Imatge representativa del cartell que indica el desviament cap a l'N-340 dels vehicles que entren a la rotonda de l'AP-7 de Torredembarra.

Fi a un malson: la rotonda de l'AP-7 de Torredembarra té data d'alliberament

Finalment, el desbloqueig de la rotonda es farà coincidir amb l'inici de la gratuïtat a l'autopista, prevista pel dia 31 d'agost | Reobrint Rotonda i l'Associació de Veïns de Brises del Mar, satisfets, han desconvocat una manfestació prevista per dos dies abans

El comiat als blocs de formigó instal·lats a la rotonda  de l'autopista AP-7  de Torredembarra  que barren el pas als veïns de la urbanització Brises del Mar d'Altafulla  ja té data. La retirada dels 'new jerseys', tres anys després que es col·loquessin per evitar el col·lapse de camions a l'autopista, es farà la nit del 31 d'agost, tot coincidint amb l'alliberament dels peatges de l'autopista.

Aquesta és la notícia que l'enginyer cap de la Unitat de Carreteres de Tarragona  ha fet arribar a l'Associació de Veïns de Brises de Mar, i que Reobrint Rotonda ha fet córrer per les xarxes socials. Un fet que porta amb si diverses conseqüències  directes. D'una banda, la més evident: es restaura la connexió entre la carretera T-214 i l'entrada de Torredembarra per la rotonda, de manera que els veïns evitaran haver de fer els dos quilòmetres i mig que fins ara havien de recórrer per arribar a la urbanització.

Cal recordar, finalitzats els tres anys de bloqueig  a la rotonda de la Torre, que els blocs de formigó que impedien fer la volta sencera es van instal·lar tan bon punt es va obligar els camions  a accedir a l'autopista per a evitar que saturessin la carretera nacional 340. Per facilitar-los l'entrada, es van col·locar les 'new jersey', que obliguen als veïns de la Riera de Gaià i de la urbanització Brises del Mar a desviar-se dos quilòmetres i mig per accedir a Torredembarra.

Reobrint Rotonda i els veïns desconvoquen la pròxima manifestació davant el desbloqueig

D'altra banda, tal com ha fet saber l'entitat Reobrint Rotonda, el desbloqueig de la rotonda ha fet que es desconvoqui l'enèssima concentració de l'associació, prevista per al diumenge 29 d'agost. I és que, de fet, la subdelegació del Govern  de l'Estat —dirigida pel tortosí Joan Sabaté, que havia adquirit el compromís de posar solució a la situació—, va fer arribar abans d'aquest missatge definitiu un altre que va fer indignar  els veïns.

La interpretació dels afectats va ser que les barreres no es traurien malgrat la concessió dels peatges de les autopistes. Semblava que la desaparició del peatge i de les barreres no estava lligada, de fet, ni tan sols semblava que hagués de ser immediata, encara que Sabaté ho hagués aparaulat. Així, es va decidir convocar una manifestació  el pròxim 29 d’agost per reclamar novament la retirada dels blocs de formigó.

Tanmateix, la carta que la Unitat de Carreteres ha fet arribar a l'associació de veïns de la urbanització estalvia a les entitats que han reclamat el desbloqueig dels accessos la necessitat de seguir-se manifestant. Des de mitjan 2018, han protagonitzat fins a 27 talls de carretera. Però amb la fi del conflicte, que valoren molt positivament, acaba, en principi, el periple. Si més no, donada la complexitat de la retirada dels blocs, no se sap l'hora exacta en què s'obriran els accessos.

L'Associació de Veïns de Brises del Mar valora la fi del «perjudici»

Sigui com sigui, els veïns de Brises del Mar celebren  la notícia. Així ho ha fet saber Lluís López, el president de l'Associació de Veïns, que ha assegurat a Altafulla Ràdio que el tancament de la rotonda ha representat «un perjudici per tot el Baix Gaià». López ha considerat que han estat un dany col·lateral i ha criticat la passivitat dels ajuntaments d'Altafulla i Torredembarra. Fa unes setmanes, però, l'alcalde de La Torre, Eduard Rovira, va reclamar la construcció d'una connexió entre A-7 i AP-7. 

En canvi, l'entitat veïnal ha dedicat agraïments  als veïns d'Altafulla i Torredembarra, a la Plataforma  Autopista Gratuïta i a la Federació Empresarial d'Autotransport de Tarragona. A més, en la piulada de Twitter en què l'associació veïnal ha desconvocat la manifestació prevista, també ha agraït el compliment del compromís al subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.