Membres del Ball de Diables del Vendrell, junt amb la regidora de Festes, Eva Serramià.

Els Diables del Vendrell celebren els 40 anys de la recuperació del ball

Es presenten els actes i la imatge gràfica de la commemoració

El Ball de Diables del Vendrell estarà de celebració aquest any 2019, per commemorar els 40 anys de la recuperació del ball, l'any 1979. Aquest dilluns 4 de març s'han presentat els diferents actes que es faran entre els mesos de març i octubre, així com la imatge gràfica, que ha estat obra de l'artista Joan Descals. Els actes de l'aniversari començaran el 23 de març amb una conferència sobre instruments tradicionals del ball i la presentació dels nou tambors, que es farà a l'Auditori del Tívoli a les 20.00 hores.

El 23 d'abril, coincidint amb Sant Jordi, es farà la presentació del conte dels Diables del Vendrell, a les sis de la tarda a la Biblioteca. També es farà una representació de la llegenda de Sant Jordi, amb la col·laboració d'algunes bèsties de foc locals. El dia central serà l'11 de maig, el Dia del Diable, en el qual es destaparà una placa commemorativa al carrer del Peix. També hi haurà matinades, un taller fotogràfic, una cercavila de foc amb colles convidades i un sopar de germanor.

Exposició al Portal del Pardo

El 13 de juny s'inaugurarà una exposició al Portal del Pardo en la qual es podran veure vestits, estris, tambors i fotografies de tota la història del Ball de Diables del Vendrell. Pels voltants de la Festa Major de Santa Anna, es farà la commemoració de la primera sortida del ball, el 24 de juliol, i la representació de l'acte sacramental del 1979, el dia 27 de juliol. Finalment, la clausura de la festa es farà el 26 d'octubre, amb una cercavila de lluïment sense encesa i una altra amb encesa. El sopar de gala posarà punt final a la festa.

Tal com ha explicat Anton Juncosa, dels Diables, la primera referència del ball és del Diari de Barcelona de l'any 1845. «Sabem que actuaven per la festa de Santa Anna i que feien sortides de forma intermitent, també sabem que hi ha hagut tres recuperacions al llarg dels anys», ha afegit Juncosa. La celebració també tindrà la seva samarreta commemorativa, que es podrà adquirir a les parades que la colla posarà al llarg de l'any, com per exemple, el dia de Sant Jordi.   

També et pot interessar: