Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Noemí Llauradó a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus, amb un cartell del PAM al costat

El govern de Reus assegura haver engegat tres de cada quatre accions previstes pel mandat

Una de cada deu actuacions previstes fins al 2023 ja han acabat segons el balanç del govern

«El desplegament del full de ruta del govern avança a bon ritme»; és la valoració que fa la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, en relació amb el desplegament del Pla d'Acció Municipal. Quan fa un any que es va aprovar, el govern local ha volgut revisar en quin punt es troba.

Llauradó ha sentenciat que «hem iniciat o finalitzat el 73,9% de les accions del PAM, pràcticament tres quartes parts del PAM ja estan iniciades o, algunes d'elles, fins i tot finalitzades». Les dades del govern situen en un una de cada deu les mesures previstes que ja han acabat.

El document, segons destaca la vicealcaldessa, és «prou flexible per adaptar-se a les circumstàncies que hem viscut aquest 2020; tenim un PAM i un Pla de Reactivació Econòmica i Social, i això ens ho ha permès el fet de tenir planificació i també una situació econòmica sanejada».

Assegura que és aquesta flexibilitat i planificació el que ha permès adaptar-se, per exemple, al teletreball i l'administració electrònica per part de l'Ajuntament. Implementar i millorar els tràmits telemàtics estava previst en un període posterior del mandat, però com arreu, la realitat de la pandèmia ha obligat a accelerar aquests canvis.

El govern reivindica haver engegat tres quartes parts del PAM

En el cas de Reus, ha exposat Llauradó, l'adaptació ha estat possible gràcies a comptar amb un Pla d'Acció Municipal per al mandat actual. Les dades que ha exposat són que «hem iniciat 405 accions d'aquest PAM, n'hem finalitzat vuit i tenim pendent d'iniciar-ne 146».

El document es divideix en quatre eixos d'actuació en els quals la vicealcaldessa ha detallat el volum d'actuacions engegades i acabades. En total s'han posat en marxa 385 actuacions, se n'han acabat 8 més i resten per executar-se al voltant d'unes 150 accions previstes.

Per àmbits, en matèria de progrés social s'ha posat en marxa 76,2% del previst, que suposa haver engegat 165 accions i haver-ne acabat dues. En l'eix d'espai urbà s'han posat en marxa, segons les dades exposades per Llauradó, un 78,5% del que figura al PAM. Significa haver engegat 98 accions i haver-ne acabat 4.

Pel que fa al desenvolupament econòmic, s'ha posat en marxa el 67% de les mesures que figuren al PAM. Se n'ha acabat una i se n'han engegat 40. Per últim, en l'àmbit de la gestió i organització municipal s'ha començat a desenvolupar el 69,7% del que es preveu, acabant una actuació i engegant-ne 82.

Noemí Llauradó ha volgut matisar que «un 90% de les accions no tenen una data en la qual podem determinar que una acció ha finalitzat». Es refereix a mesures que no es concreten en projectes o actuacions puntuals, sinó en línies d'actuació generals, com totes aquelles que pretenen fomentar, estudiar, avaluar o impulsar alguna cosa.

Això deixa només un 10% d'accions d'execució concreta, com projectes urbanístics o la creació de nous òrgans municipals. D'aquest grup se n'han completat definitivament una de cada deu, com són la creació del consell municipal de l'habitatge o de la comissió de la mobilitat sostenible.

Mesures poc concretes o engegades des d'anteriors mandats

La revisió que ha fet el govern de Reus del PAM acaba suposant que s'incloguin, entre les mesures engegades, algunes actuacions que ja s'havien posat en marxa durant el mandat anterior, com el desdoblament del CAP Sant Pere o la construcció d'habitatge protegit al barri del Carme.

En tots dos casos qui les ha d'executar és la Generalitat i ja s'havien establert converses al respecte durant, almenys, el mandat anterior. Tot i això, Noemí Llauradó les ha posat d'exemple d'actuacions que figuren al PAM i que s'han engegat «perquè ja hi ha hagut un acostament amb aquestes administracions i s'estan fent els tràmits oportuns perquè al final vegin la llum».

En la mateixa línia també s'ha valorat molt positivament haver redactat el Document Únic de Protecció Civil Municipal, el Duprocim. Si bé figurava al PAM, la Generalitat, a través de Protecció Civil, exigia a tots els Ajuntaments que el redactessin a través d'un decret del 2014.