Una protesta contra la violència masclista.

Les entitats del Vendrell hauran de tenir un «agent detector» de violències sexuals

El nou protocol defineix les línies bàsiques per erradicar la violència i l’assetjament sexual en entorns d’oci

L’Ajuntament del Vendrell presenta aquest dimecres 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el seu primer protocol d’actuació davant la violència sexual en entorns d’oci. Es tracta d’un protocol elaborat per l’equip de treball de l’Observatori Noctámbul@s junt amb tècnics de diferents àrees del consistori i que ha comptat amb la participació d’uns 300 ciutadans del Vendrell i de col·lectius com Alerta Violeta, l’Embarcada, el drac de foc El Cabrot o l’associació Afibromed.
 

L’objectiu del protocol és erradicar les actituds de violència i assetjament sexual en entorns d’oci, i dotar el consistori d’eines per atendre les víctimes i oferir informació. El protocol marca les línies bàsiques que, amb la complicitat de les entitats de la ciutat, s’han d’anar implementant en els pròxims anys. Un dels aspectes destacats és que l’adhesió al protocol d’aquestes entitats i associacions suposa que han de prendre part en la formació d’un agent detector de violències sexuals.

Agent detector

L’agent detector serà la persona referent de cada entitat en matèria de protocol, i tindrà la responsabilitat d’informar la resta de persones de l’entitat i de coordinar-se amb l’Ajuntament per rebre tots els materials i comunicacions necessàries. És obligatori que totes les entitats i associacions que s’adhereixin al protocol i prenguin part en les festes populars del Vendrell tinguin almenys una persona que sigui agent detector, que haurà de fer una formació específica de quatre hores.

A més de conèixer tota la informació clau sobre el protocol, l’agent detector haurà d’identificar «actituds masclistes i les diferents formes de violències sexuals que es poden produir en espais festius». També haurà d’estar informat sobre el circuit i els recursos del protocol, així com els principis bàsics d’acompanyament a les víctimes. La formació d’aquests agents detectors és obligatòria per a les entitats que col·laborin en l’organització dels principals esdeveniments, que són la Festa Major, la Fira de Santa Teresa, la festa de Cap d’Any i la Romeria.

Una protesta feminista al Vendrell.
El Vendrell ja té un protocol contra les violències sexuals. | BP Diari

Festes on s’implementa el protocol

El protocol també defineix aquells esdeveniments on s’ha d’implementar i el grau en què s’ha de fer. La Festa Major, la Fira, el Cap d’Any i la Romeria estan a la franja de ‘Grau Alt’, amb el qual són les festes on s’han de prendre més accions, com ara la formació dels agents detectors o la ubicació d’un punt lila d’atenció a les víctimes amb un equip de professionals. També s’inclou el disseny de la programació i dels espais amb perspectiva de gènere, i uns requisits de contractació per a les empreses.

A la franja de ‘Grau Mitjà’ hi ha esdeveniments com les Festes dels Barris (també els marítims), el Carnaval i la revetlla de Sant Joan. En aquestes serà necessari que hi hagi un punt lila d’informació (no d’atenció) i l’adhesió de les entitats participants. La resta d’esdeveniments que es fan al llarg de l’any s’inclouen al ‘Grau Baix’, en el qual es preveuen diferents campanyes i materials de sensibilització.

Cossos de seguretat, serveis d’emergència i tècnics

El protocol també marca la manera d’actuar dels cossos de seguretat, els serveis d’emergència, els tècnics municipals o les empreses que es contractin per a cada esdeveniment. En alguns casos —com els cossos de seguretat o el personal de l’Ajuntament— també hauran de fer formacions obligatòries en el marc del protocol.

Totes aquestes accions s’han d'implementar en els pròxims anys, seguint un calendari que es fixa al mateix protocol. Iniciatives com la dels agents detectors o el punt lila d’informació ja s’aplicaran a partir de l’any 2021, ja que ja es compta amb els recursos previstos, mentre que altres es preveuen de cara als anys 2022 i 2023, com el punt lila d’atenció.