L'estructura productiva dels territoris, és a dir, les activitats econòmiques principals d'un lloc, i de la vulnerabilitat de cada sector econòmic marcaran l'abast dels efectes econòmics que està provocant la pandèmia de la Covid-19. Així mateix, fins que no s'hagi superat l'emergència sanitària, no es podrà avaluar amb exactitud. La Universitat Rovira i Virgili, en concret, la directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial i professora del Departament d’Economia de la URV, Mercedes Teruel, ha fet una anàlisi d'aquests dos factors.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Efectes desiguals al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
L'estudi li ha permès determinar els efectes desiguals que tindrà la crisi del coronavirus sobre les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. L'anàlisi de la URV ha comprovat que la demarcació tindrà un nivell de vulnerabilitat superior a la mitjana catalana, mentre les comarques del Baix Penedès, Baix Camp, Priorat i Tarragonès seran les més afectades pel tipus d'activitats predominants al territori.
Els sectors amb més risc
Mercedes Teruel ha agrupat els sectors econòmics d'acord amb el seu nivell de risc. En aquest sentit, hi ha els serveis de transport i la logística, vinculats a la indústria; les agències de treball; les agències de viatge; l'oci i el sector turístic, on s'inclouen els allotjaments, restauració i bars, planificació d'esdeveniments, parcs temàtics, transport, creuers, viatges, línies aèries i altres.
El Baix Penedès, la comarca més vulnerable
L'anàlisi feta per la URV indica que la comarca del Baix Penedès té el major índex de vulnerabilitat, del 21%, perquè els sectors d'activitat econòmica mencionats, tenen un pes més elevat i, segons Teruel, «s'hi produirà una concentració d'incidències».
Seguint la comarca baixpenedesenca de ben a prop hi ha el Baix Camp, el Priorat i el Tarragonès, amb índexs de vulnerabilitat d'entre el 17 i 18%. Pel que fa a l'Alt Camp, està marcat per l'elevat pes del sector logístic, així com el de l'hostaleria al Montsià, a més de les comarques ja mencionades amb més risc de vulnerabilitat. Comparat amb la mitjana catalana, la demarcació tindrà un nivell de vulnerabilitat superior. Només la Ribera d'Ebre queda per sota de la mitjana catalana.
Mercedes Teruel explica que aquest fet és perquè «el sector logístic ha tingut molt de pes en les nostres comarques per ser un sector complementari de l'activitat industrial i pel posicionament estratègic del territori. Òbviament, els sectors turístics també tenen un fort pes dintre de la nostra estructura econòmica. Ambdós elements, directament relacionats amb la mobilitat de mercaderies i persones, provoquen que el nostre territori sigui més vulnerable». Així mateix, cal tenir en compte que altres sectors també es veuran afectats per l'efecte d'arrossegament.