Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
ZAL del Port de Tarragona

La futura ZAL del Port de Tarragona comença a caminar i apunta a l'any 2021

L'espai omplirà 92 hectàrees de naus industrials a tocar de La Pineda | La llum verda s'esperava des de fa tres dècades

ZAL del Port de Tarragona
Projecció de la futura Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del Port de Tarragona | Port de Tarragona

Cares de satisfacció a les oficines de l'Autoritat Portuària de Tarragona. La Comissió d'Urbanisme de Tarragona ha desbloquejat  l'aprovació definitiva del projecte de la nova Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) a les instal·lacions del Port, un tràmit que s'ha fet esperar durant dècades i que dona llum verda a un projecte que s'allarga des d'un molt llunyà 1989. L'aval de la Comissió, signat aquest dimecres, suposa un nou punt de partida  per iniciar uns treballs que s'executaran durant l'any 2020 i que s'espera que vegin la llum a partir del 2021. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha recordat que  la ZAL és un projecte estratègic  per a l'estratègia de creixement que la institució projectarà durant els pròxims anys, enfocada a «deixar-nos preparats per fer front als reptes dels pròxims 25 anys». L'espai, de fins a 92 hectàrees, s'ubica al terme municipal de Vila-seca —a tocar de La Pineda—  i s'omplirà de naus industrials relacionades amb empreses portuàries i activitats relacionades amb el sector, el seu transport i empreses que aportin serveis de «valor afegit» a les mercaderies que arriben al port tarragoní.

La futura ZAL del Port de Tarragona: una inversió de 70 MEUR i un retorn previst de més del doble cada any

L'espai està preparat per acollir fins a 40 noves naus de 8.000 metres quadrats cadascuna, si bé no descarta l'opció d'edificar naus que puguin arribar «fins als 166.000 metres quadrats» en funció de les sol·licituds i les necessitats que les empreses interessades facin arribar. L'Autoritat Portuària preveu «la comercialització immediata de la zona» i, si bé el president s'ha mostrat prudent i ha declinat facilitar xifres concretes, ha avançat que les hectàrees de la ZAL «han despertat un gran interès empresarial» que obre pas a «una fase molt interessant».

Josep Maria Cruset, Damià Calvet i Pere Segura
Cruset, Calvet i Segura han visitat la zona de la futura ZAL del Port | Toni Cabanillas

La nova Zona d'Activitats Logístiques comporta una inversió de més de 70 milions d'euros —finançats per les arques del Port de Tarragona—, dels quals prop de la meitat ja s'han efectuat des que es van començar a comprar els terrenys fa tres dècades, i altres 30 milions s'invertiran en les tasques d'urbanització i accessos viaris durant els pròxims quatre anys.  Els 11 milions restants es dedicaran, no abans del 2023, a futures ampliacions i millores de les comunicacions.

Aquestes macroinversions dibuixen un altre escenari paral·lel:  els càlculs del Port parlen d'un retorn previst de 154 milions d'euros cada any  tan bon punt les empreses comencin a operar. Aquests comptes se sustenten en dos grans eixos: que la superfície total de l'Autoritat Portuària creixerà de cop un 20% i que es podran moure entre 2,7 i 4,6 milions de tones anuals més que ara, un creixement que pot moure's «entre el 8 i el 14%» respecte als números actuals.  «Les xifres són certament espectaculars»,  ha valorat el conseller de Territori, Damià Calvet, en el marc de la presentació oficial de la futura ZAL.

Més de 4.000 nous llocs de treball i prop de 100 hectàrees de noves activitats logístiques

La futura ZAL, a més, es basa en la virtut de la connectivitat. Tindrà accessos propers a les carreteres A-7, AP-7 i A-27, a més de la terminal intermodal de la Boella, i estarà també integrada en la línia del Corredor del Mediterrani  que també s'espera que esdevingui realitat no abans del 2022. «Podem estar més que satisfets per la tramitació d'aquest projecte en majúscules, d'aquesta oportunitat en majúscules,  amb què el Camp de Tarragona farà un gran salt endavant», ha valorat el conseller de Territori. Calvet també ha volgut destacar «l'ambició i la constància» del Port com a grans motors del projecte aprovat.

port
El tràfic de mercaderies es dispararà en 3 ó 4 milions de tones més cada any al Port de Tarragona | TarragonaDigital.com

Damià Calvet, qui no ha amagat «la gran complexitat» dels tràmits, també ha volgut reivindicar «el paper que el Port de Tarragona juga i jugarà com a gran motor econòmic» tan bon punt el projecte comenci a rodar, de la mà dels més de 4.000 llocs de treball que espera crear —de forma directa i indirecta—. «Estem parlant d'una ambició que farà al Port esdevenir un veritable 'hub' euromediterrani i que ens apropa al nostre repte de construir un país més pròsper», ha felicitat el conseller de Territori i Sostenibilitat.

El conseller Calvet veu en el Port de Tarragona «un veritable 'hub' euromediterrani»

La ZAL empresarial arribarà de la mà al naixement de la Xarxa Natura 2000, un espai d'alt valor ambiental adjacent de més de 50 hectàrees i que es mantindrà i blindarà amb la urbanització d'aquest projecte paral·lel. L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha volgut destacar la capacitat d'articular «equilibris que sumin» i reivindicar «el gran impuls per al territori» que presenten amb l'aprovació de la futura ZAL.

L'esperada ZAL, doncs, ara sí que comença a caminar sobre un calendari ferm un cop la Comissió d'Urbanisme de Tarragona ha confirmat que el projecte tirarà endavant. El Port té la voluntat d'iniciar immediatament els informes tècnics per urbanitzar-la, i l'any 2020 serà el d'execució de les obres paral·leles d'adequació dels terrenys i de construcció de les naus. L'inici de l'activitat comercial de les primeres empreses, doncs, està previst que vegi la llum a partir de l'any 2021.

També et pot interessar