La Universitat Rovira i Virgili (URV) haurà de seure a la banqueta dels acusats el pròxim mes de novembre acusada d'oferir «beques de col·laboració fraudulentes» a 201 estudiants entre el setembre de 2017 i l'agost de 2018. El judici serà el darrer capítol d'un llarg procés d'inspecció de Treball per tal d'estudiar si aquesta línia d'ajuts, comuna a tota la xarxa d'universitats de l'Estat, incorre en un cas de «relació laboral encoberta» sense donar d'alta els becaris a la Seguretat Social. No és un cas específic de la URV: és una investigació genèrica a totes les universitats espanyoles.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Treball examinava amb lupa aquestes beques de col·laboració des del maig del 2018, tal com va avançar TarragonaDigital temps enrere. La inspecció va concloure amb un dur expedient del qual la Rovira i Virgili tenia constància des del juliol, i on ja es posava sobre la taula que la contractació d'estudiants a través d'aquestes beques amagaria «una autèntica relació laboral encoberta» en diversos departaments de la URV com els CRAI —biblioteques— dels Campus Catalunya, Sescelades o Bellissens.
Una inspecció de Treball alerta que «el benefici productiu de la URV passa per davant de la finalitat formativa de l'estudiant»
L'acusació subratlla que la concessió d'aquests ajuts «en cap cas suposa beneficis en la formació teòrica dels becaris ni tenen cap relació amb les titulacions que cursen», de manera que únicament farien la funció de «suplir la mancança de personal estructural» d'aquests departaments i permetre «que la URV amortitzi uns llocs de treball que, sense aquests becaris, requeririen la contractació de treballadors». La universitat nega la major. «Aquests becaris no realitzen funcions estructurals, ni tenen la dedicació ni l'exigència pròpies d'una activitat laboral», exposa.
L'expedient, molt dur, va forçar que la rectora Figueras frenés en sec la concessió d'aquestes beques quan va entrar al càrrec l'estiu del 2018 fins a esclarir les possibles irregularitats heretades. L'informe resol que, a l'hora de concedir aquestes beques de col·laboració a la mateixa comunitat universitària, «prima el benefici productiu de la Rovira i Virgili per sobre de la finalitat formativa de l'estudiant», els quals ocupen «llocs de treball d'escassa formació» molt allunyats de les seves respectives titulacions.
La investigació conclou que sense la tasca d'aquests becaris sense cotitzar «centres com els CRAI no podrien mantenir-se oberts», un extrem que la universitat pública nega rotundament en recordar que «fa prop de dos anys que funcionen amb normalitat sense cap becari de col•laboració» a la institució.
La URV reconeix «diferències de criteri» amb l'acusació, però ja ha facilitat «tota la informació que se'ns ha requerit» per tal d'analitzar el cas als jutjats. Unes diferències que no van sobre la conveniència o no de les beques, sinó sobre aquest retorn positiu, ara en qüestió, cap als mateixos becaris. Des de la Rovira i Virgili defensen que les activitats que fan aquests becaris no han d'estar estrictament relacionades amb els estudis que cursen, «perquè formen l'estudiant en competències transversals que els ajuden a inserir-se amb èxit al món laboral», asseguren.
La universitat defensa les beques i matisa que els estudiants «no realitzen funcions estructurals»
Tot i haver tallat l'aixeta de les beques, per precaució, tot just entrar al despatx del rectorat, l'actual equip rector avala i defensa el funcionament «d'uns ajuts que permeten a molts alumnes costejar-se els estudis» a la facultat. Ara, la Seguretat Social demana que sigui un jutge qui estableixi si la relació entre els becaris i la universitat «ha estat de naturalesa laboral» i, per tant, si sanciona a la universitat pública de Tarragona i l'obliga a regularitzar aquestes contractacions i donar-les d'alta a la Seguretat Social.
Si la URV guanya el judici i el magistrat sosté que les beques són correctes, la Rovira i Virgili les tornarà a obrir tan aviat com pugui. La universitat de Tarragona defensa que en l'únic precedent similar, de fet, la justícia ha fallat a favor de les pràctiques extracurriculars de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i en contra de la Tresoreria General de la Seguretat Social.
La URV tranquil·litza als becaris afectats: «En cap cas el judici suposarà un perjudici per a vosaltres»
En conèixer les citacions judicials, la URV s'ha afanyat a tranquil·litzar els 201 becaris afectats pel cas que es jutjarà al novembre. Des de la universitat han contactat amb els joves i els han assegurat que «en cap cas el judici suposarà un perjudici per a vosaltres» tot recordant que, si la resolució judicial es contrària a la URV, «és la universitat qui haurà de pagar la multa i regularitzar les cotitzacions a la seguretat social» sense que recaigui cap responsabilitat en els ja exbecaris dels diversos centres.
Les beques de col·laboració a les universitats, i en particular les de Tarragona, són una línia d'ajuts molt habitual des de fa anys, i es defineixen oficialment com unes beques amb l'objecte de «la formació integral de l'alumnat de la universitat mitjançant competències i habilitats transversals[...]que en cap cas suposaran una vinculació de caràcter laboral». Ara, serà el jutjat social número 2 de Tarragona qui haurà de dictaminar o no si les beques de la URV realment amaguen «una relació laboral encoberta» d'esquena a la Seguretat Social.