Membres de la CUP de Cunit, davant l'Oficina Antifrau.

La CUP de Cunit denuncia l'Ajuntament a Antifrau per «irregularitats» al contracte de la brossa

La formació assegura que les modificacions del contracte han comportat un «increment del preu d'un 300%»

Membres de la CUP de Cunit han denunciat l'Ajuntament a l'Oficina Antifrau de Catalunya en relació amb el contracte de la recollida de residus. Segons els cupaires, la documentació entregada demostra l'existència «d'irregularitats en la gestió de la concessió» d'aquest servei. Unes irregularitats que haurien generat «un increment de vint milions d'euros» en el seu cost.

Des de la CUP assenyalen que el servei de recollida de residus es va adjudicar a CESPA l'any 2002 i es va prorrogar el següent mandat. En aquells moments l'alcaldessa era Dolors Carreras, que actualment és regidora al consistori.

Informes de la Sindicatura de Comptes i la Comissió Jurídica

Entre els documents que s'han portat a Antifrau hi ha un informe de la Sindicatura de Comptes de l'any 2010. En aquest informe s'alertava que el servei presentava «irregularitats en els procediments de contractació emprats per a la seva adjudicació i modificació». Igualment, la CUP adjunta dos dictàmens de la Comissió Jurídica de la Generalitat, dels anys 2012 i 2018.

En ambdós es fa una valoració crítica del procediment seguit i de les modificacions que s'havien fet per allargar la concessió. En concret apuntava que les modificacions s'havien fet «sense respectar el procediment establert legalment» i «sense el preceptiu dictamen de la Comissió Jurídica Assessora». Això hauria comportat «un increment del preu final de més del 300% en relació amb el preu inicial».

«Manca de fiscalització i mala qualitat del servei»

Des de la CUP lamenten que, tot i aquestes advertències, «els governs del PSC i de CiU van mantenir i modificar la concessió del servei». Unes modificacions que van permetre allargar la concessió a CESPA «fins a vint anys i augmentant l’import en benefici de l’empresa». També denuncien «falta de fiscalització del servei i una mala qualitat de la recollida de les deixalles».

La formació ha posat aquesta documentació en coneixement de l'Oficina Antifrau perquè valori si s'ha incorregut en algun delicte. L'actual contracte de la recollida de residus finalitza l'any vinent. Aquest mateix estiu, el consistori ha admès que l'actual contracte és insuficient i que el servei es troba «saturat».

Residus acumulats al costat de contenidors a Cunit.
El servei de recollida de residus de Cunit s'ha saturat aquest estiu. | CUP de Cunit