urv

Sergio Nasarre (URV), entre els experts en habitatge convocats per assessorar Pedro Sánchez

El president en funcions s'ha reunit amb diversos experts per «estudiar mesures i noves polítiques» sobre habitatge

Encara amb la incògnita de saber si el socialista Pedro Sánchez serà o no investit president del govern espanyol a contrarellotge, l'actual president de l'executiu ha fet arribar al seu soci preferent de govern, Podemos, una llista de 370 propostes per arribar a un acord que permeti desbloquejar l'atzucac polític i afermar Sánchez a La Moncloa sense haver de tornar a les urnes al mes de novembre.

Com a pas previ a l'elaboració d'aquestes 370 propostes, els pesos pesants del PSOE s'han volgut reunir amb diversos experts per assessorar-se en aspectes clau de la negociació com ara les polítiques d'habitatge a desenvolupar. En aquest cas, en una reunió que va tenir lloc el passat divendres, Sánchez va convocar una òrbita tècnica entre els quals es troba el professor de la URVSergio Nasarre, qui també dirigeix la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la Rovira i Virgili.

Nasarre (URV): «És la primera vegada que un president del govern es reuneix amb experts en habitatge d'aquesta manera»

«Va ser una trobada molt positiva, perquè cal destacar que  és la primera vegada que un president del govern rep experts en habitatge  en una reunió com aquesta», ha valorat Nasarre en declaracions a TarragonaDigital.com. L'investigador de la URV, especialitzat en les àrees de dret civil i tinences alternatives d'habitatge digne, emmarca la trobada en el context d'un Sánchez «amb gran interès, molt obert a escoltar-nos i a prendre nota de les nostres consideracions».

urv
Nasarre, amb camisa blanca, entre els experts reunits a la trobada | Cedida

 

La taula rodona ha comptat amb investigadors com Nasarre, arquitectes, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), registradors de la propietat o promotors immobiliaris, entre altres agents autoritzats del sector. Per part de l'executiu, més enllà del president en funcions, també han estat presents  el Ministre de Foment —i, per tant, responsable de l'àrea de competència—, José Luis Ábalos,  i l'exministra i actual secretària d'habitatge del PSOE, Beatriz Corredor.

Nasarre ha aprofitat l'oportunitat per lamentar que «s'ha fomentat una bombolla del preu del lloguer a les ciutats grans» i reivindicar la necessitat de «fomentar nous tipus de tinences per no tornar a generar una bombolla com la de la crisi del 2007». Una altra de les propostes del catedràtic de la URV passa per  adaptar la legislació d'habitatge i lloguers «a la doble realitat que existeix:  lloguers temporals destinat a joves i lloguers de llarga durada, més estable, per a famílies».

Gran part de les conclusions de la reunió, entre les propostes d'habitatge que el PSOE ha traslladat a Podemos aquesta setmana

nasarre
Sergio Nasarre, director de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV | URV

El professor de Tarragona confirma que  entre les conclusions de la trobada i el programa que el PSOE ha presentat a Podemos existeixen —únicament i exclusiva en matèria d'habitatge— similituds altes. «Escenaris com la rehabilitació d'habitatges ja construïts, frenar els abusos hipotecaris d'alguns bancs, explorar l'habitatge col·laboratiu o de cooperatives com a forma alernativa d'accés o la necessitat d'aprofundir la legislació actual sobre els lloguers, que és insuficient, van generar grans consensos», confirma. Tots ells es troben, efectivament, al document.

Tot i la prudència, Nasarre es mostra optimista amb què aquesta voluntat d'escolta als professionals no sigui flor d'un dia. «Ens va fer saber que  la seva intenció és que només hagi estat el primer contacte d'una sèrie de reunions de caràcter periòdic», valora l'expert. L'especialitat de la recerca de Sergio Nasarre, el 'cohousing' i el cooperativisme com a forma de cessió i de tinença compartida de les propietats,  és un dels punts que va despertar més interès.

La Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV, un referent estatal en la recerca sobre la matèria

Nasarre ha matisat a TarragonaDigital.com que encara queda molt camí per recórrer per resoldre la crisi de l'habitatge que pateix el país, si bé valora la trobada com «un gest positiu» de cara a futures polítiques o decisions d'abast, i espera que la bona predisposició política, en aquest cas, dels convocants socialistes no s'esvaeixi i es mantingui estable.

Cal recordar que a l'hora d'establir el gabinet d'experts sobre habitatge un dels factors més importants és la trajectòria acadèmica i el prestigi dels interlocutors, i que Tarragona és puntera en aquest aspecte. La de la URV és la primera càtedra UNESCO del món en matèria d'habitatge i el seu director, Nasarre, és un ponent habitual en ponències tècniques d'arreu del món en aquesta matèria.

També et pot interessar