Daniel Masagu茅.

Tanquen la instrucci贸 de diverses peces del cas Torredembarra

El jutge Bosch ha acumulat diverses peces separades, que es jutjaran juntes

En els darrers dies, el cas Torredembarra sembla haver premut l'accelerador. Si divendres explicàvem el tancament de la peça separada número 7; aquest dilluns han transcendit més novetats importants. El magistrat Bosch, titular del jutjat número 1 del Vendrell que des de 2014 investiga el cas Torredembarra ha tancat la instrucció de diverses peces i ha decidit acumular-les, de manera que es jutjaran de manera conjunta, a causa de la seva interrelació o semblança.

Així doncs, la peça que transcendia divendres no es jutjarà sola, sinó que s'hi acumularan les diligències practicades a la 5 i a la 9. Cal recordar que la peça 7 va incloure fa mesos el sumari de la peça 3, que investigava l'adjudicació del pàrquing Filadors, i sumava també lainvestigació d'altres adjudicacions directes o indirectes a Teyco.

Bosch acumula diverses peces del cas Torredembarra

Es tracta de les antigues pe莽a 5 鈥攓ue investigava l'adjudicaci贸 a Nordvert del contracte de neteja vi脿ria鈥, 7 鈥攁djudicacions a Teyco i presumptes comissions a Maes i Daloi, societats mercantils de Masagu茅鈥 i 9 鈥攓ue investigava adjudicacions a Vicsan i Gri帽贸, com ara les obres de la piscina, per貌 tamb茅 la instal路laci贸 de gespa artificial al camp de futbol, l'ampliaci贸 del cementiri o contractes de la brossa, entre d'altres.

A les tres peces se suma un delicte de Masagu茅 contra la Hisenda p煤blica per frau de l'IRPF almenys l'any 2010, en una acusaci贸 que es podria estendre al 2011, 2012 i 2013. 

Els detalls de la instrucci贸

Aix铆 doncs, es tanca la fase d'instrucci贸 d'un important gruix de les investigacions del cas Torredembarra. Va ser el passat dijous, 11 de juliol, quan el jutge Bosch va dictar aquesta interlocut貌ria, que dona 20 dies a les parts per presentar els seus escrits. 脡s el pas previ a l'assenyalament de data per al judici.

En total, hi ha encausades 18 persones, entre les quals destaca l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagu茅; i 21 societats, on trobem les mercantils Maes i Daloi, de l'exbatlle; Teyco i diverses empreses sat猫l路lit; Vicsan o Gri帽贸, entre d'altres. Tots ells estan investigats en les peces acumulades en aquesta causa, que  tenen en com煤 que es tracta de presumptes adjudicacions irregulars a canvi de comissions.

Anem a pams: qu猫 inclou la instrucci贸 d'aquesta acumulaci贸 de peces del cas Torredembarra?

L'antiga pe莽a 5: l'adjudicaci贸 a Nordvert del contracte de la neteja vi脿ria

S'ha investigat l'adjudicaci贸 a Nordvert del contracte de neteja vi脿ria a Torredembarra l'any 2011. En concret, s'hauria ampliat el contracte de recollida de residus de l'Ajuntament amb l'empresa per introduir-hi de forma irregular el servei de neteja. Aix貌, segons la instrucci贸, va permetre que l'empresa es lucr茅s sense que el servei pass茅s per concurs p煤blic.

Una presumpta adjudicaci贸 irregular que s'hauria produ茂t a canvi de contraprestacions econ貌miques per a l'exalcalde Masagu茅, segons relata la interlocut貌ria basant-se en diversos fets, com ara la declaraci贸 d'un treballador de Masagu茅, que assegurava haver vist 芦importants sumes de diners en efectiu al negoci de l'exalcalde, als quals s'hauria referit com 'els diners de la brossa'禄. Amb tot, el jutge conclou que hi ha indicis de delictes de suborn i prevaricaci贸.

