El creixement de població al Baix Penedès no té visos de frenar-se, i la comarca serà una de les que més augmentarà demogràficament durant la pròxima dècada. Així s’exposa a la projecció feta per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) de cara al període 2018-2033. L’estudi revela que el Penedès serà l’àmbit territorial que més creixerà en habitants darrere l’àrea metropolitana de Barcelona. Un 86% dels seus municipis guanyaran habitants.
Dins d’aquest àmbit, el Baix Penedès serà la comarca que més creixerà en població, amb prop de 14.000 habitants nous, pel davant dels 12.000 que es preveuen a l’Alt Penedès i el Garraf, i els 8.000 de l’Anoia. Això suposaria que la comarca arribes als 117.000 habitants. Aquestes xifres indiquen que la tendència a l’alça que ja es va experimentar durant la primera dècada del segle XXI —i que es va frenar entre els anys 2012 i 2016 per la crisi— ha tornat amb força, com ja s’ha pogut comprovar els últims anys, i es mantindrà durant la pròxima dècada.
Cunit i Calafell, al capdavant
La projecció de l’Idescat també detalla el creixement de població dels municipis de més de 5.000 habitants, que al Baix Penedès són quatre. Dos d’ells, Cunit i Calafell, es troben entre els únics quatre de Catalunya que creixeran per sobre del 20%, concretament en el segon i el quart lloc. Després de Salou (+27%), Cunit serà el municipi que més creixerà en termes percentuals, amb un 22,6% que suposaria tenir 2.792 ciutadans més el 2033. Vic es troba en tercer lloc (+21%) i Calafell és el quart, amb un creixement del 20% i 5.091 nous habitants, que dispararien el padró calafellenc fins als 30.549 ciutadans.
El Vendrell, per la seva banda, mantindrà la tendència a l’alça, però d’una forma més moderada. L’estudi preveu un creixement d’un 11%, amb 4.084 nous empadronats que situarien la població de la capital del Baix Penedès en 41.239 habitants. Per últim, l’Arboç creixeria en 489 habitants, un 9%. L’Idescat ha agafat com a base per a les seves projeccions els resultats comarcals ja publicats per al període 2018-2033, i l’evolució demogràfica dels municipis durant el període 2013-2018.
Un repte per a la comarca
Aquesta prospecció implica que la majoria de municipis del Baix Penedès, especialment els que es troben a la costa, mantindrien el repte de tenir uns serveis a l’alçada d’aquest creixement, sense oblidar el fort increment estacional que hi ha durant l’estiu. En aquest sentit, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, va fer un toc d’alerta fa uns dies durant la roda de premsa de valoració dels pressupostos de la Generalitat pel 2020, els quals tornen a ignorar la comarca.
Martínez va avisar al Govern que no deixi de banda «la Catalunya que s’omple, ja que també és una problemàtica pel país, i fins ara sembla que això no s’ha contemplat». Aquest fort creixement de població comporta situacions com la saturació dels centres escolars, per l’augment de la matrícula viva, la necessitat d’ampliar els serveis a l’Hospital del Vendrell i els diferents centres de salut, o la manca d’habitatge social per atendre les demandes creixents de la població. Tot, sense oblidar la necessitat de promoure l’ocupació a la comarca amb més atur de Catalunya. Aspectes que seran claus en un territori que, un cop més, serà l’epicentre del creixement demogràfic català els pròxims anys.