L'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme començarà a patrullar els carrers del barri a principis de desembre si des del govern municipal no es prenen mesures. Aquest és l'ultimàtum que han anunciat aquest matí des de la junta de l'entitat, que compta amb «entre trenta i quaranta veïns» disposats a participar-hi «amb mànecs de fusta». Afirmen que no poden mantenir la situació «d'inseguretat ciutadana» i de «degradació progressiva» que viu la zona.
[predef]reus-144[/predef]
L'anunci arriba després que, aquest dilluns, es declarés un incendi en un habitatge del carrer Alt del Carme. El president veïnal Josep Machado, explica que hi ha «carrers i cases en estat de degradació continuada, en una situació de ruïna progressiva, amb cases que s'ensorren cada any, i aquí no es prenen mesures». És per això que llencen un ultimàtum al govern municipal i, en concret, a l'alcalde, Carles Pellicer.
Des del govern municipal s'apunta que «el patrullatge l'ha de fer la Guàrdia Urbana, i les patrulles ciutadanes poden generar un problema més gran del que intenten resoldre». Afegeixen que la Guàrdia Urbana tracta el del Carme de la mateixa manera que la resta de barris de ciutat, «en funció del seu índex d'inseguretat». Recorden, també, que ja s'ha posat en marxa una dinàmica de reunions mensuals amb les entitats veïnals de la ciutat per tractar situacions com aquesta.
Patrulles veïnals amb mànecs de fusta
«L'Associació de Veïns els donem un mes, aquest mes, perquè prenguin mesures i es faci la primera reunió de la taula de treball; si no es fa, començarem a fer patrulles, i que s'atenguin a les conseqüències, perquè això és degut a la seva inacció». Estima que hi ha entre 30 i 40 veïns disposats a prendre-hi part, que de fet fa temps que reclamen que es posi en marxa aquest patrullatge.
Adverteix, també, que «jo fa dies que ho freno, però no ho podem deixar més; o es comprometen a tirar coses endavant, o a primers de mes el barri del Carme tindrà patrulles, i ja aviso que els veïns que anirem a patrullar, anirem amb un mànec de pic de fusta; si passa alguna cosa, els responsables seran ells per no fer la seva feina, que es posin les piles d'una vegada».
«Fins aquí hem arribat!», exclama. Recorda que «ara ja estem vigilant i tapiant cases, però és l'administració qui ha d'actuar; aquí hi ha inseguretat, les veïnes tenen por». Aclareix, però, que l'advertència d'organitzar patrulles ciutadanes «no és cap amenaça, els veïns hem dit prou». Considera que hi ha situacions en les quals no s'ha actuat des de l'administració, com en els inquilins de l'edifici on dilluns es va declarar el foc; «eren uns ocupes que eren drogaddictes, i Serveis Socials o l'Ajuntament se n'han de preocupar, no hem de ser els veïns els que hem de patir perquè ens provoquin incendis».
A l'espera de la Taula de Treball
Afirma que el quatre de març es va entrar al registre de l'Ajuntament un document del qual en va sortir un compromís per part de l'alcalde de reunir-se amb els veïns. L'objectiu és posar en marxa una taula de treball entre entitat veïnal i consistori en relació amb el pla d'obres, explica Machado. «Diran que hi ha una reunió prevista, però per quan, per enguany o per l'any vinent?», etziba.
Qui si que es reunirà amb l'Associació de Veïns és ERC Reus, membre de l'equip de govern, a través de Noemí Llauradó i Marina Berasategui. «Aquesta tarda tenim una reunió amb la vicealcaldessa i la regidora d'Urbanisme, a proposta seva, perquè volen conèixer la problemàtica i veure com poden ajudar», ha explicat Machado. Fonts coneixedores de la trobada apunten que no s'emmarca en l'activitat del govern, sinó del partit.
Les reivindicacions dels veïns
Reclamen que es deslliguin els habitatges afectats pel Pla de Barris que no es va arribar a executar completament, que s'obri el pas per a vianants entre el carrer de Sant Jaume i el del Vent, que es posi en marxa el projecte urbanístic de la Closa de Freixa, el carrer de Sant Benet i el de Sant Francesc i que s'executi el desdoblament del CAP de Sant Pere. Més enllà de l'urbanisme, «volem veure la Guàrdia Urbana patrullant pel barri del Carme».
Tot són projectes anunciats, estudiats o compromesos, i des de l'Associació de Veïns reclamen que es tirin endavant. «Davant de la inacció de l'administració local tenim avui més de 25 famílies que tenen els seus habitatges afectats; demanem que es desafectin, perquè el pla d'obres no s'ha fet i han passat més de quinze anys», etziba Machado. Assegura que la policia reusenca reacciona de manera eficient quan se la reclama, però volen que hi hagi més agents visibles al barri per reduir la «inseguretat ciutadana».
Tenen detectada «prop d'una cinquantena de cases ocupades», de les quals n'hi ha en mans d'entitats bancàries. «Els bancs també tenen molts pisos que estan ocasionant aquesta problemàtica», afirma Josep Machado, i sentencia que «la gent té por». Tant els veïns, aclareix, com els comerciants, que «tenen por de denunciar»; assegura que darrerament hi ha hagut almenys tres robatoris en establiments del carrer del Vent i el seu voltant que no han estat denunciats pels botiguers.