Calafell i Cunit afronten unes eleccions amb prominència de nous candidats

Històrics com Joan Olivella i Montserrat Carreras deixen pas a nous líders

Els municipis de Calafell i Cunit afronten les eleccions municipals d’aquest 2019 amb una important renovació dels candidats a l’alcaldia. Noms històrics com el de l’actual alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras, o el que va ser alcalde de Calafell, Joan Olivella, deixen pas a nous líders que busquen projecció. En aquest context, només el retorn —dotze anys després— de l’antiga alcaldessa de Cunit Dolors Carreras n’és l’excepció.

Calafell, renovació al PDeCAT i ERC

A Calafell, dels candidats que estan confirmats fins ara només repeteixen dos respecte al 2015, el del PSC i actual alcalde, Ramon Ferré, i la del PP, Maite González. Ambdós es van estrenar fa quatre anys, amb resultats acceptables als seus respectius partits. Ferré ha aconseguit tirar endavant un mandat complicat amb un govern en minoria, que s’ha sostingut tant amb Cs primer, com amb ERC després. Aspira a renovar l’alcaldia quatre anys més.

El candidat del PSC tornarà a mantenir un duel frec a frec amb el PDeCAT, com ha passat els últims cops, però aquest cop el seu rival no serà Joan Olivella. El dirigent dels antics convergents fa un pas al costat i ha estat rellevat per Sandra Suàrez, que es presentarà sota la marca Sumem. L’objectiu és mantenir-se com la llista més votada, per aconseguir aquest cop formar un govern.

Ramon Ferré en una imatge d'arxiu | Cedida

 

Fragmentació de l'espai sobiranista

Una de les incògnites a Calafell és ERC. Després d’un final de mandat convuls, en el qual una gestora s’ha fet càrrec de l’agrupació local, el candidat escollit és Carles Martin, una cara poc coneguda a la política calafellenca. Tant Sumem com ERC hauran d’evitar que la llista de Primàries que impulsa l’ANC els prengui molts vots. La candidata d’aquest partit és Sara Viñas.

També s’estrena Isabel Bou pels Comuns, amb l’objectiu d’obtenir representació al consistori. Queden per confirmar els candidats de la CUP —on Ivan Montejo no repetirà— i de Cs, que amb tota probabilitat serà José Manuel Tejedor de nou. Tot sembla indicar que la UAM no es presentarà, tot i que algun dels seus regidors podria ser candidat amb una altra formació.

Sandra Suarez és la candidata del PDeCAT de Calafell per a les municipals del 2019 | CEDIDA

 

Cunit, cares noves i el retorn de Dolors Carreras

Les eleccions municipals a Cunit es presenten molt obertes i amb la particularitat que, dels cinc candidats que es coneixen, quatre s’estrenen com a alcaldables. Jaume Casañas mirarà de retenir l’alcaldia pel PDeCAT, encara que es presenti amb la marca Impulsem Cunit. Montserrat Carreras va anunciar fa temps que deixava la política, després de vuit anys com a alcaldessa i més de vint anys al consistori.

Però també pleguen dos altres noms clàssics de la política cunitenca. Ivan Faccia (ERC) ha passat el relleu a Carme Martínez, mentre que Toni Martínez (ICV) ha fet el mateix amb Carolina Burgos, que serà la candidata de Podem. Totes dues miraran de mantenir la representació a l’Ajuntament. També s’estrenarà Victòria Ramo amb el PP, mentre que Cs i Guanyem encara no han anunciat els caps de llista.

Tot i això, una de les principals notícies de les municipals de Cunit és el retorn d’una històrica, Dolors Carreras, com a candidata del PSC. La que va ser alcaldessa entre el 1999 i el 2007 torna dotze anys després que fos inhabilitada per una sentència del TSJC. Carreras torna a agafar les regnes del PSC de Cunit, després que Judith Alberich no aconseguís guanyar ni el 2011 ni el 2015.

Dolors Carreras, durant l'assemblea del PSC de Cunit. | PSC Cunit

 

També et pot interessar:

Incertesa total al Vendrell en els primers comicis on no hi seran ni Carnicer ni Jané.