presentació de l'any mestre Maria Antonia a Torredembarra

Torredembarra vol reivindicar el paper de la dona en la història a través de l'any Mestra Maria Antònia

L'Ajuntament va presentar ahir a la biblioteca els actes en honor a aquesta mestra tan estimada al municipi

Torredembarra encetarà els actes de l'any Mestra Maria Antònia el pròxim dia 6 de març amb els objectius de «reivindicar la seva figura, per homenatjar-la i per visualitzar les  dones  a la història» com a més rellevants. Els actes, que van ser presentats ahir a la  biblioteca que porta el mateix nom que la mestra, han estat organitzats amb motiu de la celebració dels 50 anys de la seva mort.

Tal com ha remarcat la regidora d'Educació i Biblioteca, Maria Gual, la mestra Maria Antònia Hernández va destacar per la seva vocació educativa, defensora dels valors republicans i ferma defensora de la llengua catalana.

Filla Adoptiva de Torredembarra

La Maria Antònia va ser una professora molt estimada al municipi de Torredembarra, on va arribar l'any 1932 i va morir l'any 1970 arran un accident de circulació. Amb  motiu dels 50 anys de la seva mort i donada la rellevància de Maria Antònia Hernández al municipi, Maria Gual ha anunciat que proposarà al ple de l'Ajuntament de Torredembarra atorgar-li la distinció de Filla Adoptiva de la Vila de Torredembarra, a títol pòstum.

La directora de la Biblioteca Mestra Maria Antònia, Ana Merino, ha exposat el calendari d'activitats que es duran a terme al llarg de l'any a partir de cinc grans eixos: On són les  dones?, Biblioteca i escola, infants i escola, com es vivia i treballava a la Torre al segle XX i 50 anys sense ella.

Calendari d'actes

Els actes començaran aquest divendres 6 de març a les sis de la tarda a la  Biblioteca Mestra Maria Antònia, on s'impartirà la xarrada 'Dones del segle XX, resistents entre el silenci i la paraula' per part de la filòloga i escriptora Montserrat Palau, que farà un repàs de la vida de Maria Antònia Hernández i Maria Rosa Wennberg (1918-2018), promotora cultural de Torredembarra. Aquest acte s'englobarà també en el marc de la celebració del Dia Internacional de la  Dona. En motiu d'aquesta xarrada, la biblioteca posarà el nom de Maria Rosa Wennberg a la seva sala de formació, descobrint la placa indicativa el mateix divendres, després de la xarrada.

L'acte més nostàlgic, el 16 de març

El següent acte tindrà lloc el pròxim 16 de març i es tracta de l'acte més nostàlgic potser, ja que es farà, a la mateixa biblioteca, una tertúlia sobre la mestra per part d'exalumnes seus i altres persones que la van conèixer, que repassaran totes les anècdotes i històries al seu voltant, en un acte que crida a la participació de tots aquells que vulguin explicar els seus records i aportar fotografies que es puguin compartir.

El 22 d'abril, la vigília de la Diada de Sant Jordi, es duran a terme les activitats habituals amb to reivindicativa l'entorn de la dona treballadora local, en què es presentaran els llibres de dones vinculades a la Torre, s'inaugurarà l'exposició de Maite Maset, professora de Batxillerat d'art de l'Institut Torredembarra; i es farà el  joc d'escapada sobre la Mestra Maria Antònia, per a joves a partir de 12 anys.

L'aniversari de la mestra, el 20 de juny

La Mestra Maria Antònia va néixer el dia 20 de juny, i per celebrar el seu aniversari, Torredembarra ha preparat diverses activitats per conèixer com es vivia al municipi a l'època de la Mestra Maria Antònia.

Per últim, durant el dia de la seva mort el 8 d'octubre es farà una jornada pedagògica, la presentació del vídeo que s'haurà anat elaborant al llarg de l'any, la presentació d'un mural, del concurs escoles i del conte sobre la Mestra Maria Antònia amb il·lustracions de Rosalia Ciuró.