Un carrer del barri del Tancat, al Vendrell.

Carrers més segurs: el Vendrell revisarà «amb ulls de dona» els espais públics que generen més inseguretat

Les marxes exploratòries ja s'han dut a terme en altres poblacions, com Calafell

El Vendrell vol fer una revisió d'aquells carrers i espais públics que generen més inseguretat, especialment en les dones i de nit. Per això, dins dels actes del Dia per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, s'ha programat una marxa exploratòria.

Es tracta d'una iniciativa que vol fer «una mirada a l'espai públic amb ulls de dona», per identificar els indrets més insegurs. La marxa s'ha programat pel dia 1 de desembre a les 17.30 hores i està oberta a totes les dones que vulguin sumar-s'hi.

Recollir les percepcions de les dones

«Aquestes marxes ja s'han fet en altres poblacions, i cada cop se n'impulsen més», ha explicat la tècnica de Polítiques de Gènere Pilar Candalija. La iniciativa parteix del protocol d'actuació davant la violència sexual, que es va presentar l'any passat. En aquella ocasió ja es va fer una enquesta entre la població on es preguntava per aquells carrers o itineraris més insegurs.

Ara, per posar això sobre paper i poder prendre mesures, es comptarà amb el treball de l'empresa especialitzada Equal Saree. Des de l'empresa s'acompanyarà a les participants a la marxa del dia 1 i es recolliran les seves impressions. Després quedarà tot plasmat en un informe que es traslladarà a l'Ajuntament del Vendrell.

«Cal remarcar que és un procés participatiu a partir del qual es faran després les actuacions pertinents», afegeix el regidor de l'àrea, Christian Soriano. De fet, l'objectiu de la marxa és doble. D'una banda, es volen identificar els espais més insegurs per revertir aquesta percepció, fent millores a la via pública o a la il·luminació.

Per l'altra, es vol oferir als ciutadans una ruta dels itineraris que es consideren més segurs, perquè hi ha més gent o més llum. Són el que es coneixen com a camins liles, que poden ser molt útils per desplaçar-se en horaris nocturns. 

El nucli del Vendrell

Aquesta primera marxa se centrarà en el nucli del Vendrell, recorrent zones com el Botafoc, la zona escolar, la carretera de Valls o la Rambla. «Buscarem aquells itineraris que es fan més durant les festes, que és quan hi ha més desplaçaments de nit», ha apuntat Candalija. Més endavant es preveu fer el mateix a la zona de platges i a les urbanitzacions.

Un municipi que ja va fer aquestes marxes exploratòries va ser Calafell, coincidint amb el 25-N de l'any passat. En aquell cas van ser impulsades pel col·lectiu La Malva Acció Feminista, que va fer arribar les conclusions al consistori per incorporar-les al protocol. 

Al Vendrell, els actes pel 25-N també comptaran amb una activitat de sensibilització a les escoles i un taller de defensa personal per a dones. El dia 25 es projectarà el film 'La dona il·legal' a l'Escola de Música Pau Casals, a les 19.00 hores.