Falten nou dies per a la celebració de les eleccions municipals. BaixGaiàDiari.cat es fixa avui en quines són les principals apostes de campanya de les 26 candidatures que es presenten a Torredembarra (11), Roda de Berà (7) i Altafulla (8). En els propers dies analitzarem més a fons els principals punts del programa de cada partit, però ens fixem ara en un repàs ràpid en les prioritats de cada formació de cara al 26 de maig.
Torredembarra, la primera campanya de l'estabilitat
La principal carta d’ERC, la formació que ha ocupat l’alcaldia de Torredembarra els darrers quatre anys, és la de l’estabilitat. Els republicans volen «impulsar la comissaria de Mossos, el parc de Bombers i el nou CAP». A més, inclouen al programa el cobriment de la piscina, la planificació de l’obra del teatre auditori, la urbanització d’alguns trams de l’N-340a i la reforma de la plaça de Catalunya i el seu entorn.
Els seus principals socis de govern, el PSC que lidera per primer cop Vale Pino, coincideixen en diverses propostes amb els republicans, com ara el cobriment de la piscina, la transformació de l’N-340 o l’obra de la plaça de Catalunya. A més, inclouen un pla d’ajudes per a la conservació d’habitatges del nucli antic i un pla de millora de barris, entre diversos compromisos que els socialistes difonen aquesta campanya electoral. El tercer membre del govern és l’ABG de Clara Solivellas. L’Alternativa també vol impulsar un pla que fomenti la rehabilitació d’habitatges al nucli antic de la Torre. La seva candidata, Clara Solivellas, destaca que com a principals propostes «seguir al costat de les lluites socials i facilitar de manera real la participació ciutadana». Solivellas vol acabar amb l’obra pública planificada i posa sobre la taula «la revisió del POUM per traçar un urbanisme sostenible».
Des de l’oposició, Ciutadans ha fet pública aquesta setmana la seva proposta d’una baixada massiva d’impostos i taxes. Amb menys ingressos, els de Toni Cruz plantegen més accions, com ara un pla de barris. Preguntat sobre la prioritat del seu partit, el cap de llista d’aquesta formació afirma que és «guanyar les eleccions i governar Torredembarra». Anna Magrinyà, la candidata de Junts per Catalunya - Torredembarra, es mostra d’allò més ambiciosa amb les seves propostes. La formació vol impulsar un ressort hoteler i un centre de congressos, un Observatori del Turisme i un centre esportiu d’alt rendiment, entre diverses altres propostes. Basa el seu programa en quatre eixos: turisme, persones, cultura i esport i governança. La CUP de Toni Sacristan posa l’accent en propostes que ja han fet des de l’oposició els darrers quatre anys. Els anticapitalistes insisteixen en fer una «auditoria del deute» i també subratllen de nou la importància de «la remunicipalització dels serveis públics». Sacristan creu que cal aplicar una «fiscalitat progressiva» a Torredembarra.
Des del PP, Núria Gómez aposta pel turisme «sostenible i ecològic» com a ‘target’ turístic principal a la vila, a més de la «creació de la marca Torredembarra». Gómez vol abaixar impostos a la petita i mitjana empresa i millorar la situació del casc antic. A més, aposta per l’impuls de grans esdeveniments, com els campionats de futbol platja, i vol crear una nova residència pública per a gent gran. El darrer partit amb representació municipal és Avui Democràcia. La seva líder, Rosa Maria Guasch, defensa mesures com la baixada de la pressió fiscal i, en especial, de l’IBI. «Hem de crear una oficina d’atenció i dinamització del comerç», exposa Guasch, que també creu que cal potenciar el desenvolupament del polígon industrial Roques Planes.
Tres formacions més aspiren a entrar a l’Ajuntament de Torredembarra. En Comú posa l’accent en «les persones». «Cal fer polítiques socials que reverteixin dia a dia en la ciutadania», diu el seu cap de llista, Carles Fuxet. Podem destaca «el feminisme, els serveis públics, la participació ciutadana i la defensa del medi ambient» com a eixos bàsics. Finalment, Guanyem Torredembarra destaca la importància de «fer polítiques socials, de combat de l’atur i d’habitatge» des del consistori.
Roda de Berà: l'alcalde Virgili, 'a examen' per primer cop
A Roda de Berà són sis les candidatures que volen disputar l’alcaldia a Pere Virgili. Qui ha estat el batlle rodenc els darrers quatre anys per CiU es presenta ara per l’agrupació d’electors Tria Roda, mentre que l’herència postconvergent —pel que fa a espais i quotes electorals— se l’ha quedat Junts per Roda de Berà, amb Albert Martín al capdavant. Pere Virgili vol repetir a l’alcaldia amb propostes com ara la creació d’un viver d’empreses per tal de fomentar l’emprenedoria i l’activació econòmica. Tria Roda vol crear una marca turística de la localitat i aposta per crear una nova comissió de festes. Pel que fa a urbanisme, una de les propostes destacades és la reordenació de l’entorn de l’Arc de Berà.
