Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Marta Llorens Mònica Pàmies CUP Reus

La CUP considera que el govern ha fet el PAM «amb una sabata i una espardenya»

Alerten que Sirusa pot haver de tancar el 2025 si no s'hi inverteix | Al ple de divendres també proposaran un Consell de Barris

Marta Llorens Mònica Pàmies CUP Reus
Marta Llorens, portaveu de la CUP, i Mònica Pàmies, regidora de la formació, durant la roda de premsa | Jordi Olària Gras

Com també va anunciar el PSC, la CUP de Reus votarà 'no' al Pla d'Acció Municipal que el govern de Reus presentarà aquest divendres al plenari municipal. Consideren que s'ha redactat «amb una sabata i una espardenya» i que «no té cap línia estratègica en absolut» segons ha declarat la portaveu de la formació, Marta Llorens. Troben a faltar, també, un calendari d'execució de les actuacions, que tampoc consideren prou concretes.

[predef]reus-144[/predef]

Llorens afirma que «aquest Pla d'Acció Municipal no planteja un procés exhaustiu d'objectius, estratègies i accions i, a més, no es planteja una temporalització d'aquestes accions; és un PAM en el qual només veiem la gesticulació per part del govern en el sentit que hi va haver aquest compromís de fer-lo, però sense cap mena de diagnosi ni anàlisi prèvies d'aquestes necessitats».

Afegeix que hi ha contradiccions entre el que planteja el document i el que anuncien les regidories. Posa d'exemple el pla per al transport sostenible que estipula el PAM; «en canvi, demà haurem de votar en el marc de l'ordenança de civisme una regulació dels vehicles personals, que no entenem per què es posen a l'ordenança de civisme». Apunta, també, que «plasma una externalització i una dualitat de privat i públic com en els APEUs, que sempre hem defensat que és una privatització de l'espai públic».

Per últim, carreguen també contra les formacions independentistes del govern. «No planteja en absolut cap marc referencial per la construcció de la República Catalana, no diu 'no' a l'Ibex 35 ni planteja cap espai de treball per crear sobiranies». Tal com apuntava el socialista Andreu Martín, la CUP hauria participat d'aquest PAM si hagués pogut en les àrees que consideren estratègiques, «com el medi ambient, les polítiques de gènere, l'habitatge, la pobresa energètica o l'educació».

Instal·lacions de SIRUSA
Instal·lacions de la incineradora de residus de SIRUSA. | Redacció

Alerten que Sirusa pot haver de tancar el 2025

De cara al ple d'aquest divendres, la CUP presentarà una moció en relació amb Sirusa. Es tracta d'una empresa d'incineració de residus urbans participada per diversos municipis de l'àrea metropolitana de Tarragona i que ofereix aquest servei arreu del territori. Els integrants d'aquesta mancomunitat són Tarragona i La Canonja —hi figuren agrupades—, Reus, Salou, Vila-seca, Cambrils, Valls i Constantí.

Segons la CUP, cal «crear una Taula de Gestió de Residus amb la participació d'entitats ecologistes i de l'àmbit de la salut, i dels partits polítics de l'oposició de tot el territori per afavorir la necessària transparència». Consideren que ni l'empresa ni els Ajuntaments treballen amb la voluntat de reduir el volum de residus que s'incineren a les instal·lacions de Sirusa.

L'objectiu d'aquesta Taula és «programar els passos necessaris en terminis concrets, tan aviat com es pugui, per assolir el residu 0» segons explica la regidora cupaire Mònica Pàmies. Alerta, de fet, que «si no es fa res a Sirusa, el 2025 s'hauria d'aturar el servei perquè incomplirà els objectius de la Unió Europea». Assegura que «manquen criteris de sostenibilitat i no hi ha consciència ecològica», i apunta directament als principals municipis implicats.

Des del punt de vista de l'empresa, «el pla de funcionament de Sirusa no preveu que, per millorar el medi ambient, el que s'hauria de fer és reduir significativament l'entrada de material; ells fan negoci amb la incineració». Volen incidir, per tant, en els Ajuntaments que mantenen la mancomunitat, que «sí que haurien de treballar en aquest sentit, i per això pensem que s'ha de fer una taula on hi hagi molts més agents; si en 30 anys de funcionament no hi ha hagut aquesta aposta, no podem esperar que canviï d'avui per demà».

Marta Llorens Mònica Pàmies CUP Reus
Mònica Pàmies durant la roda de premsa, exposant la moció sobre Sirusa | Jordi Olària Gras

Supera els límits de contaminació permesos

Tot i situar l'any 2025 com el possible límit del funcionament de Sirusa si no s'executa una inversió important, Pàmies alerta que actualment ja s'estan superant els límits establerts. «Mentre el límit d'amoníac es troba en dos mil·lilitres per metre cúbic, hi ha mesos que hem arribat a nou i deu; pel que fa al diòxid de sofre, estan permesos cinc mil·lilitres per metre cúbic, i hem arribat a més de 30; són xifres força alarmants».

La Unió Europea, relata la regidora cupaire, afirma que «per evitar aquesta gran quantitat de tones que arriben a les incineradores, el millor sistema és el de porta a porta», que permet establir «un pagament per generació, que és més just que l'actual». Aquesta línia d'actuació s'hauria de treballar, a parer de la CUP, en paral·lel a un increment de les inversions de Sirusa en el seu propi sistema de gestió de residus i «a fer més accions de sensibilització a la ciutadania que incrementés la recollida selectiva de residus per passar del 30% actual al 60%, marcat com a objectiu per l'Agència de Residus de Catalunya».

Imatge d'arxiu del carrer del Vent, al barri del Carme de Reus | Jordi Olària Gras

Solucions per al barri del Carme

Al mateix ple d'aquest mes de novembre, la CUP plantejarà la creació d'un Consell Municipal de Barris o de Districtes per «poder treballar les problemàtiques comunes dels barris des d’una perspectiva de ciutat». Es fixen específicament en el barri del Carme, on la setmana passada ja reclamaven la creació d'una taula de treball d'urgència. Segons apuntava el regidor Edgar Fernández fa uns dies, es tracta d'«una problemàtica complexa i d’emergència social que no es pot reduir a una qüestió d’ordre públic».

Aquesta taula de treball respon a les crítiques emeses per part de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, que va arribar a llençar un ultimàtum a l'Ajuntament alertant que organitzarien patrulles ciutadanes nocturnes. Des del govern s'ha creat la regidoria de Relacions Cíviques, en mans de Montserrat Caelles, que ha de fer d'interlocutor directe entre entitats com les associacions de veïns i el govern municipal.