Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El llaç vermell simbolitza la lluita contra la malaltia de la sida

Lluís Romero: «Som en ple 2020 i el VIH encara és una infecció solitària, rebutjada i clandestina»

Romero coordina el Grup de Treball de Salut Sexual de Tarragona i demana «molta pedagogia» | El 2019 es van diagnosticar 27 persones amb VIH al territori, un 25% menys

Avui és dimarts, és 1 de desembre i és el Dia Mundial contra la Sida. En l'any en què la pandèmia de la Covid-19 sembla haver escombrat la resta de fronts oberts de la salut pública, la impressió de tabula rasa és només això, una impressió. «El  virus VIH i la malaltia de la Sida segueixen existint, es continuen detectant nous casos cada any i això fa absolutament necessari  que en dies com avui tornem a reivindicar el Dia Mundial contra la Sida», valora Lluís Romero, coordinador del Grup de Treball de Salut Sexual i VIH de Tarragona. El grup fa de paraigua a tota una xarxa d'entitats i agents socials especialitzats.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Al Camp de Tarragona, durant l'any 2019 es van diagnosticar 27 nous casos  de persones infectades per VIH, tot i que només un cas va acabar derivant en desenvolupar la sida. Es tracta d'un 25% menys que les 41 persones diagnosticades l'any 2018. El subdirector de Salut Pública a Tarragona, Conrad Casas, recorda que «un diagnòstic tardà implica la possibilitat que aquestes persones puguin contagiar-ne altres», i apunta que un de cada tres casos pot detectar-se tard. La majoria dels casos diagnosticats  el 2019 són homes amb edats d'entre els 30 i els 50 anys.

El 2019 es van diagnosticar 27 persones amb VIH al Camp de Tarragona, un 25% menys que l'any anterior

«El que hem de saber fer amb èxit és molta pedagogia  i molts diagnòstics, perquè quan parlem del VIH ho estem fent d'una pandèmia que ja fa 40 anys que afecta i encara està lluny de ser eliminada», exposa Romero. El camí, però, no s'encamina cap a l'erradicació del virus sinó cap a la millora de la qualitat de vida de les persones infectades i cap a l'enderroc dels estigmes i la discriminació  que encara s'associen. «S'arrossega la imatge que va quedar de les duríssimes campanyes dels anys '80 i '90, però és important saber explicar que les coses han canviat molt i que ja som en ple any 2020», explica.

Carla Aguilar-Cunill i Conrad Casas, a la presentació dels actes del Dia Mundial contra la Sida a Tarragona
Carla Aguilar-Cunill i Conrad Casas, a la presentació dels actes del Dia Mundial contra la Sida a Tarragona | David Oliete

Romero considera que la presència del virus VIH «encara és una infecció solitària, socialment rebutjada i pràcticament clandestina per a les persones que la pateixen, fet que genera un patiment  doble». Moltes de les accions del Grup de Treball passen per la informació, l'assessorament i l'acompanyament, i el coordinador confirma que «les relacions socials, les afectives i les laborals són les que més s'esquerden» degut als forts estigmes  que s'associen a les persones portadores del virus. «És fins i tot una barrera per llogar un pis, moltes vegades», exposa.

Un diagnòstic ràpid és imprescindible per controlar el virus i per millorar la qualitat de vida dels pacients

Romero creu que «la por i el rebuig  responen a un gran desconeixement». A dia d'avui, els avenços de la medicina i els  tractaments retrovirals permeten un ampli control i una millora dels pronòstics dels pacients fins al punt de portar una vida pràcticament normal amb una pastilla  al dia i una capacitat de transmetre el virus pràcticament microscòpica. «És bàsic el diagnòstic  i el control», avisa, «perquè les persones que tenen el virus han de saber-ho i han de tractar-se com més aviat  millor», demana. El Lluís té clar el missatge, però reconeix que no sempre acaba d'arribar amb èxit. «El nostre repte ha de ser aquest», parla en veu del paraigua d'entitats que representa.

Des de l'any 2010, a les comarques de Tarragona s'han detectat 408 positius  en el virus, i a les Terres de l'Ebre han estat altres 52. «No podem discriminar aquestes persones fins a la clandestinitat i sotmetre qualsevol a un  judici social impropi de la nostra dècada», avisa. Demana més pedagogia, més proves i menys silencis. «Tinguem claríssim que el VIH  pot efectar a tothom», alerta, si bé és cert hi ha col·lectius més exposats que altres als riscos de contraure-ho. Gran part d'aquesta feina de sensibilització  s'adreça als més joves.

Els efectes de la Covid-19 rebaixen els diagnòstics mèdics i les accions de sensibilització durant tot el 2020

En la presentació dels actes i accions d'enguany, Romero ha detallat que durant el 2019 el conjunt de les entitats que conformen el Grup de Treball de Salut Sexual de Tarragona van fer 422 tallers que van arribar a prop de 6.500 persones, van fer 900 consultes i atencions i van repartir més de 9.000 preservatius al Camp de Tarragona. Malgrat tot, creu que els efectes de la Covid-19 suposaran un  pas enrere en controls, en diagnòstics i en accions de sensibilització que enguany no s'han pogut fer. Tots els indicadors apunten que l'any 2020 es diagnosticaran molt pocs casos a Tarragona, precisament per aquesta manca de serveis  i de control.

«Mentre no ens desfem de la càrrega moral  i del rebuig social amb què jutgem als malalts, no sabrem superar l'estigma i la discriminació que moltes d'aquestes persones pateixen des de fa dècades», comenta el Lluís. Demana a qualsevol persona que tingui dubtes que demani fer-se la prova al seu metge de capçalera, o que s'adreci a la xarxa d'ONG i farmàcies que fan la prova a la ciutat després d'assessorar-se i informar-se amb la feina que es fa en el grup que encapçala. «Tenim molta feina a fer», conclou. El Dia Mundial contra la Sida  2020 apareix amb el repte de trencar els silencis i amb la tasca de saber explicar que Tarragona  ja no viu als anys vuitanta.