Platges de Calafell.

Calafell redistribueix la sorra a les seves platges i prepara una nova naturalització

L'actuació serveix per eliminar vegetació invasora

L'Ajuntament de Calafell està impulsant aquest mes de març noves actuacions per pal·liar la pèrdua de sorra en diferents punts del seu litoral. Una d'elles és la redistribució de la sorra que ha quedat acumulada a la zona del Port de Segur o al mur del Passeig Marítim, que es trasllada als punts més afectats per l'erosió del mar.

Aquesta és una estratègia diferent de la que ha optat el municipi veí del Vendrell, on s'ha descartat reposar sorra a la platja del Francàs, una de les més afectades per l'erosió. A Calafell, les màquines porten la sorra acumulada en aquests indrets i l'estenen perquè quedi un perfil de platges «el més suau possible».

Eliminar vegetació invasora

L'actuació, a més a més, serveix per eliminar vegetació que colonitzava la platja a tocar del passeig, concretament una gramínia que no és pròpia d'aquest ecosistema. Posant-la a la vora del mar, la salinitat fa que es desintegri sola. El regidor d'Ecologia Urbana, Aron Marcos, remarca que la sorra acumulada al mur del passeig o al port «no fa cap funció i pot aprofitar-se per cobrir altres sectors».

Segona part de la naturalització

Els treballs que s'estan fent vindran acompanyats d'una nova fase del projecte de naturalització de les platges, amb una regeneració dunar que es farà a Segur de Calafell, al tram comprès entre els carrers de Carme Desvalls i del Guadalquivir. Com ja es va fer en l'anterior fase, s'escamparan algues marines que els mateixos temporals han portat a la costa. Aquest és un sistema que es va demostrar eficaç per retenir la sorra de les platges.