Les obres del nou Hospital Joan XXIII començaran a finals de 2020

Salut confirma que el nou centre obrirà a mitjans del 2023 | No han concretat si el nou model modificarà el nombre de llits disponibles

Les obres de construcció del nou Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona començaran a finals de 2020 i estaran acabades durant la primera meitat de 2023. Ho ha confirmat aquest divendres, 1 de març, la Consellera de Salut, Alba Vergés, en una visita a l'hospital tarragoní. Aquests treballs de construcció del nou edifici tindran un cost total de 48'5 milions d'euros, que finançarà de manera íntegra la Generalitat  de Catalunya. «El compromís del govern és absolut, la inversió està garantida», ha asseverat el Vicepresident del Govern i Conseller d'Economia, Pere Aragonès.

El nou edifici central, de 40.000 metres quadrats, substituirà l'actual i acollirà les àrees assistencials, quirúrgiques, ambulatòria o de suport clínic. El nou equipament sanitari suposarà una ampliació dels serveis actuals, i sales com els quiròfans gairebé es duplicaran —en tindrà divuit, i actualment en són deu—. No obstant això, els representants del governno han concretat si el nou model suposarà també un augment dels llits disponibles, o de la plantilla de personal del centre. «El nou Joan XXIII mantindrà l'esperit d'Hospital Universitari, i es basarà en els tres pilars d'assistència, docència i recerca», ha destacat la consellera Vergés.

El projecte 'Entre Places' ha guanyat el concurs públic del nou Hospital Joan XXIII de Tarragona

Joan XXIII
El Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la Consellera de Salut, Alba Vergés (al centre) han presentat el projecte del nou hospital | Toni Cabanillas

 

El projecte 'Entre Places', una proposta conjunta dels despatxos d'arquitectes Sanabria &Planas Gallego Arquitectos, CDB Arquitectura i Mario Corea Arquitectura, ha estat la proposta vencedora del concurs públic per a redactar el projecte i dirigir l'obra del nou centre. Es van presentar 14 candidatures, de les quals només les sis millors van passar a la selecció final. «Serà un hospital integrat a la ciutat de Tarragona, i un espai agradable, funcional i amb la capacitat de mirar al futur», ha presentat la consellera de Salut.

Els treballs de construcció del nou edifici no afectaran l'activitat diària que actualment es duu a terme a Joan XXIII, donat que només es traslladaran els serveis al nou equipament un cop hagin acabat les obres. «L'antic Joan XXIII és un hospital del segle XX, i el nou ho serà, per fi, del segle XXI», ha celebrat Aragonès. «Estem transformant el sistema sanitari català, i Tarragona no pot quedar enrere», ha afegit Vergés.

Sindicats com la CGT, molt crítics amb el projecte de nou hospital per a Joan XXIII

Recreació del vestíbul de projecte guanyador per al nou Hospital Joan XXIII que es construirà en la primera fase.
Recreació del vestíbul de projecte guanyador per al nou Hospital Joan XXIII que es construirà en la primera fase. | cedida

 

El Conseller d'Economia ha volgut definir el servei públic de salut de Catalunya com «la columna vertebral de l'estat del benestar català». Aragonès ha apel·lat a «la responsabilitat de donar resposta a les necessitats i reclamacions de la ciutadania de Tarragona», i ha assegurat que «ara que tenim possibilitats econòmiques, no ens podem permetre impossibilitats polítiques» que demorin les obres de Joan XXIII.

Fa dues setmanes, en conèixer la llum verda al projecte 'Entre Places', sindicats de l'hospital com la CGT o el Grup de Treball de la Sanitat Pública de Tarragona ja van alçar la veu per mostrar el seu malestar amb la decisió de construir un nou hospital. Es mostren molt escèptics envers la nova imatge de Joan XXIII, i consideren prioritari «un manteniment òptim del centre actual», en contraposició a la nova edificació. Segons el calendari de la Generalitat, ara comença la fase de redacció de l'avantprojecte global i el projecte concret d'aquesta primera fase, que s'allargarà fins a mitjans del 2020. Poc després, començaran les obres de construcció.

També et pot interessar