Dijous 9 de gener de 2020, el dia que serà recordat com l'inici del camí judicial del cas Torredembarra. Després de més de cinc anys d'espera i de diversos ajornaments acumulats, l'exalcalde Daniel Masagué —de CiU— ha enfilat poc abans de les deu del matí el camí cap als jutjats de Tarragona per enfrontar-se a la primera de les múltiples acusacions que se li fan a ell i al govern que encapçalava: la d'adjudicar, presumptament a dit, les guinguetes de la platja a un afí del seu partit entre els anys 2011 i 2013.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
És la peça número 4 de les vuit que es jutjaran durant els pròxims mesos, algunes de les quals encara es troben sota secret de sumari, i té tres noms propis assignats: l'exalcalde Masagué, l'exregidor de platges Pere Font i l'empresari local Gerard Montserrat —qui va ser cap local de Convergència—. Després de les primeres declaracions de testimonis, s'espera que els tres acusats declarin aquest divendres, 10 de gener.
Masagué, exalcalde de Torredembarra: «Això m'ha arruïnat la vida!»
Masagué entrava, amb expressió relaxada, als jutjats de Sant Antoni Maria i Claret, a Tarragona poc abans de l'hora prevista. Salutació cordial en presència del seu advocat i reiteració de «defensar la meva acció de governal capdavant de l'Ajuntament de Torredembarra» en la seva època com a batlle, entre els anys 2008 i 2014, quan va esclatar el cas de presumpta corrupció a la Torre, una de les causes més greus de la política tarragonina de les darreres dècades.
L'exalcalde s'ha mostrat molt contundent a l'entrada de la sala, on ha defensat novament «la meva absoluta innocència» i on ha insistit que «espero l'abolució». Daniel Masagué ha alçat el to a l'hora de denunciar el cas com «una persecució contra mi» i ha valorat, a preguntes de la premsa, que «això m'ha arruïnat la vida». L'exalcalde, que ha insistit per activa i per passiva que «les coses es van fer bé», ha acabat la seva atenció als mitjans preguntant-se «què faig aquí», a l'entrada dels jutjats penals de la capital. Font, qui ha entrat discretament uns minuts després, ha declinat fer declaracions.
Unes guinguetes irregulars, el primer dels judicis del cas Torredembarra
El primer dia de la primera peça jutjada es podria resumir en una frase: guinguetes concedides a dit —presumptament, sempre presumptament— per a un empresari local vinculat al partit de govern. D'aquesta manera, i sempre segons l'acusació de Fiscalia, l'Ajuntament va confiar a Gerard Montserrat l'explotació d'aquests serveis a la platja de la Paella, entre els anys 2011 i 2013, de forma sospitosa. Sospitosa perquè les tres empreses que van concursar presenten «connexions evidents entre elles» i perquè Montserrat va ser poc després escollit com el cap local de Convergència, el partit de Font i Masagué.
Els primers testimonis —fonts policials ben coneixedores del cas— han subratllat aquestes «connexions clares i presumptes irregularitats» com a elements de judici d'alta rellevància per al jutge. La defensa s'ha esforçat a rebaixar la percepció d'arbitrarietat de la concessió, posant l'accent en aspectes molt més tècnics que no pas polítics. Fins aquest divendres a migdia, seguiran declarant diversos testimonis considerats importants per a esclarir el cas. Finalment, quan ells acabin, serà el torn dels tres acusats. I després del judici d'aquesta peça 4, hauran de venir el de les set altres peces que conformen la macrocausa cap a Masagué i el seu govern.
Torredembarra, la porta d'entrada al presumpte 'cas 3%' de Convergència
Totes les instruccions del cas Torredembarra corresponen a determinar, o no, si l'antic equip de govern va aprofitar-se de pràctiques corruptes mentre ostentava el poder a la localitat del Baix Gaià. L'exalcalde Masagué es juga fins a quatre anys i mig de presó en aquesta sèrie de judicis encavalcats, tot i que res fa pensar que les arrels del cas Torredembarra es limitin a l'esfera municipal.
Cal recordar, de fet, que s'atribueix a La Torre el dubtós honor de ser el fil que, després d'estirar i estirar, va obrir la porta a l'anomenat cas 3% sobre la presumpta finançament irregular de Convergència arreu de Catalunya i, per tant, l'abast del ressò del judici és encara imprevisible. La maquinària judicial, però —i després de més de cinc anys aturada—, ja està en marxa des d'aquest matí.