A l’oposició en aquest mandat hi ha hagut com a grup més potent Ciutadans, que planteja, amb José Ibort al capdavant, peatonalitzar part del nucli urbà de Roda, reactivar el polígon industrial de la localitat, crear un circuit turístic i cultural que recorri els monuments més representatius de la vila o crear un gimnàs municipal, entre d’altres. Els socialistes, amb Josep Antoni Benedicto com a cap de cartell, posen l’èmfasi principal en la remunicipalització dels serveis públics, com ara el cas de l’aigua, que «acumula dues concessions fetes al marge de la llei», segons ha explicat el seu cap de llista. A més, Benedicto creu que cal sortir del pla d’estabilitat financera per tal de garantir inversions en els propers anys.
El PP de Rafa Luna, enguany en solitari i sense l’UPR de Joan Enric Vidal —que es retira—, proposa una connexió entre el centre i la platja a través d’una gran avinguda, així com la instal·lació d’un baixador ferroviari. El PP vol transformar la línia Reus-Roda en una via verda i també traslladar la cooperativa agrícola de Sant Bartomeu fora del nucli urbà. A més, prometen una baixada de la càrrega impositiva. Des de Roda en Comú, Encarna Ramírez destaca en el seu programa diverses mesures anticorrupció. Proposa aplicar una fiscalitat progressiva i l’autoconsum municipal d’energia. A més, reclama la construcció de l’institut de Roda de Berà de manera definitiva —actualment es troba en barracons— i la reobertura del centre mèdic de la zona de la platja, mesura que també defensa el PP.
Qui vol entrar per primer cop al consistori rodenc és ERC. Amb Eva María Giménez al capdavant, els republicans proposen multiplicar per cinc el pressupost en turisme o crear el Comitè Veïnal per a la Seguretat, com a mesures més destacades. Des de Junts per Roda, Albert Martín coincideix amb Virgili pel que fa al viver d’empreses. Entre altres propostes, proposen una baixada de taxes i impostos, reactivar el comerç amb fires i campanyes, fomentar la seguretat amb la instal·lació de videovigilància i «desestacionalitzar el turisme» sense explicar, però, com.
Altafulla celebra la primera campanya amb tretze regidors en joc
Si quatre forces van obtenir representació fa quatre anys a Altafulla en un ajuntament d’onze places, enguany seran el doble, vuit, les que batallaran per un nombre de cadires que augmenta fins a tretze. La vila ha superat el llindar dels 5.000 habitants i seran finalment vuit les llistes que batallaran el dia 26. L’Alternativa Altafulla de Fèlix Alonso buscarà el seu tercer mandat consecutiu al govern. Alonso no se n’amaga i reconeix que l’obra feta en els darrers vuit anys constitueix la seva carta de presentació. Ara bé, també hi ha espai per als projectes de futur. Amb la Violeta en marxa, Alternativa proposa la rehabilitació de l’antic hospital, la transformació de la Ronda —una de les artèries principals del municipi— i la ubicació d’un centre multiserveis a l’esplai.
L’alternativa a l’Alternativa, l’EINA, presenta com a bandera la creació de les regidores de Treball i d’Habitatge. L’EINA vol crear un parc d’habitatges a preus assequibles i aposta també per un manteniment adequat de les instal·lacions esportives municipals. La candidatura de Jordi Molinera i Alba Muntadas advoca per una revisió del POUM i per conservar la polivalència del Casal La Violeta tot i que les obres ja estan en marxa. Els republicans també prometen crear una Casa de la Cultura. Amb Hèctor López Bofill al capdavant, Junts per Altafulla proposa la creació d’un pla d’habitatge social. En l’àmbit de la participació ciutadana, la seva proposta passa per la creació de consells sectorials que permetin la intervenció de la ciutadania en la presa de decisions. En el pla comercial, Junts per Altafulla vol incentivar que els comerços de la zona marítima obrin tot l’any i no tan sols en temporada alta. Finalment, proposen la creació d’un passeig amb carril bici des del límit amb la Torre fins a la Móra.
Finalment, Ciutadans, que ja va accedir al consistori fa quatre anys però que es va quedar sense representació a mig mandat per la marxa d’Alberto Moreno del partit, presenta Rubén Bea com a cap de llista amb la proposta, com a la Torre, d’una baixada massiva d’impostos. Bea aposta per un pla d’habitatge social, el soterrament dels fils telefònics i la instal·lació d’un centre de dia i recorda que «cal no oblidar Brises del Mar», una urbanització altafullenca allunyada del centre.
Quatre partits més batallaran per entrar a l’Ajuntament d’Altafulla. El PSC d’Inma Morales vol transformar l’antic hospital en una residència per a gent gran; i la CUP aposta per una defensa de l’habitatge i no pas per «un poble de postal, només pensat per als estius i els caps de setmana». El PP sorprenia fa uns dies a ‘Altafulla Ràdio’ amb la proposta d’independitzar el Baix Gaià i fer d’Altafulla la seva capital, mentre que els independents d’Ara Altafulla defensen ampliar les zones de pàrquing, cobrir la piscina municipal o impulsar el comerç de la mà de l’ATECA com a ítems més destacats.