Classe URV

Més del 50% dels alumnes de la URV depenen dels seus pares per finançar els seus estudis

Un estudi constata les desigualtats econòmiques per accedir a les universitats catalanes

Accedir als estudis universitaris encara és un motiu de desigualtat econòmica arreu de Catalunya. Aquesta és una de les principals conclusions del darrer informe sobre vida universitària que ha elaborat la Xarxa Vives d'Universitats, la institució que fa de paraigua a tots els centres universitaris de parla catalana: també els del País Valencià i les Illes Balears. L'estudi també conclou que el perfil d'estudiants actual és més divers que mai.

La Universitat Rovira i Virgili (URV), que forma part de les universitats enquestades amb més de 2.300 alumnes entrevistats per fer possible aquest nou informe,  ja ha alertat en diverses ocasions que l'economia continua sent una barrera per accedir als estudis,  especialment en el cas de les taxes de matrícula. Això provoca que gairebé un de cada cinc estudiants inscrits a la universitat pública de Tarragona abandoni els estudis durant el primer curs

L'estudi confirma que més de la meitat dels universitaris no podrien pagar els estudis si no fos pels seus pares

L'informe de la Xarxa Vives també apunta que gairebé la meitat dels estudiants de grau de la URV compagina els estudis amb el món laboral, sigui a temps complert o parcial, i que a més del 50% dels universitaris tarragonins els paguen els estudis els seus pares. Iniciatives populars com la ILP Universitats treballen per exigir l'abaratiment de les matrícules i s'estan organitzant per retornar la reclamació al Parlament.

L'estudi també deixa altres conclusions d'interès,  com la constatació que els rols de gènere s'arrelen als estudis de gran i màster —les dones monopolitzen les àrees de salut i cura i els homes les enginyeries, per exemple— o el fet que les expectatives de futur són més optimistes que en anteriors enquestes. Més del 45% dels enquestats de la URV creu que els seus estudis els conduiran a una professió de prestigi  o ben remunerada, un percentatge superior als precedents d'altres anys.

També et pot interessar