Roda viu les millors hores de Sant Bartomeu amb el correfoc i el Pa Beneït

El pinyol central de la festa, marcat per la mort de Josep Martorell, 'Ximet'

És 24 d'agost i és dia gran a Roda de Berà.  La Festa Major de Sant Bartomeu celebra avui la seva diada en aquest municipi del Baix Gaià i aquest matí ja s'ha celebrat l'acte més emblemàtic de la jornada, la Processó del Pa Beneït, que ha transcorregut seguint la tradicional litúrgia pels carrers del centre de la localitat. Enguany, la Festa Major rodenca ha arribat marcada per un fet luctuós: la mort, la nit prèvia a la vigília, de l'entranyable Ximet, Josep Martorell, el jutge de pau durant 52 anys.

GALERIA | Les imatges de la Processó del Pa Beneït de la Festa Major de Roda

De fet, Martorell es quedava sempre amb la Coca del Goig, que se subhasta en acabar la missa. Enguany, des del consistori s'ha adquirit aquesta Coca, que ha estat entregada a la família de Martorell  com a homenatge a la figura de Ximet i a la seva rellevància a Roda de Berà.

L'alcalde, Pere Virgili, ha explicat en declaracions a aquest mitjà que «Martorell sempre adquiria la Coca i l'oferia a tot el poble de Roda, i enguany l'Ajuntament, és a dir, tots els veïns,  l'hem comprat i l'equip de govern l'hem dut al Tanatori del Vendrell per oferir-la a la família de 'Ximet'». A més, d'acord amb la família, «hem decretat un dia de dol, hem baixat les banderes a mig pal, però hem mantingut els actes de la Festa Major, tal com ell hauria volgut», ha explicat Virgili.

L'alcalde de Roda, Pere Virgili, amb la Coca del Goig que sempre adquiria Josep Martorell, 'Ximet', traspassat dijous.
L'alcalde de Roda, Pere Virgili, amb la Coca del Goig que sempre adquiria Josep Martorell, 'Ximet', traspassat dijous. | Toni González

 

El correfoc va iniciar les millors hores de la Festa Major

La música 'remember' va ser la principal protagonista de la matinada de divendres a Roda de Berà. La revetlla de Festa Major va ser novament un èxit, però l'acte previ, el correfoc coincidint amb el desè aniversari del Ball de Diables del municipi, també va suposar un gran nombre de participants que en van poder gaudir, tal com es pot veure a la galeria de fotos d'aquest correfoc.

Al marge de la mort de Josep Martorell, l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, ha explicat a aquest mitjà que «la Festa Major està sent un èxit i hi està participant molta gent: al final, tothom acaba trobant aquell acte que li va com anell al dit». La Festa Major de Roda continuarà durant la resta del cap de setmana amb diverses activitats, tal com recull el programa de Festa Major.

GALERIA | Les imatges del correfoc de la Festa Major 2018 de Roda de Berà

El rector de Roda de Berà, en la benedicció del Pa Beneït.
El rector de Roda de Berà, en la benedicció del Pa Beneït. | Toni González