Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Daniel Masagué Torredembarra

Masagué confessa suborn, accepta multa i evita el judici de la peça 8 del cas Torredembarra

Una empresa privada va pagar més de 40.000 euros en benefici de la campanya electoral de l'exalcalde convergent el 2011 | Masagué «va afavorir» la companyia poc després

L'aportació de més de 40.000 euros de l'empresa constructora Transcornejo a la campanya electoral del 2011 de l'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué (CiU) s'ha tancat amb una pena de multa. La defensa, la fiscalia anticorrupció i l'acusació exercida per l'Ajuntament han segellat dimarts un acord de conformitat que evita el judici  amb jurat popular.

Així, l'Audiència ha condemnat Masagué i l'administrador de l'empresa per un delicte de suborn —amb l'atenuant de confessió— a 1 any de presó —que s'ha substituït per 3.650 euros de multa— i a uns altres 900 euros de multa. És a dir, una sanció  final de prop de 5.000 euros.

Els fets corresponen a la peça separada número 8 del cas Torredembarra, de suposada corrupció  al municipi i origen del cas 3% de presumpte finançament irregular de CDC. Segons la sentència dictada oralment pel tribunal, Masagué  va contractar l'empresa de comunicació Pierre Comunica S.L. per a la campanya electoral de les municipals del 2011.

Masagué confessa: la peça 8 del cas Torredembarra no arribarà a judici

A l'hora de fer el pagament dels serveis, però, «va remetre» a la constructora. D'aquesta manera, l'empresa de comunicació va estendre dues factures per un import de 40.120 euros, que va pagar Transcornejo. La resolució apunta que els conceptes recollits a les factures eren ficticis, tot i que responien a treballs realment fets per Pierre Comunica durant la campanya electoral de Masagué.

La sentència  afirma que l'administrador de l'empresa, Aitor Cornejo, va fer efectiu el pagament sabent que corresponia a les despeses de disseny i publicitat de la campanya electoral. D'altra banda, segons la sentència Masagué  va intervenir com a alcalde en diferents expedients de contractació en relació a Transcornejo, en els quals va «afavorir» l'empresa, amb «infracció de la legalitat vigent».

L'empresari Aitor Cornejo va pagar més de 40.000 euros en benefici de la campanya electoral de Masagué l'any 2011

Entre aquests hi ha diversos contractes d'obres menors amb despeses autoritzades per l'alcalde sense la firma en el document d'ordenació de pagaments de la intervenció ni del regidor d'Hisenda. En concret, s'inclouen treballs fets a la sala polivalent Santa Rosalia, la sala polivalent o Cal Maiam. Tot i això, no consta que Masagué  «fos conscient de les irregularitats» en els expedients de contractació, segons detalla la sentència.

La resolució judicial, que ja és ferma, també recorda que l'agost del 2009 l'alcalde va formalitzar amb Transcornejo  el contracte per a la instal·lació d'aire condicionat al fallit Teatre Auditori de Torredembarra per un import de 535.000 euros, que el consistori va acabar resolent de forma anticipada. Entre l'agost del 2009 i el març del 2010 es van certificar i fer pagaments  per un import de 302.000 euros fins a la resolució del contracte a causa de la paralització de les obres de construcció de l'auditori.

Masagué insisteix que no ha comès cap delicte perquè no va demanar el finançament a Transcornejo

L'Audiència ha imposat  a Masagué i a Cornejo la pena després de l'acord de conformitat d'aquest dimarts i, a més, s'ordena a l'exalcalde el decomís dels 40.120 euros de suborn que va percebre. Tenint en compte que la conformitat implica el reconeixement dels fets, l'Audiència de Tarragona ha condemnat Masagué i Transcornejo per un delicte de suborn  amb l'atenuant molt qualificada de confessió.

Tot i això, l'advocat de l'alcalde, Pau Simarro, ha insistit a l'ACN que Masagué  no ha comès cap delicte perquè ell no va ser qui va demanar a l'empresa que financés la campanya. A més, el lletrat ha opinat que això és «una qüestió totalment lícita i legítima, que no entenem que sigui constitutiva de delicte».

Simarro  ha detallat que l'acord de conformitat el va signar l'anterior advocada de Masagué fa uns mesos i que ara el tribunal no els ha donat marge per desfer el tràmit amb totes les garanties. Per aquest motiu, i amb la intenció de «tancar aquest assumpte», han acceptat el pacte i la  pena de multa «com a circumstància menor». L'advocat ha destacat també el fet que la fiscalia  fes constar que Masagué no va ser «conscient de les irregularitats».

El proper judici, a l'abril: el cas Torredembarra continua el seu camí judicial

A mitjan gener també ja va quedar vist per a sentència al jutjat penal 2 de Tarragona un altre judici contra Masagué, en aquest cas per les presumptes irregularitats i tracte de favor en l'adjudicació de les guinguetes de la platja del municipi a Gerard Montserrat, militant del seu partit (CDC). La resolució judicial encara no s'ha fet pública.

El 15 d'abril començarà a l'Audiència de Tarragona el judici per una altra branca de la investigació. Es tracta de la peça separada número 1, que investiga la presumpta adjudicació a dit de dos locals i per la qual l'exalcalde afronta una petició de quatre anys i mig de presó. Entre els encausats també hi ha cinc regidors i exregidors, tres extècnics municipals, un advocat i dos empresaris —entre ells Jordi Sumarroca, vinculat a Teyco—.

També et pot interessar