Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Andreu Martín PSC Reus Sandra Guaita

El PSC de Reus carrega contra un PAM que «és paper mullat i un engany»

Considera que els tres partits de govern no han planificat el mandat | Reclama participació efectiva i concreció en les actuacions

Andreu Martín PSC Reus Sandra Guaita
Andreu Martín, portaveu del PSC de Reus, i Sandra Guaita, regidora, durant la roda de premsa | Jordi Olària Gras

El PSC votarà en contra del Pla d'Acció Municipal que el govern de Reus portarà, divendres, al plenari. El cap de files socialista, Andreu Martín, l'ha qualificat de «paper mullat» i d'«engany a la ciutadania». Ha criticat durament que ni les aportacions de l'oposició ni les de la ciutadania puguin modificar un text que, apunta, encara esperen que el govern els concreti acció per acció.

[predef]reus-144[/predef]

El govern de Reus, format per JxR, ERC i Ara Reus, ja va deixar clar durant la presentació del PAM que el document estava «tancat». La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, explicava que es portava al ple tot i no ser necessari perquè l'oposició pogués dir-hi la seva, tot i que no hi haurà la possibilitat de presentar-hi esmenes. En tractar-se de l'obra de govern que han d'executar, tampoc les aportacions ciutadanes serviran per modificar els compromisos, sinó per prioritzar-los.

El Pla d'Acció Municipal de Reus 2019-2023.
El Pla d'Acció Municipal contempla la participació ciutadana per prioritzar-ne les actuacions | L.S.

Manca de participació efectiva

Per al PSC local, el PAM «neix pobre d'aportacions, és un mal punt de partida». Apunta que tant el seu grup com el de la CUP tenien intenció de presentar esmenes al document, però que no podran fer-ho. Critica que no s'hagi escoltat aquells sectors socials «que en saben més que nosaltres» en matèries com el comerç, la mobilitat o l'educació per posar només tres exemples.

«La participació que proposen a la ciutadania és d'adhesió, pots clicar què t'agrada d'aquells punts, o t'agraden, o no fas res», etziba el portaveu socialista. Tampoc el convenç que les aportacions ciutadanes serveixin per prioritzar la tasca de govern. «Crec que això ho ha de tenir clar el govern, les seves prioritats les han de tenir clares, tres grups municipals les haurien de tenir clares, explicar-les i defensar-les».

Presentació PAM Reus 2019-2023
Imatge de la presentació del PAM del govern de Reus | Jordi Olària Gras

Serveis ordinaris i projectes de mandats anteriors

Durant la presentació del PAM es va quantificar en més de 500 el nombre d'actuacions que conté el «full de ruta del govern». Andreu Martín posa en dubte aquesta xifra; «algunes són accions ordinàries de l'activitat de qualsevol servei del nostre Ajuntament». S'exclama que «diuen que potenciaran el Consell Municipal de la Discapacitat, un Consell Municipal que ja existeix, i l'altra acció és 'realitzar accions i projectes destinats a la inclusió de les persones amb discapacitat'; és l'actuació normal que ha de tenir un servei que pretengui actuar sobre les persones».

Assegura que el document consisteix en un recull de l'activitat ordinària de les regidories, les accions del programa electoral dels partits de govern, «que té sentit que formin part d'aquest Programa d'Acció Municipal entès com a Pla de Govern, i accions de mandats anteriors». Martín fa referència al traspàs de la gestió de l'Hospital Sant Joan al CatSalut a través d'una nova empresa pública.

«Que diguin que passaran el servei de l'Hospital Sant Joan de Reus a la Generalitat de Catalunya... Sembla que ja està en marxa, o ara és una novetat? Entenem que és una mostra de la voluntat de continuar fent aquest procés, però com a acció d'aquestes 500 del PAM... Igual que la reforma i millora del passeig de la Boca de la Mina; això ja s'està fent, no?», etziba.

