El camí de la Rafela ja està tancat als vehicles.

Calafell vol tancar el trànsit de vehicles a diferents camins rurals per evitar abocaments de residus

El primer tall s'ha fet al Camí de la Rafela

Mesura expeditiva la que es vol impulsar a Calafell per evitar els abocaments de residus a les zones boscoses. L'Ajuntament ha anunciat que planteja prohibir el trànsit rodat a diferents camins rurals, amb l'objectiu que no es puguin fer més abocaments il·legals. Per a provar la mesura, el consistori ha fet un primer tancament, al camí que connecta la zona de la depuradora d'aigües residuals amb la pedrera de la Cobertera, i que es coneix amb el nom de camí de la Rafela.

Aron Marcos, regidor d'Ecologia Urbana de Calafell, ha puntualitzat que només es barra el pas als vehicles rodats, i no a les persones que volen «gaudir de la natura caminant, fent esport o anant en bicicleta». Els pagesos que tenen terres a la zona o els residents a les cases de la Rafela tenen les claus de les tanques. Aquest primer tancament és una prova pilot que, en cas que doni bons resultats, s'ampliarà a altres camins del municipi.

 

Un gran cost econòmic i ambiental

El tancament i la neteja del camí tenen un cost de prop de 6.000 euros, però des de la regidoria apunten que el cost «de continuar permetent els abocaments i anar fent neteges seria molt més alt», també per a l'àmbit ambiental. Marcos recorda que aquests camins també són usats pels grups que espolien llentiscle, una activitat que produeix danys en el medi ambient i genera conflictes amb propietaris de terrenys.

A camins rurals com el de la Rafela s'hi troben molts residus que provenen de la construcció o restes vegetals, abocats sovint per «pseudoprofessionals», com els defineix Marcos. També s'hi han trobat plaques de fibrociment que s'han hagut de retirar amb els estrictes protocols de seguretat sanitària establerts.