Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Helicòpter medicalitzat del SEM

L'hospital Joan XXIII de TGN començarà a rebre helicòpters d'urgències nocturns «abans d'acabar el 2020»

El SEM preveu resoldre els tràmits en els pròxims mesos | El servei és molt ben valorat als hospitals de Reus i Tortosa, on ja s'aplica

Helicòpter medicalitzat del SEM
L'helicòpter medicalitzat només pot funcionar de nit en 11 hospitals de tot Catalunya | Catalunya Diari
 

L'Hospital Joan XXIII  de Tarragona prepara un salt endavant sense precedents abans de Nadal. L'hospital públic de referència del Sud de Catalunya està a prop de desencallar el maldecap de l'heliport i de l'acreditació H24, sense la qual no es permet operar vols d'helicòpter nocturns —entre les 20.00 i les 08.00 hores— per garantir una  cobertura mèdica ràpida i de màxims per a qualsevol pacient que la pugui necessitar. Joan XXIII se sumarà, d'aquesta manera, als hospitals Sant Joan de Reus i Verge de la Cinta de Tortosa, que disposen d'aquest servei des dels anys 2018 i 2019, respectivament.

A través d'un comunicat oficial, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha celebrat l'èxit del servei d'helicòpters nocturns  que ja fa dos anys que es va començar a implementar arreu del país de forma progressiva. El SEM confirma que aquest mecanisme ja ha servit per garantir atenció mèdica a més de 300 pacients urgents —que, fins al 2018, només es podien fer per carretera a les nits—, especialment per a trasllats entre hospitals catalans o per a atencions in situ en casos d'infart, ictus o accidents laborals i de trànsit: els casos que aclaparen la majoria de les activacions d'aquest helicòpter medicalitzat.

Sense opció aèria, Joan XXIII només té la carretera per derivar pacients a altres hospitals

La diferència entre un heliport  diürn i un de nocturn, però, no és menor. Cal adequar específicament els espais per tal de fer viables les operacions nocturnes, un cas que inicialment es va realitzar a Reus, poc després es va estendre també a Tortosa però que no va acabar d'arribar a bon port a Joan XXIII  degut a les imminents obres que començaran en els pròxims mesos a l'hospital tarragoní, i que inicialment contemplaven modificar la posició de l'actual heliport. Les millores, però, es realitzaran finalment en els pròxims mesos en l'heliport actual.

Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus
L'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus | Àngel Ullate
 

La xarxa actual d'heliports hospitalaris amb permís per operar a les nits és donze punts a tot Catalunya, i la previsió del SEM  és incorporar-ne altres cinc «abans de finals d'any», entre els quals es troba el cas de l'Hospital Joan XXIII. Això obrirà la porta a què el centre de Tarragona pugui començar a rebre aquests helicòpters d'urgències nocturns abans que acabi l'any 2020: una de les reclamacions més esperades per la comunitat sanitària del territori.

Els hospitals de Reus i Tortosa disposen del servei nocturn d'heliport des dels anys 2018 i 2019

Des del Sistema d'Emergències Mèdiques valoren aquest servei en expansió com «una eina d'alta especialització mèdica» que permet «garantir l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic de tota la població, especialment la d'aquelles zones més allunyades dels hospitals» i que comporten una complexitat més alta en aquests casos concrets d'urgència. A les comarques de Tarragona i l'Ebre, aquests helicòpters nocturns han actuat en 63 ocasions des que va entrar en marxa, més que en cap altra àrea sanitària del país i només seguida de prop per la Catalunya Central (61) o les comarques de Lleida (54).

Els trasllats en helicòpter  constaten un transport molt més ràpid per als pacients que el necessiten en cas d'haver de derivar-lo a altres hospitals del país. La connexió aèria entre Reus i Barcelona és de només 35 minuts, i el trajecte que vincula Tortosa amb la ciutat comtal és de 47 minuts. En carretera, són marges que es dispararien a més d'una hora de camí, un peatge excessiu per a molts dels pacients  que han de fer ús de l'atenció mèdica urgent.

Darrerament, aquests serveis d'helicòpter també han incorporat prestacions d'alta especialització com ara l'atenció de pediatria i neonatologia, i arran de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19 s'ha hagut d'accelerar per incorporar un nou protocol per traslladar amb garanties i seguretat amb pacients crítics amb malalties infeccioses com el propi coronavirus. «Catalunya és, de fet, el primer territori de l'Estat a desenvolupar un protocol  d'aquestes característiques», ha assegurat en el mateix comunicat el SEM.