Andreu Martín PSC Reus Sandra Guaita
Andreu Martín i Sandra Guaita durant la compareixença de premsa per valorar el PAM | Jordi Olària Gras

Desvinculat del pressupost i del pla d'inversions

Una altra de les crítiques del PSC al PAM és que «no som capaços de comprendre com, avui, encara no sabem quina vinculació hi ha entre el pressupost del 2020 i el PAM que s'ha presentat, i no comprenem com no hi ha una relació entre aquest PAM i el pla d'inversions». El govern va anunciar que presentaria el pla d'inversions per al 2020 «pròximament» sense que se n'hagi sabut res més, tot i que forma part del pressupost aprovat pel mateix govern en solitari el 25 d'octubre.

El portaveu socialista critica que «és un recull de promeses i un resum dels serveis que presten les diferents regidories; d'estratègic no en té res perquè no determina els objectius a aconseguir ni és cap mena de full de ruta perquè no hi ha cap mena de calendarització». «No és cap mostra de transparència, tenim un PAM sense justificació econòmica; tenim documents inconnexos», recrimina, i afegeix que «no tenim gens clar que el pressupost actual permeti desenvolupar totes aquestes propostes».

Les actuacions del PAM, per concretar

El govern tampoc va voler entrar en el detall de les actuacions que contempla per als pròxims quatre anys. Andreu Martín opina que «diuen que això ja arribarà al llarg del mandat; és que no ho saben?, per què al llarg del mandat i no a l'inici?, si és un Pla d'Acció Municipal, ha d'estar a l'inici, hem de saber quines són les accions concretes que es volen proposar perquè s'aprovi en un ple municipal».

Sospita que la voluntat d'anar-hi anunciant progressivament respon, únicament, a una «gestió comunicativa». Apunta que potser «volen anar mostrant al llarg del temps i anar tenint una foto nova del PAM d'aquí a uns mesos, i d'aquí a un any, una altra; aquesta absència de concreció demostra que aquest govern no té cap estratègia; tenim un govern de foto». 

Per tot plegat, des del PSC de Reus, es considera que el govern de la ciutat «ha estat incapaç de consensuar quines són les prioritats d'aquest govern, cadascú intentarà anar a la seva tant com pugui, i aquest PAM és la suma de les diferents propostes sense el triatge». Sospita que l'actitud del govern és la d'anar «any a any, mes a mes, cadascú defensant les seves propostes i els seus objectius».

Les tauletes lliurades als regidors de Reus permeten gestionar documentació, i permetran votar electrònicament
Les tauletes lliurades als regidors de Reus permeten gestionar documentació i permetran votar electrònicament | Jordi Olària Gras

El ROM com a exemple positiu

Andreu Martín ha volgut deixar clar, durant la seva compareixença, que no volen «posar pals a les rodes». Per fer-ho ha posat el Reglament Orgànic Municipal com a exemple de document treballat de manera correcta. «Hi ha altres documents importants com el Pla d'Igualtat o el ROM, en els quals sí que hi ha hagut un debat llarg, amb la valoració de les esmenes dels grups municipals de les quals estem satisfets de la gestió del govern», explica.

El ROM en concret ha de passar per la sessió plenària d'aquest divendres, on s'aprovarà de manera inicial per seguir els tràmits corresponents. Ha de regular, entre altres coses, el funcionament del plenari, la participació de la ciutadania i el vot electrònic tant al saló de plens com a distància en el cas de les baixes mèdiques, i de maternitat i paternitat dels membres del plenari.

Les tauletes de què disposen els regidors del plenari han de permetre deixar enrere les votacions a mà alçada quan el ROM s'hagi aprovat definitivament. Al plenari es passaria a votar a través de les tauletes i, en casos de baixa mèdica justificada i de maternitat i paternitat, permetria fer-ho també des de casa. A més, ha de servir perquè els representants electes puguin accedir a la informació digitalitzada que, fins ara, s'imprimeix de manera habitual.