Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Floristeria tancada.

El comerç de la flor i la planta en fallida: pèrdues milionàries per a productors i venedors

Segons el sector, més del 70% de la facturació de l’any es produeix entre els mesos de març i juny

Floristeria tancada.
Les floristeries són un dels negocis que treuen més profit de l'abril. | Laia Solanellas
 

Ni Sant Josep, ni Setmana Santa, ni Sant Jordi ni el Dia de la Mare. La crisi sanitària del coronavirus ha escombrat tota l’activitat cultural, econòmica i social que identifica la nostra forma de ser en la comunitat. Conseqüentment, diversos àmbits professionals han vist estroncada exponencialment la seva dinamització comercial, posant en perill i a la corda fluixa la continuïtat  del sector.

Un dels que es troba en una situació límit és el de la flor, la  planta i la jardineria. En plena campanya de primavera, els productors i venedors es troben en el seu punt àlgid de feina. No obstant això, davant de les mesures d’Estat d’Alarma  decretades pel Govern espanyol, s’ha aturat tota l’activitat. En aquest escenari, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, un dels principals centres de distribució de flor i planta en origen del país, denuncia una situació de desemparament total i augura pèrdues milionàries, valorades en 125 milions d’euros i que condicionaran greument la continuïtat de les petites i mitjanes empreses.

El 70% de la facturació anual entre març i juny

L’estacionalitat del sector és un dels factors que juga més en contra en el context actual. En aquest sentit, fins fa unes setmanes els vivers es trobaven en plena producció per a la campanya de primavera, i els distribuïdors i els punts de venda ja havien fet les comandes per als propers mesos.

No obstant això, la paralització total de la distribució i el tancament dels petits comerços han provocat, per una banda, la pèrdua de la totalitat dels ingressos en la franja més important de l’any. Per l’altra, una acumulació d’estocs que difícilment podrà tenir sortida. Sembla, doncs, que la crisi sanitària ha arribat en el pitjor moment per al gremi, «en una època que és curta però molt intensa, i que dona la major part dels ingressos que serveixen per a subsistir la resta de l’any», lamenta l’Heura Musté, empresària del sector.

Una floristeria tancada a Reus.
Els estocs es van acumulant i el repartiment a domicili pot ser l'única solució. | Laia Solanellas
 

El repartiment a domicili, l’única esperança

De fet, ella és un dels exemples més clars de la incidència catastròfica que té la crisi sanitària  en el petit comerç. Després d’haver d’abaixar la persiana amb la botiga plena de gènere a les portes del dia de Sant Josep, ara ha perdut l’ornamentació dels misteris de Setmana Santa i d’algunes esglésies, a més de Sant Jordi i la campanya del dia de la Mare.

 

Per aquest motiu, ha arribat a la conclusió que la manera més ràpida i eficaç per salvar el negoci és el repartiment a domicili. Diu que és una mesura a la desesperada, ja que davant de la gravetat del moment, ha de donar sortida als seus productes per tal de reduir les pèrdues econòmiques al mínim possible. Així, cada dijous l’Heura fa el repartiment a Valls i també arreu de la comarca: «Estic molt sorpresa de la resposta de la gent, i he de dir que el primer dia que vaig sortir em vaig emocionar veient la solidaritat que han tingut algunes persones amb el meu negoci en aquests moments d’extrema dificultat», explica a TarragonaDigital.

Per acabar, també afegeix una reflexió bonica que il·lustra la part positiva de la situació anòmala que viu el sector: «Abans del confinament, a les cases hi érem de passada i no paràvem atenció als elements secundaris dels espais. Després de 10 dies tancats, però, trobem a faltar la natura en tots els seus paràmetres i intentem posar plantes, colors i vida als balcons, als racons de les sales i als jardins. Ara que les persones no podem sortir a la natura, volem fer-la entrar dins de casa».

Imatge de la diada de Sant Jordi de 2019 a Valls

Diada de Sant Jordi 2019 a Valls | Redacció

Un Sant Jordi que no acontenta

Malauradament, la campanya de Sant Jordi, amb tot el que comporta, també s’ha perdut. Per als productors i venedors de flors és una data molt important en el calendari que complementa el volum de feina accentuat dels mesos de primavera. L’opció de traslladar la celebració en una altra data propera a l’estiu no encaixa, però, amb la realitat del sector.

Musté opina que la mesura que pretén salvar la diada només està enfocada en el gremi de llibreters i que no s’han tingut en compte els productors de flors del país. En aquest sentit, l’empresària explica que la producció autòctona de les roses té com a objectiu la venda del 23 d’abril i que si la diada es trasllada a una altra data els vivers no tenen marge impulsar una nova campanya. «El nostre producte no es pot posar en una capsa i vendre-la tres mesos més tard, ja que el nostre sector no funciona així. Per tant, el productor de Catalunya perdrà la campanya 2020 de Sant Jordi i les roses que es venguin en la nova data vindran de l’estranger», conclou.