La desapareguda masia de Cal Perotet de Calafell.

El fiscal retira les acusacions contra l'alcalde de Calafell pel cas de la masia de Cal Perotet

El jutjat penal número dos de Tarragona ha acollit el judici per aquest afer que es remunta al 2001

El judici pel cas de la Masia de Cal Perotet de Calafell ha quedat vist per sentència. El jutjat penal número dos de Tarragona ha acollit els dies 23 i 24 de novembre el judici oral d'un cas que es remunta al 2001. Estan acusats per un possible delicte de prevaricació l'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, l'exalcalde Jordi Sánchez i un tècnic municipal.

Segons han explicat des de l'Ajuntament de Calafell, la fiscalia ha acabat retirant les acusacions contra els tres encausats. «El fiscal ha vist que el cas no s'aguantava per enlloc i que no hi havia motiu per mantenir les acusacions», ha explicat Ramon Ferré a aquest diari. L'acusació particular, per la seva banda, ha retirat la demanda d'indemnització, tot i que manté l'acusació.

L'alcalde de Calafell espera ara que hi hagi una «sentència absolutòria», ja que creu que la denúncia «ha quedat del tot desmuntada». L'entitat mercantil Sunway SL, de Leo Stöber, havia denunciat els acusats per prevaricació i falsedat documental. El jutge, però, ja va desestimar aquesta última acusació a la fase de qüestions prèvies de la vista. 

Un conflicte de vint anys

El cas de la masia de Cal Perotet, situada a Valldemar, es remunta al 2001. Aquell any, l'Ajuntament i el propietari de la finca van signar un conveni per impulsar una zona comercial en aquells terrenys. Al conveni es fixava que Stöber havia de mantenir i reformar la masia pel seu valor històric, i l'Ajuntament havia de fer diverses modificacions urbanístiques.

Però el projecte va quedar encallat després que l'Ajuntament en demanés la cessió per fer un Centre Cívic i la propietat no acceptés la compensació. Leo Stöber va denunciar que la masia es va anar deteriorant fins a quedar «en estat ruïnós». Per això va demanar dues vegades permís per enderrocar-la, però no va rebre resposta de l'Ajuntament.

Finalment, el propietari la va tirar a terra a principis del 2008, considerant que s'emparava en el «silenci administratiu». L'Ajuntament va obrir un expedient a Sunway per enderrocar un element arquitectònic de gran vàlua. També es va quedar la finca a través d'un Pla Especial, donant-ne una altra com a compensació al propietari.

Va ser aleshores quan Stöber va denunciar Ferré, Sánchez i el que era director d'Urbanisme de Calafell, Joan López. Els acusava dels delictes de falsedat documental i prevaricació per haver incomplert el conveni i haver-lo forçat a permutar la seva finca per una «d'inferiors condicions». També assegurava que havien intentat ocultar l'enderroc de la masia a Urbanisme de Tarragona, una cosa que Ramon Ferré sempre ha negat.

La demanda es va presentar a principis del 2010 i el novembre d'aquell any el jutge la va desestimar. El juliol del 2014, un jutjat del Vendrell va reobrir el cas, que ara ha arribat a judici.