Prades dona protagonisme al seu potencial astronòmic. El Centre de Visitants del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades ja es troba operatiu des d'aquest mes d'agost, amb unes instal·lacions que permeten, i permetran encara més, l'observació dels astres en un dels indrets més privilegiats d'Espanya, Prades.
La «primera pedra» del projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades és aquest centre de visites, que comptarà amb una sala d'exposicions amb diverses imatges dels astres que es poden observar al cel pradenc, així com un Planetari 360°, una Sala d'Audiovisuals i el Museu de l'Astronomia.
El centre ja va poder celebrar la seva primera sessió el passat 5 d'agost i, avui 7 d'agost, s'ha realitzat la presentació oficial, i també es realitzarà la segona sessió d'observació, que ha hagut d'augmentar el nombre de grups i adaptar-se a les mesures de seguretat, a causa de la pandèmia del coronavirus.
Prades, així com tot el seu entorn natural, compten amb un dels coeficients de qualitat lumínica més alts de Catalunya i Espanya, per la seva claredat del cel i pel seu baix índex de contaminació lumínica, fet que converteix a les Muntanyes de Prades en un entorn únic i privilegiat.
Un indret que enamora els astrònoms
Precisament totes aquestes qualitats són les que van fer decantar la balança de la Georgina Serven i l'Aleix Roig, dos aficionats a l'astronomia que l'any 2014 van aterrar al municipi de Prades, captivats per la seva 'foscor', ja que permetia l'observació dels astres i el cel amb molta claredat.
Després de muntar un observatori particular al pis on s'havien instal·lat, una sèrie de llums al davant de casa seva que emetien molta contaminació lumínica, va acabar provocant un canvi de tot l'enllumenat de Prades per un que respectés el cel nocturn, l'any 2015.
D'aquesta manera, el potencial lumínic de l'entorn encara va augmentar més, fet que va acabar instant als dos aficionats als astres a crear el projecte Astroprades, la plataforma impulsora del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, que tindrà com a punt culminant la creació del Centre Astronòmic, que s'ubicarà al Pla de la Guàrdia.
Tots aquests equipaments, els que ja es troben operatius i els que són projectes de futur, han de fer mèrits per convertir-se en «un dels projectes astronòmics pioners d'Europa», segons ha declarat el mateix Aleix Roig, també guia astronòmic del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, a la presentació d'avui.
Característiques úniques
Tots aquests esforços per consolidar el projecte, s'han fet perquè les Muntanyes de Prades són «un espai únic» astronòmicament parlant, segons ha detallat l'Aleix, a causa de diversos factors que configuren al cel de Prades com «un oasi de foscor dels millors de Catalunya i també de la Península».
El cel de Prades, concretament, a banda d'una molt baixacontaminació lumínica, compta també amb molts bons registres 'd'estabilitat de la imatge', fet que va ser un descobriment determinant en el seu moment per apostar pel Parc Astronòmic.
L'índex d'estabilitat de la imatge és un indicador que mostra la nitidesa i la persistència d'aquesta en el temps en què es pot observar una imatge, en aquest cas, els astres o les estrelles. «L'índex de foscor, combinat amb la claredat amb què es poden observar els astres, converteixen Prades en un entorn únic», ha explicat Aleix Roig.
El projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades compta també amb la col·laboració i suport de l'Ajuntament de Prades on la seva alcaldessa, Lídia Bargas, s'ha mostrat partidària del projecte des dels seus inicis, també com atractiu turístic per al municipi.
En aquest sentit, l'alcaldessa ha declarat que «volem que l'augment de població que Prades experimenta a l'estiu a causa del turisme, es consolidi durant la resta de mesos de l'any, i és amb el potencial astronòmic del poble que ho volem aconseguir».
El potencial turístic del cel de Prades
I és que, a banda de la importància per a la investigació i divulgació científiques, el cel de Prades és també un reclam turístic del qual cada vegada més institucions, públiques i privades, estan agafant més protagonisme. Les dades de l'impacte turístic que el projecte genera al territori, no són gens pessimistes.
Des del 2016, es realitzen observacions astronòmiques obertes al públic, que en total han atret a més de 6.500 visitants i, només el 2019, l'impacte econòmic que va generar va ser de 210.000 euros per als comerços i empreses de la vila vermella, fet que anirà augmentant en els pròxims anys, segons apunten des del Parc Astronòmic.
D'aquesta manera, molts allotjaments del territori han aprofitat l'ocasió i ja ofereixen observacions d'astres juntament amb l'estança. «És una dada molt positiva per desestacionalitzar el turisme al municipi», ha apuntat Bargas.
I això és només el principi. Amb el Centre de Visites inaugurat, el Parc centrarà els esforços en l'Observatori del Pla de la Guàrdia, que inclourà telescopis de gran potència sota «un dels millors cels de la península» i que permetran consolidar Prades com a vila astronòmica de Catalunya.