L'antiga pe莽a 7: adjudicacions a Teyco i comissions a Daloi i Maes

En la mateixa l铆nia, tamb茅 s'investiga l'adjudicaci贸 de diverses obres a Teyco i algunes de les seves empreses sat猫l路lit. Aquesta pe莽a deriva de la 3 on s'investiga, de forma espec铆fica, l'adjudicaci贸 i construcci贸 del p脿rquing del carrer dels Filadors i que tamb茅 ha tancat la fase d'instrucci贸, tal com va transcendir divendres.

Aix铆 doncs, i sempre segons la instrucci贸 que tanca el jutge Bosch, Teyco i empreses del mateix grup van fer fins a tretze transfer猫ncies de diversos milers d'euros a Daloi i Maes, societats mercantils de Daniel Masagu茅. Els imports van dels 20.000 als 217.000 euros, i els conceptes varien, per貌 es refereixen a 'Serveis d'hoteleria i c脿tering' o 'Reparaci贸 de la cuina i nou equipament'.  Tot plegat, serveis que segons el jutge no s'haurien realitzat.

En paral路lel, i en les mateixes dates 鈥攔elata la interlocut貌ria鈥 Teyco va rebre l'adjudicaci贸 de les obres del p脿rquing de Filadors, per貌 tamb茅 va ser subcontractada per Sorea per un projecte de renovaci贸 de la xarxa; i per Ja茅n Vall茅s per la reforma de l'interior de la comissaria de la Policia Local. Amb tot, per aquesta via Masagu茅 est脿 investigat per prevaricaci贸, suborn i malversaci贸 de fons.

L'antiga pe莽a 9: adjudicacions a Vicsan, Gri帽贸 i Sanea; i comissions a Daloi i Maes a trav茅s d'Agro Tous Plana

A la instrucci贸 ara tancada se sumen tamb茅 adjudicacions d'obres i serveis a les empreses Vicsan, Gri帽贸 i Sanea. A canvi, aquestes empreses haurien pagat, presumptament, comissions a Daloi i Maes, empreses de Masagu茅, o b茅 haurien donat contraprestacions econ貌miques de forma directa.

Segons el detall de la interlocut貌ria, Vicsan hauria rebut l'adjudicaci贸 de les obres de la gespa artificial del camp de futbol; el desbrossament de les rases del pol铆gon i Babil貌nia; reparacions a la llar d'infants municipal i l'ampliaci贸 del cementiri, per貌 sobretot destaca la construcci贸 de la piscina municipal i els vestidors. Per tot plegat, hauria percebut 2,89 milions d'euros. Vicsan va ingressar a l'empresa intermedi脿ria Agro Tous Plana SL 118.000 euros l'any 2010 i 59.000 el 2011, imports que aquesta societat va fer arribar a Daloi i Maes a trav茅s de factures presumptament falses.

El mateix 'modus operandi' es repeteix, en quantitats menors, amb Gri帽贸 (1,73 milions d'euros) i Sanea (952.000 euros). Els primers van ingressar 71.000 euros a Agro Tous Plana, que despr茅s derivaria a Daloi; mentre que Sanea, segons la instrucci贸, hauria fet arribar a Masagu茅 un xec de 45.000 euros. Tot, 茅s clar, segons el relat de la interlocut貌ria.

Masagu茅 va defraudar IRPF, segons la instrucci贸

A banda de tot plegat, Masagu茅 hauria defraudat l'IRPF almenys l'any 2010, per貌 si es tenen en compte els seus ingressos per presumptes activitats delictives, l'acusaci贸 de frau s'estendria tamb茅 als exercicis 2011, 2012 i 2013. De ser aix铆, l'exalcalde torrenc hauria deixat de pagar, segons la instrucci贸, 222.000 euros el 2010; 480.000 euros el 2011; 405.000 euros el 2013 i 272.000 euros el 2013.