Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els alcaldes del Pacte de Berà

El Pacte de Berà crearà accions conjuntes per evitar que les ocupacions s'estenguin

Els alcaldes que conformen el Pacte es van reunir ahir i van acordar fer front comú al problema de la delinqüència relacionada amb les ocupacions

Els alcaldes del Pacte de Berà
Els alcaldes del Pacte de Berà van acordar emprendre accions comunes contra l'ocupació il·legal | Cedida
 
 

Els alcaldes i alcaldesses del Pacte de Berà uniran forces per lluitar contra l’ocupació il·legal. Aquest va ser el resultat de la reunió duta a terme aquest dilluns 11 de febrer, en què es va acordar crear una ‘taula tècnica de treball intermunicipal’.

Segons han informat els alcaldes assistents en un comunicat, els municipis que conformen el Pacte de Berà estan patint afectacions similars, en què l’ocupació d’habitatges buits ha proliferat, associada a una elevada conflictivitat i fins i tot a un increment de delictes, que s’han produït darrerament.

«Amb les ocupacions es fa negoci»

Un dels assistents, l'alcalde de Roda de Berà,  Pere Virgili, ha explicat a TarragonaDigital que «l'ocupació als pobles de la Costa Daurada es va produir per part de gent del cinturó barceloní, que va ser expulsada de la metròpoli degut a l'expansió urbanística, i van ocupar habitatges de les grans promotores que van fer fallida».

En una primera instància, aquestes persones que ocupaven cases i pisos, respectaven la convivència amb els veïns. El problema ha vingut després, «amb una ocupació produïda per delinqüents», ha declarat Pere Virgili, i ha explicat també que en la majoria de municipis es fa negoci amb les ocupacions. Es tracta «d'actituds mafioses que es dediquen a obrir les portes dels habitatges a demanda, i després cobren un import».

Davant aquesta problemàtica, que és generalitzada entre els municipis del Pacte de Berà, es va acordar unir esforços i crear una taula de treball intermunicipal, formada no només pels alcaldes sinó també per tècnics, per aplicar les mesures més eficaces en tots els municipis i de manera conjunta. Tal com ha detallat l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, que també va assistir a la reunió, s'ha plantejat d'aquesta manera per evitar que «els ocupes passin d'un municipi a un altre, buscant una major comoditat per delinquir, canviant de poble». «Es tracta d'evitar que això es converteixi en el joc de l'oca, on si en un poble es pressiona massa, passo al poble del costat».

Pressió als bancs i als grans tenidors

Altres mesures que es van pactar, van ser les d'acordar una reunió amb els delegats del govern autonòmic i estatal per reformar la legislació perquè faciliti eines als ajuntaments per fer front a les ocupacions conflictives.

També es vol concretar una trobada amb el  jutge  degà del Vendrell per endurir la legislació. «Ens trobem que poques hores després de realitzar una detenció, aquella persona ja es troba al carrer i en alguns casos, torna a ocupar aquell habitatge on realitzava activitats delictives. Això genera frustració tant per l'ajuntament com pel cos policial», ha comentat Virgili amb relació a les plantacions de marihuana indoor que van ser trobades la setmana passada en un pis ocupat a Roda de Berà.

Per últim, els alcaldes també obriran converses  amb els  grans tenidors d'habitatges, per incentivar la venda de pisos desocupats des de fa temps a l'ajuntament, perquè puguin ser destinats a lloguer social.

El Pacte de Berà ja ha fet passes per millorar la situació del territori

Els alcaldes que van assistir a la reunió, i que conformen el Pacte de Berà, són l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, l'alcalde d'Altafulla, Jordi Molinera, l'alcalde de l'Arboç, Joan Sans, l'alcalde de Calafell, Ramón Ferré, l'alcalde de Castellet i la Gornal Miguel Delgado, l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili i en absència de l'alcaldessa de Cunit Dolors Carreras, va assistir-hi el tinent d'alcalde, Jaume Casañas.

Tot i això, aquesta no és la primera vegada que el Pacte de Berà inicia accions conjuntes contra una problemàtica que afecta el territori. La primera vegada que es van reunir, va ser arran del  trànsit  de la carretera N-340, en què es va aconseguir fer circular als camions per l'autopista AP-7. Després aquesta primera acció, es va decidir si el Pacte de Berà es dissolia o no.

Finalment, es va decidir perpetuar l'acord, creant una eina de cooperació entre els municipis integrants, per fer front a problemàtiques que afectessin comunament al territori, «deixant de banda interessos polítics i de partit, i centrant-se només a assolir els objectius marcats», tal com ha explicat Pere Virgili.