Imatge de l'Ajuntament del Vendrell

L'Ajuntament del Vendrell apujarà les taxes de l'IBI, les escombraries i els guals el 2021

Baltasar Santos ho veu necessari per poder «atendre la ciutadania» i demana un «esforç col·lectiu»

El govern del Vendrell proposarà un augment de diverses taxes municipals de cara al 2021, en el ple extraordinari que tindrà lloc el pròxim dimarts 3 de novembre. El regidor d'Hisenda, Baltasar Santos, ha presentat aquest divendres la proposta del govern, que inclou un augment generalitzat de les taxes de l'IBI, la recollida d'escombraries, els guals o les instal·lacions esportives.

«Som conscients que aquest any hi ha hagut una caiguda generalitzada d'ingressos entre els ciutadans, però per aquest motiu els serveis públics han d'estar més que mai funcionant al màxim», ha justificat Santos. El regidor creu que aquest increment de taxes permetrà al consistori donar una millor «atenció a la ciutadania», raó per la qual ha demanat «un esforç col·lectiu mínim».

 

Puja l'IBI urbà i el gravamen pels grans tenidors

Dues de les taxes que el govern local proposa apujar són l'Impost de Béns i Immobles (IBI) i la recollida de residus. Es tracta de dos impostos que ja s'han apujat els últims anys. En el cas de l'IBI, el consistori va demanar per al 2019 una revisió cadastral que va suposar un augment del 3% respecte a l'última revisió, que era del 1997. Ara, el consistori aposta per augmentar el tipus urbà, passant de l'1,11% a l'1,14%.

Segons Santos, això suposarà un augment d'onze euros de mitjana per cada habitatge. Per contra, s'aprovaran bonificacions per a famílies nombroses o monoparentals de rendes inferiors als 35.000 euros, i també per als que inverteixin en estalvi energètic. Pel que fa a l'augment de l'IBI que es va aprovar l'any passat per als grans tenidors que tinguessin més de cinc habitatges buits, per al 2021 es volen endurir les condicions, rebaixant el nombre de pisos buits a tres i aplicant directament un gravamen del 50%.  

Recollida de residus i guals

També s'incrementarà un 3,8% la taxa de la recollida de residus, que l'any passat ja havia crescut un 10%. El regidor d'Hisenda afirma que això es deu a l'increment del cost que ha tingut el servei, provocat bàsicament pels diners que cal pagar per portar els residus a l'abocador. L'increment es calcula que serà, de mitjana, de quatre euros per cada habitatge. La proposta del govern també inclou una rebaixa del 25% de la taxa de recollida comercial per als comerços que van estar afectats pel tancament durant l'estat d'alarma. 

Els altres tributs que el govern vol apujar són el de guals (un 7,24%), el de l'aparcament de camions (un 3,4%), el de les instal·lacions esportives (un 3,4%), i el del preu del bitllet de l'autobús, que passaria dels 1,22 euros actuals als 1,26 euros (excepte pel transport escolar, que es mantindria igual). També pujarà dels 50 als 200 euros la taxa per la llicència d'obertura dels pisos turístics.

Crítiques de Som Poble-ERC i de la Xarxa Vendrellenca

La proposta del govern ja ha aixecat les primeres crítiques entre l'oposició. La coalició d'ERC i Som Poble creu que aquesta «pujada global d'un 3,2% dels impostos no toca ara per la situació econòmica que s'està vivint», segons Lluís Navarrete. El grup municipal xifra en 825.000 euros els que es recaptaran de més amb aquest increment, uns diners que creuen que haurien d'estar «en mans de la ciutadania». 

També des de la Xarxa Vendrellenca han mostrat la seva disconformitat i han demanat que no s'apugin les taxes de l'IBI, la recollida de residus i els guals, per la situació econòmica complicada que viu el municipi amb l'impacte de la pandèmia de la Covid.