolces
El director de la Federació d'Auto Transports de la província de Tarragona (FEAT), Josep Lluís Aymat, explicava a TarragonaDigital que «de moment sembla que el transport de mercaderies per carretera no té restriccions i es fa tot el possible perquè hi hagi un correcte abastiment de les indústries i comerços». Tanmateix, advertia: «Una baixada, en general, acabarà arribant sobretot si les grans indústries capdavanteres del sector s'aturen, com SEAT o Nissan. Això provocarà un efecte dominó en totes les fàbriques d'elements, de peces, plàstic, motlles especials,... Quan hi ha empreses emblemàtiques que tanquen, tothom se'n resenteix».
De moment el sector alimentari és el que està aguantant la papereta. Amb una altíssima demanda que ha desbordat fins i tot alguns productors, els transportistes d'aquest sector treballen sense descans per fer arribar els productes als supermercats. També tots els serveis que han d'abastir hospitals treballen a tot gas. En aquest cas, les empreses de la indústria petroquímica no han vist alterada la seva activitat amb els primers acomiadaments en empreses subcontractades i pel que fa als habituals han optat per ajustar els modes de treball. De fet, fins i tot estan pitjant l'accelerador en algunes d'elles tal com ja vam explicar a TarragonaDigital, ja que proveeixen components imprescindibles per l'emergència sanitària actual.
Al Polígon Industrial de Valls, l’activitat baixa un 30%, aproximadament
Al Polígon Industrial de Valls l'activitat es va veure relativament minvada aquest dilluns. Tot i que moltes empreses van obrir amb normalitat, —de fet, la majoria— el moviment pel que fa al treball en aquesta àrea hauria baixat un 30% respecte d’un dia habitual, segons es va poder copsar, un fenomen lligat a la davallada del volum de camions a la zona.
Com és comprensible, l’ambient de feina entre els treballadors no era com un dia qualsevol. «Es treballa sense cap alegria, la gent es mou el menys possible i si ho fan, es desplacen en cotxe perquè se senten més segurs», explicava TarragonaDigital el president de l'Associació d'Empresaris del Polígon, Xavier Ulldemolins.
I pel que fa als empresaris, regna la incertesa. «Sobretot entre la petita i mitjana empresa, aquells que tenen pocs treballadors estan que no saben què passarà amb tot això», diu Ulldemolins.
Pel president dels empresaris del polígon vallenc, el govern central hauria d’haver estat molt més contundent i «hauria d’haver enviat tothom cap a casa automàticament, garantint que això no perjudicarà ningú i assumint el cost econòmic, com es va fer amb la banca».
Jornada de normalitat als polígons de Reus
Els polígons de Reus es van despertar també amb un ambient similar al de qualsevol jornada laboral. El president de l'Associació de Polígons Industrials de Reus (APIR), Gerard Pagès, narrava a TarragonaDigital que «no totes les empreses estan actives, però la situació és força similar a la d'un dia normal; el que sí que es veu és menys trànsit pel polígon, hi ha menys cotxes». Situa en un 90% el volum d'empreses que han continuat obrint.
Apuntava que aquesta circumstància es podria deure a l'aplicació del teletreball per part d'aquelles empreses i d'aquells treballadors que la seva activitat els ho permeti; «però les empreses, gairebé totes tenen les portes obertes», explica. De fet, considera que serà així fins que el govern espanyol anunciï apliqui mesura més concreta en l'àmbit econòmic, un anunci que s'hauria de fer aquest dimarts segons es va comprometre el president espanyol, Pedro Sánchez.
«Si avui hi ha una moratòria pel que fa als impostos i les cotitzacionsd'IRFP, llavors potser sí que hi haurà empreses que decidiran tancar, però amb les condicions que hi ha avui en dia, que s'han de seguir pagant IVA i impostos, les empreses segueixen treballant», argumenta Gerard Pagès.
Idiada, un motor econòmic al Baix Penedès que aguanta com pot
Al Baix Penedès, la principal empresa de la comarca, Idiada, també ha vist la seva activitat afectada per les restriccions derivades de la crisi pel coronavirus. L'empresa d'investigació i desenvolupament de tecnologia per a automòbils, situada al polígon l'Albornar de Santa Oliva, ha implementat diverses mesures «excepcionals, amb l'objectiu de protegir la salut dels treballadors, els clients i els col·laboradors», alhora que es manté l'operativitat i les pistes obertes «amb els recursos imprescindibles», segons expliquen a TarragonaDigital.
Així, l'empresa ha reforçat els protocols de neteja i higiene, i ha cancel·lat viatges i esdeveniments presencials. També s'ha fomentat els teletreball, de manera que des d'aquest dilluns hi havia molts menys treballadors a les instal·lacions de l'Albornar. També s'ha tancat el menjador per evitar la concentració de gent, i s'ofereix a empleats i clients un servei de menjar per endur-se. Des d'Idiada afegeixen que totes aquestes mesures «són revisades i adaptades de manera permanent per seguir alineats amb les directives de l'OMS i de les autoritats competents».
Descens de moviment i incertesa a Vila-seca
A Vila-seca, l’activitat als polígons industrials també es va veure notablement atenuada el primer dia laborable en estat d’alarma a tot l’estat. Tot i l’apreciable descens de moviment, moltes empreses han optat per continuar treballant a porta tancada. És el cas de la impremta Novagràfic, al polígon Alba, que aquest dilluns continuava activa, tot i que amb les instal·lacions tancades i sense atenció presencial. Així, l’empresa ha adaptat el sistema de treball, reduint al màxim el contacte amb clients, centrat en la via telemàtica, i suspenent totes les visites comercials i muntatges programats.
Altres, com ara Cárnicas Fillat, també han apostat per adaptar-se a la situació obligada pel coronavirus reduint al màxim l'exposició de treballadors i clients . Així, aquesta empresa familiar que ven carn a l’engròs ofereix, a partir d’aquest dilluns, la recollida de comandes tant per a empreses com per a particulars a la seva seu del polígon de l’Estació de Vila-seca. Des de la direcció expliquen que han obert la petició d’encàrrecs a través de la seva pàgina web i del telèfon i que, un cop completada la comanda, assignaran una hora de recollida a cada client, de tal forma que s’evitin les aglomeracions.
Cada cas és un món i està clar que el pitjor encara no ha arribat, és per això que el recel està instaurat en tots els sectors i caldrà seguir de ben a prop l'evolució dels fets en les pròximes hores, i és que qualsevol compareixença pot canviar-ho tot.