Un acte de Domenys Dempeus.

Domenys Dempeus, la plataforma veïnal sorgida de l'oposició a la MAT a Sant Jaume

Entre els seus objectius hi ha el de vertebrar els set nuclis que té el municipi

El projecte per fer una línia de molt alta tensió (MAT) que ha de passar pel Baix Penedès ha generat una forta oposició al territori. Les últimes setmanes s'han succeït les mostres de rebuig de les institucions, les entitats i els ciutadans, així com la recollida d'al·legacions.

Aquesta situació també ha estat la causant que hagin nascut noves plataformes veïnals, amb la intenció de defensar uns interessos comuns. És el cas de Domenys Dempeus, integrada per veïns dels diferents nuclis de Sant Jaume dels Domenys. La plataforma ha liderat l'oposició a un projecte que vol aixecar divuit torres elèctriques de setanta metres al municipi.

Així, en col·laboració amb l'Ajuntament, s'han mobilitzat les últimes setmanes, recollint al·legacions i informant porta a porta a tots els ciutadans. Fruit d'aquesta tasca han recollit 1.159 al·legacions contra la MAT, a les quals cal sumar-ne diverses desenes més que s'han presentat directament. Per la plataforma, el resultat «és tot un èxit que reflecteix la percepció d'amenaça que suposa per la població» el projecte.

Vertebrar els set nuclis

Però la plataforma no es vol quedar només amb l'oposició a la MAT. Aprofitant l'embranzida que han agafat, també volen esdevenir «un experiment de participació social i política» al municipi. La idea és que ajudi a «vertebrar» els set nuclis de població de Sant Jaume, que tenen les seves «dinàmiques diferents».

Per aquest motiu a la plataforma —que es defineix com apolítica— hi ha representants de tots els nuclis. La seva intenció és «seguir treballant per les necessitats del municipi» i convertir-se en «un canal per traslladar propostes i suggeriments a l'administració local».