urv clima

La URV impulsa unes jornades sobre emergència climàtica entre el 7 i 10 d'octubre

La climatòloga Manola Brunet alerta que «el territori s'enfronta ja a un ampli ventall d'impactes negatius»

La Universitat Rovira i Virgili (URV) organitzarà la pròxima setmana, entre dilluns 7 i dijous 10 d'octubre, la primera edició d'unes jornades acadèmiques i de debat sobre l'emergència climàtica i la transició energètica aplicades als reptes de present i futur a la demarcació de Tarragona, l'anomenada regió de la Catalunya Sud.

La rectora de la URV, María José Figueras, ha agraït «el suport immediat dels investigadors de la Rovira i Virgili» i el de la Diputació de Tarragona per engegar  la primera edició d'un projecte que neix amb voluntat de continuïtat  any rere any. «Volem fer visible l'alt grau d'expertesa de la nostra institució en un marc de divulgació i debat» a cavall entre el vessant acadèmic  i la reflexió a escala local, ha presentat la rectora.

«Les institucions hem d'assumir la nostra elevada responsabilitat», es compromet Noemí Llauradó

Les jornades de la URV, que tindran lloc al Campus Catalunya de Tarragona,  pretenen ser un punt de trobada entre tots els agents del territori —acadèmics, socials, polítics, tècnics...—  per abordar la magnitud de l'emergència a escala local i cercar solucions i respostes consensuades. «Les institucions hem d'assumir la nostra elevada responsabilitat i compromís per trobar aquestes solucions i pal·liar l'impacte» de la crisi ambiental, ha reblat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, en l'acte de presentació de les jornades.

«Entenem que, amb accions senzilles, podem aconseguir una repercussió important», recorda la rectora Figueras. Més d'una desena de ponents de primera categoria  faran una radiografia completa de la gravetat de la qüestió amb el segell de «la informació més puntera i recent» a Tarragona. «El nostre gran repte és establir una col·laboració interdisciplinar a través de totes les branques del coneixement possibles», ha reblat Figueras.

La climatòloga Manola Brunet alerta que «el territori s'enfronta ja a un ampli ventall d'impactes negatius» del canvi climàtic

clima
Més d'un miler de joves ecologistes s'han sumat a la manifestació d'aquest divendres a la tarda a Tarragona | Toni Cabanillas

 

Llauradó ha posat en valor l'oportunitat de  vertebrar «un fòrum per catalitzar la transició ecològica a partir de la Regió del Coneixement que volem ser», amb eixos com l'incendi de la Ribera d'Ebre al centre del debat. «Hem d'aprendre a construir oportunitats a partir de les catàstrofes», s'ha instat. «Hem de tenir clar que beneficiar el medi ambient  és beneficiar la qualitat de vida dels ciutadans de casa nostra», ha subratllat la presidenta.

La climatòloga Manola Brunet, catedràtica de la URV i una de les veus de referència i amb més projecció internacional, ha alertat que «el territori s'enfronta ja a un ampli ventall d'impactes negatius»  com a conseqüència d'aquest canvi climàtic causat per l'acció humana. Brunet serà una de les ponents a les jornades i avisa que «el Delta de l'Ebre, fràgil i en regressió, és el nostre petit Àrtic».

La rectora de la URV ambiciona «involucrar els moviments estudiantils» en el lideratge de la consciència ecologista

Brunet recorda que «parlem d'una emergència, parlem d'una crisi» on els problemes climàtics preexistents s'han agreujat de forma clara per l'acció de l'home. «L'estiu del 2019 ha estat el més càlid a l'hemisferi nord des que existeixen registres, i és un clar exemple del que ens espera». Vaticina unes primaveres càlides, una població altament concentrada i un descens dels recursos hídrics.

La rectora de la URV també ha accentuat «la voluntat permanent d'implicar els estudiants de la nostra comunitat», altament conscienciats i implicats amb les reivindicacions de naturalesa climàtica. Figueras ha parlat obertament d'«involucrar els moviments socials i estudiantils, generar consciència i facilitar que aquests estudiants ens ajudin a liderar-la». Entre el 7 i el 10 d'octubre, la URV obre el debat.

També et pot interessar