La refineria del polígon nord, després de la concentració de gas

Avaluaran com afecta el confinament en funció de la proximitat a la petroquímica de Tarragona

El centre Tecnatox de la URV dissenya un qüestionari anònim en línia

El centre Tecnatox  de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha dissenyat un qüestionari anònim en línia per comprovar quina és la percepció del risc  i la càrrega emocional, psicològica i neuropsicològica de la quarantena  tenint en compte l'àrea de residència. En aquest sentit, el grup vol saber si la proximitat als complexes químic  i petroquímic  de Tarragona  fa variar l'afectació psicològica derivada del confinament i la percepció del risc. Els resultats obtinguts amb l'estudi permetran obtenir informació rellevant sobre els efectes adversos per a la salut mental que es derivaran de l'actual situació produïda per la Covid-19 al territori, i també de quines variables hi influeixen per tal de poder fer recomanacions a les administracions.

L'enquesta impulsada pels investigadors i investigadores del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (Tecnatox) de la URV s'ha batejat amb el nom de Petrocovid 1.

«No només valorem l'àrea de residència de les persones que responguin a l'enquesta o la percepció del risc, sinó que també hem afegit qüestionaris per avaluar la impulsivitat, la percepció d'estrès, l'ansietat, la depressió i la regulació emocional que provoca el confinament de la població», explica la psicòloga Margarita Torrente, que juntament amb els seus companys del Departament de Psicologia Paloma Vicens i Lluís Heredia —tots tres investigadors del grup Tecnatox—, han dissenyat l'enquesta. «L'hem volgut fer pública ara que ja fa un més que la gent està tancada a casa, perquè basant-nos en bibliografia anterior hem vist que és en aquest punt quan la quarantena ja comença a fer-se més dura», explica Torrente.

El qüestionari  es tornarà a repetir en sis mesos i un any, i els investigadors confien a aconseguir un mínim de 3.000 respostes en cada fase per poder validar els resultats. Les respostes passaran a formar part de l'estudi que aquest grup de recerca està portant a terme per tal de verificar si existeix relació entre algunes malalties i la indústria química de Tarragona. L'estudi ha estat acceptat pel comitè d'Ètica de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).