Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vista del Vendrell.

Cunit també deixa de fer servir el glifosat per treure les herbes dels carrers

A partir d'ara farà servir «mitjans mecànics» per desbrossar carrers i voreres

Cunit se suma als municipis que han deixat de fer servir l'herbicida glifosat per eliminar les herbes a la via pública. La regidoria de Medi Ambient ha decidit deixar d'usar aquest producte, que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) té catalogat com a «probablement cancerigen», i farà el desbrossat de carrers i voreres amb mitjans mecànics. A Catalunya, totes les capitals de comarca i altres municipis més petits han pres aquesta decisió els últims mesos.

El canvi de sistema requereix més personal i més temps, tal com reconeix el mateix consistori, però s'apunta que serà «més segur per a la població», ja que no s'estaran usant productes químics. Això sí, en molts dels municipis que s'ha deixat de fer servir l'herbicida això s'ha traduït en una major presència d'herbes a la via pública, ja que es triga més temps a eliminar-les i tornen a sortir més de pressa, com ha passat al Vendrell i Calafell.

Dos operaris per desbrossar de forma mecànica

A Cunit es farà servir, a partir d’ara, el mètode mecànic del desbrossament de la vegetació que surt a la via pública. Toni Martínez, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cunit, ha assenyalat que l'administració «ha de donar exemple d’actuacions responsables quan hi ha alternatives que no comportin cap risc per a la salut». El nou servei de desbrossament de la vegetació de carrers, voreres i places estarà format per dos operaris  que, de manera continuada, passaran per carrers i places eliminant la vegetació.

Les restes vegetals tallades es recolliran l'endemà pels equips de neteja viària. Des del consistori cunitenc han volgut fer una crida per a la sensibilització de tota la ciutadania, demanant que «sigui conscient que la vegetació tallada no serà recollida en el mateix moment, per tal de fer més efectiu i eficient el desbrossament». Tot i que molts ajuntaments estan deixant de fer servir el glifosat, la manca d’alternatives eficaces per desbrossar els municipis ha portat a la Unió Europea a prorrogar-ne l'ús fins al 2022.