Cas Torredembarra, 26 de juny de 2014.

El cas Torredembarra, a punt per a la majoria de judicis

Una de les peces separades es manté encara sota secret de sumari

En qüestió de pocs dies, el cas Torredembarra, del qual no es tenien notícies des de feia mesos, ha rebut un nou impuls. Així, en la darrera setmana s'han conegut importants novetats judicials, com ara  l'acumulació de tres de les peces separades que investigava el jutjat número 1 del Vendrell  des d'abans de la irrupció de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Torredembarra, el 26 de juny de 2014.

Així, aquest dilluns, 22 de juliol, transcendia que el jutge Bosch ha decidit acumular les peces 5, 7 i 9 en un sol cas, del qual ja ha tancat la instrucció i es troba a l'espera que les parts presentin els seus escrits d'acusació. És el pas previ a l'assenyalament de data per a un judici que serà el tercer del cas Torredembarra.

Cal recordar que el cas Torredembarra es va dividir en nou peces. D'aquestes, en van quedar vuit: el sumari de la 3, sobre el pàrquing Filadors, es va integrar en la 7, que investigava àmpliament totes les adjudicacions a Teyco —no només el pàrquing.

Dues peces ja tenen data de judici

D'aquestes vuit peces, dues ja tenen data de judici. Es tracta de la número 1 i la número 4. La primera se celebrarà entre el 30 de setembre i el 18 d'octubre d'enguany. Investiga  els lloguers de dos locals 'a dit' durant el govern Masagué. En concret, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita quatre anys i mig de presó i nou d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic per a l’exalcalde de CiU, acusat dels delictes de malversació i prevaricació per la presumpta adjudicació a dit del lloguer dels dos locals.

A més de Masagué, entre els encausats hi ha cinc regidors i exregidors, tres ex tècnics municipals, un advocat i dos empresaris, la majoria dels quals s’enfronten a penes d’entre dos i quatre anys de presó. Els fets que es portaran a judici es remunten als anys 2011 i 2012. Entre els encausats hi ha l’aleshores alcalde, Daniel Masagué; els regidors José Oviedo (PP), Juan Pérez (ADT), Santi Ardèvol (CiU), Francisca Felguera (CiU) i Pere Font (CiU); la cap de contractació municipal, Montserrat Córcoles; el coordinador d’Urbanisme, Jaume Vila, i l’enginyer municipal, Vicenç Ruiz.

A més, també estan encausats en la peça separada número 1 l’advocat Xavier Xifrà, i els empresaris locals Vicente Sánchez i Rafael Jiménez. El novembre del 2014 jutge va desvincular d’aquesta peça la regidora Èlia Rodríguez (CiU) i els empresaris Jordi Sumarroca —vinculat a l’empresa Teyco— i Blas Niubó. Cal recordar que l’exregidor Ignasi Duran (GIT) i la interventora municipal, Esther Agulló, que també estaven inclosos en la causa, van morir l’any passat.

A principis de 2020 hi ha previst el judici de la peça número 4, que investiga  la presumpta concessió irregular de les guinguetes de la platja de Torredembarra entre els estius de 2011 i 2013.

El tercer judici unirà tres peces

Si ja hi ha data per al judici de dues peces separades, aquest dilluns teníem notícia que properament s'assenyalarà data per a un tercer judici, que aglutinarà les investigacions fetes en tres peces: la 5, la 7 —que al seu torn, ja va incloure la 3— i la 9. La instrucció d'aquesta acumulació de peces ja s'ha tancat. Tot just aquest dilluns us explicàvem tots els detalls de la instrucció a BaixGaiàDiari.cat.

Tres peces, encara pendents

Així doncs, només cal restar per saber que només queden per tancar tres peces del cas Torredembarra. En primer lloc, el que queda de la número 2, que investigava l'arreglament dels concursos públics per accedir a diversos llocs de treball  a l'Ajuntament de Torredembarra.

El cas va quedar arxivat per a quinze dels setze encausats, i només resta obert per a l'únic implicat que no va presentar recurs. A més, encara s'investiga el presumpte suborn rebut per Daniel Masagué per part d'Esther Agulló a canvi d'ocupar la plaça de cap dels serveis econòmics de l'Ajuntament.

La peça 6, relacionada amb l'operació Térmyca duta a terme a diversos Ajuntaments de Catalunya, investiga els serveis contractats per part del govern Masagué a la consultora Efial. Finalment,  la peça 8 encara es troba sota secret de sumari  i ja és l'única de la qual encara no es coneix l'objecte de la investigació.

L'estat actual de totes les peces del cas Torredembarra

— Peça 1: Lloguers. Aquesta peça recull el lloguer de dos locals per part de l’Ajuntament de Torredembarra. El judici havia de començar la tardor de 2018 i després de dues pròrrogues, ho farà el proper 30 de setembre.

— Peça 2: Oposicions. En aquesta peça es recollia l'alteració en unes oposicions en què, pel que semblava, s'afavoria un candidat per sobre de la resta pel que fa, per exemple, a la plaça d'inspector de la Policia Local. Aquesta part de la peça va quedar arxivada, però es manté la instrucció en relació a les acusacions de suborns.

— Peça 3: El sumari es va derivar a la peça 7.

— Peça 4: Els xiringuitos. Una peça en què es relata que s'hauria afavorit la concessió de les guinguetes entre 2011 i 2013. Adjudicacions relacionades amb diverses guinguetes a Torredembarra. A judici a principis de 2020.

—Acumulació de les peces 5, 7 i 9: Investiga el pagament de comissions a Masagué i el seu entramat empresarial a canvi d'adjudicacions irregulars a Nordvert, Teyco, Vicsan o Griñó, entre d'altres.

— Peça 6:  Efial. Aquesta peça està relacionada amb l'operació Térmyca. Així, segons expliquen, en aquesta peça s'investiga l'entramat de blanqueig entorn a les contractacions amb Efial. Deriva de la peça 2.

— Peça 8: Es manté encara sota secret de sumari.