Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Capçalera del govern de Reus al saló de plens

El govern de Reus es queda sol defensant i aprovant el PAM

També s'ha aprovat el nou Reglament Orgànic Municipal

Capçalera del govern de Reus al saló de plens
Capçalera del govern de Reus al saló de plens | Jordi Olària Gras

El govern de Reus ha aprovat el seu «full de ruta» per aquest mandat. El Pla d'Acció Municipal que es va presentar la setmana passada ha rebut el vistiplau de JxR, ERC i Ara Reus, i el vot en contra de tota l'oposició, PSC, Cs i la CUP. De la mateixa manera que la defensa del document que ha fet Noemí Llauradó, vicealcaldessa de la ciutat, no ha estat diferent de la presentació de fa uns dies, les crítiques dels partits del plenari també han seguit la línia oberta aquesta setmana durant les respectives rodes de premsa.

[predef]reus-144[/predef]

«Gràcies per la presentació del teu programa electoral, tranquil·la, ja ets vicealcaldessa», ha etzibat Marta Llorens, portaveu de la CUP, a Noemí Llauradó. Tal com ja va fer públic aquesta setmana, la formació anticapitalista considera que el PAM neix sense la diagnosi necessària com a fonaments per al document. En la mateixa línia que el PSC i Cs, han criticat el que consideren que és una manca de concreció en les actuacions que vol fer el govern durant el mandat.

Grup municipal de Cs Reus
Grup municipal de Cs Reus | Jordi Olària Gras

«Trobaríem més lògic que en lloc de dir-li Pla d'Acció Municipal, el govern presentés els seus acords de govern», ha tancat Llorens. Des de Cs també consideren que el govern no concreta prou què pretén fer fins al 2023. «La informació és insuficient, les accions no estan desenvolupades i tampoc hi ha un calendari d'execució; veiem una carta als Reis Mags», ha sentenciat Débora García, portaveu de la formació.

La manca de pressupost per a cadascuna de les actuacions previstes s'ha criticat per part dels tres partits de l'oposició. Andreu Martín, portaveu del PSC, ha proposat a Noemí Llauradó que compari el de Reus amb el PAM de qualsevol altre municipi: «hi ha objectius i estratègies; ens ha decebut». El debat d'avui, com han posat de manifest els grups, només era valoratiu, sense opcions de poder modificar el document del govern.

Imatge de la sessió plenària d'aquest divendres
Imatge de la sessió plenària d'aquest divendres | Jordi Olària Gras

«Tinc la sensació que perdem el temps», ha considerat Martín, «hi ha una suma d'accions que es desenvolupen des de les regidories, propostes electorals i voluntats no gaire concretades». La vicealcaldessa de Reus ha començat responent a Marta Llorens afirmant que «diu que és la suma dels programes electorals; això és una suma d'estratègies».

Ha defensat la promoció del CAP al barri del Carme —per desdoblar el de Sant Pere— i els Consells Municipals previstos com a exemple d'accions concretes previstes al PAM. «Hauríem pogut aprovar-lo en junta de govern, i crec que va la pena poder tenir el debat en aquest ple», ha recordat a l'oposició. Hem volgut obrir el Pla de Mandat a la ciutadania perquè prioritzi, i crec que això es pot destacar.

Ha recriminat, a l'oposició en general i a Andreu Martín en concret, haver mostrat «un discurs molt ferotge» en contra del PAM i de la seva exposició. «Hi ha molta part d'aquest PAM que hi han d'estar d'acord, ho portaven vostès, com la necessitat que aquest govern disposés d'un PAM». En aquest sentit, Llauradó reivindicava que, en lloc de votar-hi en contra, almenys s'abstinguessin com a mostra d'apreciar que, tal com defensen els grups de l'oposició, el govern ha planificat tot el mandat. Una planificació que, PSC, Cs i CUP, no consideren que existeixi.

Imatge de la sessió plenària d'aquest divendres
Imatge de la sessió plenària d'aquest divendres | Jordi Olària Gras

L'Ajuntament modernitza el ROM

L'Ajuntament de Reus ha aprovat, en fase inicial, el nou Reglament Orgànic Municipal. El document ha de servir per regular, entre altres qüestions, el funcionament del ple, així com la relació que hi pot tenir la ciutadania. Ha tirat endavant amb el suport del govern i del PSC, l'abstenció de la CUP i l'oposició de Cs.

La CUP ha justificat la seva abstenció pel que considera que són punts que coarten l'expressió de la ciutadania al plenari. Marta Llorens, portaveu de la formació, s'ha referit a la part de la normativa que permet expulsar del saló de plens aquells ciutadans que hi exhibeixin pancartes o hi pronunciïn proclames o crits.

Aquesta regulació, ha respost Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Recursos Generals, pretén preservar les condicions del debat plenari. Apunta que ja hi ha espais per mostrar pancartes i pronunciar proclames, i precisament al ple d'avui, s'ha mostrat, ha destacat. Tot i no trobar el consens en aquest punt, Llorens sí que ha volgut agrair la incorporació d'alguns dels punts proposats per la CUP, motiu pel qual «no hi podem votar pas en contra, per això ens abstindrem», ha aclarit.

Pel que fa al vot en contra de Cs, la seva portaveu Débora García l'ha justificat amb la política lingüística. Ha carregat contra el que considera una preferència del català davant del castellà i la manca de neutralitat que assegura que mostra, el govern, a través del ROM. Montserrat Flores li ha respost que «no és el moment, ni l'espai, ni les condicions per tenir un debat de política lingüística», i en relació amb l'ús del català i el castellà, ha sentenciat, «em remeto a la llei».