Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del recinte interior de la planta química de Repsol

Repsol canvia dos cremadors de nova tecnologia per reduir «el soroll i el fum» de les torxes

La companyia duu a terme el major cicle d'inversió dels darrers 6 anys per «reduir les emissions» de la seva activitat

Imatge del recinte interior de la planta química de Repsol
Imatge del recinte interior de la planta química de Repsol | David Oliete

Un dels grans  gegants econòmics per excel·lència de la regió de Tarragona, la companyia química Repsol, ha iniciat aquest mes d'octubre el major període d'inversions dels últims sis anys per tal d'adequar les seves instal·lacions a l'objectiu de  «reduir un 40% les emissions de diòxid de carboni l'any 2020» en referència als nivells d'emissió d'una dècada enrere.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'empresa duu a terme, entre l'1 d'octubre i el pròxim 24 de novembre, una gran parada de les plantes d'Olefines i Butadiè per tal de posar-les a punt de cara als pròxims anys. Es tracta d'aturades periòdiques —la darrera va ser el 2013 i la pròxims està prevista per al 2027— que serveixen per realitzar inspeccions, executar les millores planificades en els últims anys i «garantir un funcionament òptim de les plantes durant el màxim temps possible», tal com ha explicat el director del complex a Tarragona, Josep Francesc Font.

Durant la parada se substitueixen els cremadors de dues torxes per minimitzar les emissions a Repsol

El total de les actuacions d'aquests 54 dies d'aturada està pressupostat en uns 100 milions d'euros, dels quals l'acció més destacada és la substitució dels cremadors de dues torxes,  tal com TarragonaDigital.com va anunciar a principis dle mes de maig, i la substitució d'una turbina de vapor per un nou model més eficient energèticament. El canvi implicarà «minimitzar els episodis de fum i de soroll en les emissions» i, per tant, adequar els mitjans de Repsol a l'objectiu ambiental marcat per al 2020.

Imatge exterior del polígon Nord, objecte d'estudi de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona
Imatge exterior del polígon Nord, objecte d'estudi de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona | David Oliete

«Posem a disposició de la companyia la millor tecnologia del mercat», ha explicat Font en una visita guiada aquest dijous a les instal·lacions. La gran parada d'instal·lacions requereix la feina de gairebé 3.000 treballadors durant els gairebé dos mesos de treball, i implica la posada a punt de centenars d'equips i maquinàries de gran abast. «De fet portem tot l'any fent petites aturades per desestacionalitzar tot el possible les aturades», ha explicat el director.

Està previst que la totalitat de les instal·lacions de Repsol tornin a carburar el pròxim 24 de novembre, ja amb unes prestacions d'eficiència energètica més elevades i amb unes emissions de fum i soroll molt més reduïdes. La propera aturada d'aquesta magnitud a la química tarragoninaestà prevista per a l'any 2027.

També et pot interessar